Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άρχισαν τα όργανα: Το πρώτο μέτρο που επιστρέφει μόνο για ανεμβολίαστους

Τραγικό!

23 Ιουλίου 2021 15:16
Άρχισαν τα όργανα: Το πρώτο μέτρο που επιστρέφει μόνο για ανεμβολίαστους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σημαντικό θέμα έχει δημιουργηθεί με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ότι οι εμβολιασμοί σε κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων θα είναι υποχρεωτικοί, κάτι που έφερε τεράστιες αντιδράσεις.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες όπως είναι οι εκπαιδευτικοί. Το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει εξαιρετικά χαμηλά με τον στόχο της ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Γι’ αυτόν τον λόγο στην κυβέρνηση προσπαθούν να θεσπίσουν μέτρα που θα δώσουν στους πολίτες κίνητρα για να κάνουν το εμβόλιο.

Ήδη πάντως οι κλειστοί χώροι στην εστίαση και την ψυχαγωγία λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μέτρο που δεν αποκλείεται να επεκταθεί. Η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο και στο λιανεμπόριο στους εσωτερικούς χώρους από τις αρχές του φθινοπώρου.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του OPEN, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αντίθετα, όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης δε θα υπόκεινται σε περιορισμούς.

 Άρχισαν τα όργανα: Το πρώτο μέτρο που επιστρέφει μόνο για ανεμβολίαστους

Ενδεχόμενο τέτοιο μέτρο θα φέρει σημαντικές αναταραχές και στον κόσμο του εμπορίου. Σύμφωνα με το Open αυτή την στιγμή ένας στους δύο καταναλωτές είναι ανεμβολίαστος. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του εμπορίου που σημειώνουν ότι ο τζίρος των καταστημάτων τους θα πέσει κατακόρυφα.

Ο αντιπρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα: «Πώς θα εξυπηρετούμε τους ανεμβολίαστους;, τι θα γίνει με τους υπαλλήλους μας εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους;». O πρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύουν την υγεία αλλά και την λειτουργία της αγοράς».

Τα μέτρα στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σύμφωνα με το Open με την εικόνα της πανδημίας να παίζει καθοριστικό ρόλο για το πότε και εάν θα εφαρμοστούν. Η ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο εξής θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Εμβολιασμοί: Το «λάδωμα» γιατρών και φαρμακοποιών για το κλείσιμο ραντεβού - Τα 20ευρα και 50ευρα που μοιράζει η κυβέρνηση

Εμβολιασμοί: Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε, μιλώντας στο Open τα χρήματα, που θα παίρνουν φαρμακοποιοί και γιατροί, οι οποίοι θα κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό. Θα γίνουν απολύσεις ανεμβολίαστων; Τι σκέφτεται η κυβέρνηση; Σύγχυση και σενάρια λόγω... Υπουργών! Νέο μπλέξιμο και σενάρια για απολύσεις έχουν τροφοδοτήσει οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Ο κάθε φαρμακοποιός και ο κάθε γιατρός που θα κλείνει ραντεβού για εμβόλιο πολίτη κατά του κορωνοϊού θα παίρνει 10 ευρώ όταν ο πολίτης κάνει τελικά το εμβόλιο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Από 20 ευρώ θα παίρνουν οι ιδιώτες αν εμβολιάσουν στο ιατρείο τους και 50 ευρώ αν οι γιατροί πάνε να εμβολιάσουν κατάκοιτους στο σπίτι τους», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και on alert για παν ενδεχόμενο. Βλέπουμε πως συνεχώς αυξάνονται τα νούμερα όσων έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως πρέπει να κάνουν όλοι το καθήκον τους και να εμβολιαστούν.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα 17 επαγγέλματα που είναι αναγκαίο το «τσίμπημα» - Σκέψεις για «αποκλεισμό» των ανεμβολίαστων φοιτητών από την εκπαίδευση!

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, μετά τη νέα «εκτόξευση» κρουσμάτων χθες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει κοντά στα 3.000 κρούσματα μετά από πολύ καιρό.

Το τέταρτο κύμα πλησιάζει μεσούσης τουριστικής σεζόν, με τους ειδικούς να προειδοποιούν, κάνοντας λόγο μέχρι και για 20.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να πείσουν τους ανεμβολίαστους, που κινδυνεύουν περισσότερο, να κλείσουν ραντεβού και να θωρακιστούν και αυτοί απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ για ορισμένες ομάδες πληθυσμού ο εμβολιασμός θα είναι πλέον υποχρεωτικός

Εμβολιασμός: Για ποιους γίνεται υποχρεωτικός

Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά τόσο τις ιδιωτικές, όσο και τις δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα:

  • Έως τις 16 Αυγούστου το σύνολο των εργαζομένων θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί.
  • Έως 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κάνει το σύνολο του προσωπικού στα κέντρα αποκατάστασης και τις δομές υγείας τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.
  • Οι εργαζόμενοι, που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών.

Εμβολιασμός:Τα 17 επαγγέλματα που είναι υποχρεωτικός

Συγκεκριμένα, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλο το υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό στις:

  1. Ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  2. Ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ
  3. Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125).
  4. Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125).
  5. Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825).
  6. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213).
  7. Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271).
  8. Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία.
  9. Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
  10. Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
  11. Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α’ 2).
  12. Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397) Υπουργικής Απόφασης.
  13. Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β’ 789).
  14. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α’ 235).

Επίσης, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για όλο το υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό σε:

  • Διαγνωστικά Κέντρα
  • Κέντρα αποκατάστασης
  • Κλινικές
  • Νοσοκομεία
  • Δομές ΠΦΥ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Για τους παραβάτες θα ισχύουν τσουχτερά πρόστιμα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι έχουν σειρά

Μετά τους υγειονομικούς σειρά θα πάρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αθλητές, αφού και τα γήπεδα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους θεατές αλλά και οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΜΜΜ.

Επίσης, γίνεται συζήτηση από τον Σεπτέμβριο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός και για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Στόχος είναι να ξεκινήσει η νέα σχολική – φοιτητική χρονιά χωρίς τηλεκπαίδευση, αφού όπως αποδείχθηκε δε βοήθησε πολύ μαθητές και φοιτητές.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι και σε άλλους τομείς, όπως στην εστίαση και σε καταστήματα με φαγητό, αλλά και οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.

Πάντως, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους τομείς εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Σκέψεις για «αποκλεισμό» των ανεμβολίαστων φοιτητών από την εκπαίδευση!

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, με τους εκπαιδευτικούς να αναμένεται να πάρουν σειρά, ενώ παράλληλα είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις και για τους φοιτητές.

Καθώς υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό από τα αμφιθέτρα των πανεπιστημίων, φοιτητών που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Άλλωστε ήδη ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου, δήλωσε πως «ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα».

Όπως όλα δείχνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν μόνο η αρχή. Γιατί φαίνεται πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και στην εκπαίδευση.

Μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ανοίγει η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς. Και αυτό ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και προκειμένου να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Στα σκαριά ο εμβολιασμός μαθητών

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό μαθητών έδωσε την εβδομάδα που μας πέρασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η δημόσια πρόβλεψη μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε και 20.000 κρούσματα την ημέρα, φέρνει καθημερινά και νέα μέτρα στο τραπέζι.

Με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» κυρίως τους νέους, όπως αποτυπώνεται στην καθημερινή καταγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης, το Μέγαρο Μαξίμου, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προγραμματίζει, τις αμέσως επόμενες μέρες, να κατεβάσει το όριο του εμβολιασμού από τα 15 έτη, στα 12.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τον προαιρετικό εμβολιασμό των εφήβων, ηλικίας 15-17 ετών ανοίγει σήμερα. Στις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υπάρξει αυστηρή σύσταση από τους ειδικούς προς τους γονείς για εμβολιασμό και των μαθητών ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Των μαθητών του Γυμνασίου, δηλαδή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share