Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο σύστημα υγείας: Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές για κορωνοϊό στα νοσοκομεία - «Αχίλλειος πτέρνα» οι ανεμβολίαστοι

Αυτές οι ηλικίες είναι οι πιο επικίνδυνες

23 Ιουλίου 2021 08:39
Συναγερμός στο σύστημα υγείας: Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές για κορωνοϊό στα νοσοκομεία - «Αχίλλειος πτέρνα» οι ανεμβολίαστοι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας, με τις εισαγωγές για κορωνοϊό να πολλαπλασιάζονται στα νοσοκομεία, όπως ανέφερε η Ματίνα Παγώνη, με τους ανεμβολίαστους να παραμένουν ως η «αχίλλειος πτέρνα» της ανοσίας.

Όπως τόνισε η κ. Παγώνη, την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο «Γεννηματάς» είχε 5 εισαγωγές Covid, ενώ αυτό το πρωί, μετά το τέλος της εφημερείας, οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορά κυρίως ανεμβολίαστους. Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν βλέπει ηλικίες», υπογράμμισε η κ. Παγώνη, καθώς οι ασθενείς είναι από 27 έως 85 και 90 ετών.

«Εαν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο», προειδοποίησε και τόνισε πως η κατάσταση αρχίσει να δυσκολεύει. «Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω που θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση του εμβολιασμού, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με εμβόλιο mRNA.

Σε αυτές τις ηλικίες είναι κρίσιμη η κατάσταση με τους ανεμβολίαστους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα της νόσου Covid-19, η οποία πλέον καλπάζει με 65,5% διασπορά στη χώρα, έχοντας γίνει βραχνάς για τους επιστήμονες και Νο1 απειλή για τους ανεμβολίαστους 40-60 ετών.

Όπως, άλλωστε, είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού: «Ας μην ξεχνάμε ότι η ομάδα των ενηλίκων 40-60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται σήμερα στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον ιό στα σακίδια τους».

Και αυτό, διότι, όπως τόνισε «αυτό που χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας», γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να διογκωθεί και η έξαρση της πανδημίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι ένας στους τρεις στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν ακριβώς επειδή είναι γονείς παιδιών που θα γυρίσουν από τα νησιά. Για αυτό τον λόγο απηύθυνε έκκληση στους νέους να λάβουν μέτρα και κατά την επιστροφή τους ώστε να εμποδίσουν πιθανή διασπορά του ιού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ ή η διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Για ακόμη μία φορά η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -που σχετίζεται με την κινητικότητα των νέων και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας- είναι πολύ πιο μεταδοτική, αφού η μετάλλαξη αυτή είναι κατά 44% πιο μεταδοτική από τη Βήτα (τη βρετανική).

Άλλωστε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε κρούσει και εκείνος τον κώδωνα του κινδύνου για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

«Μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων, πρέπει να εμβολιαστούμε», είπε και αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα δήλωσε μεταδίδεται με τρομακτικό τρόπο. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60%-61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία, ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70%, πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων», συνέχισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share