Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πέθανε η Μάγια Λυμπεροπούλου

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο - Η ζωή και η πορεία της

22 Ιουλίου 2021 20:31
Πέθανε η Μάγια Λυμπεροπούλου
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Θρήνος προκαλείται εκ νέου στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς νεκρή από έμφραγμα βρέθηκε η σπουδαία ηθοποιός, Μάγια Λυμπεροπούλου, φεύγοντας από τη ζωή στα 81 της χρόνια.

Η μεγάλη καλλιτέχνιδα, μετά και τον Γιώργο Μεσσαλά, δεν είναι πια μαζί μας, έχοντας πραγματοποιήσει μια σπουδαία καριέρα. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο συντάκτης Πολιτιστικών θεμάτων Γιώργος Σαρηγιάννης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Μάγια Λυμπεροπούλου! 11 Μαρτίου 1940-22 Ιουλίου 2021. Το ελληνικό θέατρο έχασε σήμερα, από έμφραγμα, στις 14.30, μια Μεγάλη -με την ουσιαστική σημασία της λέξης- Ηθοποιό. Μπορεί και τη μεγαλύτερη. Έφυγε, όπως μου είπε η Βίκυ Βολιώτη, μαθήτριά της και ο πιο κοντινός της άνθρωπος, όπως το ήθελε: μόνη, ανεξάρτητη, χωρίς να ταλαιπωρηθεί, με κάποιους ανθρώπους που της άξιζαν γύρω της», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Πέθανε η Μάγια Λυμπεροπούλου

Η ζωή και η πορεία της Μάγιας Λυμπεροπούλου

Η Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Για μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς ρόλους.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου υπήρξε η «ψυχή» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η καλλιτέχνης που άφησε τη σφραγίδα της στο σημείο εκκίνησής του.

Το Θέατρο της Πάτρας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1988 ως Δημοτικό Θέατρο Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Μάγιας Λυμπεροπούλου και του Βίκτορα Αρδίττη και πρώτη παράσταση ήταν «Η Μαρκησία ντε Σαντ» του Μισίμα σε σκηνοθεσία της Λυμπεροπούλου. Στις 29 Ιουνίου του 1989 το θέατρο μετεξελίχθηκε σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διατηρώντας αρχικά και τους δύο καλλιτεχνικούς διευθυντές του ως την αποχώρησή του Αρδίττη ένα χρόνο μετά, που άφησε τη Λυμπεροπούλου μόνη της στο τιμόνι του θεάτρου μέχρι το 1993.

Η εναρκτήρια παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, από την Μάγια Λυμπεροπούλου ξεχώρισε για την ποιότητά της, όπως και οι «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόργκι και η «Τριλογία των παραθεριστών» του Κάρλο Γκολντόνι.

Ενδεικτικές της συνεισφοράς της στο θέατρο θεωρούνται οι παραστάσεις «Άγγελοι στην Αμερική» (2010), «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (2013), «Ο θείος Βάνιας» (2009), «Η τριλογία του παραθερισμού» (2011). Είχε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share