Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Φωτιά σε αυτοκίνητο στο Χαϊδάρι

Συναγερμός στην Πυροσβεστική!

22 Ιουλίου 2021 15:35
Φωτιά σε αυτοκίνητο στο Χαϊδάρι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Φωτιά σημειώθηκε σε αυτοκίνητο το μεσημέρι της Πέμπτης (22/7) στο Χαϊδάρι και, συγκεκριμένα, στη Λεωφόρο Αθηνών.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες περίπου στις 2 το μεσημέρι στο ρεύμα καθόδου της Λεωφόρου Αθηνών.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν στο σημείο έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα, με ένα πύρινο μέτωπο προ ωρών να απασχολεί τη Θεσσαλονίκη.

Φωτιά σε αυτοκίνητο στο Χαϊδάρι

Τι κάνουμε αν πιάσουμε φωτιά εν κινήσει;

Τι κάνουμε όμως σε φωτιά εν κινήσει; Πώς αντιδρούμε αν το δικό μας αυτοκίνητο πάθει ανάφλεξη καθώς οδηγούμε, ή έστω το αμάξι ενός άλλου συμπολίτη μας ο οποίος όμως χρειάζεται βοήθεια. Τι πρέπει να κάνουμε ακριβώς για να μην θέσουμε σε κίνδυνο καμιά ανθρώπινη ζωή;

Για να μας κατατοπίσει σχετικά, μιλήσαμε με τον Υπεύθυνο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Ανδρέα Κεττή, ο οποίος μας έδωσε μερικές απλές συμβουλές οι οποίες όμως μπορούν να φανούν σωτήριες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι μπορεί να προκαλέσει φωτιά σε όχημα;

Οι πυρκαγιές που προκαλούνται σε οχήματα εν κινήσει, είναι λόγω μηχανικής βλάβης, λόγω ηλεκτρικής βλάβης, λόγω τριβής, ή λόγω απώλειας/διαρροής καυσίμων.

Κάποιος που έχει λίγο την έγνοια και ενδιαφέρεται μπορεί να το αντιληφθεί, αφού αλλάζει η λειτουργία του οχήματος (κάνει διακοπές), ίσως υπάρχει οσμή των καυσίμων, ίσως υπάρχει οσμή καμένου πλαστικού/καλωδίων, μπορεί να δούμε καπνό.

Πώς αντιδρούμε

Πρέπει να σταθμεύσουμε το όχημά μας στην αριστερή πλευρά του δρόμου, έξω από την άσπρη γραμμή οριοθέτησης (ιδίως σε αυτοκινητόδρομους). Σβήνουμε τη μηχανή, καλούμε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, δίνουμε ακριβή θέση και κατεύθυνση (π.χ. από Λεμεσό προς Λευκωσία, παρά την έξοδο της Νήσου), κατεβαίνουμε με προσοχή και ασφάλεια από το όχημα, αν υπάρχουν συνεπιβάτες πρέπει να κατεβούν από την αριστερή πλευρά του οχήματος και να κατευθυνθούν σε ασφαλή χώρο. Ειδικά αν η κατάσταση ξεφεύγει ανεξέλεγκτα, αν δηλαδή υπάρχει γρήγορη ανάφλεξη, κατεβαίνουμε και μεταφερόμαστε με ασφάλεια 50-100 μέτρα μακριά.

Πού πρέπει να είναι ο πυροσβεστήρας

Στο αυτοκίνητο πρέπει να έχουμε πάντοτε πυροσβεστήρα, σε εύκολα προσβάσιμο χώρο, που να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Σε χώρο που ακόμα κι αν υπάρχει δυστύχημα, ακόμα και αν εγκλωβιστεί ο οδηγός και υπάρχει ανάφλεξη στο όχημα, να μπορεί να τον πάρει από την θέση που κάθεται και να ρίξει πυροσβεστικό υλικό. Αυτό μπορεί να του σώσει ακόμα και τη ζωή μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική.

Πώς χρησιμοποιούμε τον πυροσβεστήρα

Αν θα ρίξουμε με τον πυροσβεστήρα στο καπό, το ανοίγουμε περίπου 10 εκατοστόμετρα (όχι περισσότερο γιατί θα δώσουμε οξυγόνο), ρίχνουμε πυροσβεστικό υλικό και το κλείνουμε ξανά. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι να σβήσει η φωτιά. Το καπό πρέπει να ανοίγει σιγά σιγά και προοδευτικά, ποτέ απότομα. Ανοίγουμε 10-15 εκατοστά, ρίχνουμε λίγο, ξανακλείνουμε, ανοίγουμε ξανά άλλα 10 εκατοστά, ξαναρίχνουμε, κλείνουμε κλπ. Κι όταν δούμε ότι η πυρκαγιά κατεστάλη, τότε ανοίγουμε το καπό και πάλι προοδευτικά.

Αν το καπό δεν ανοίγει, τότε ρίχνουμε είτε από τη γρίλια, αν υπάρχει τρόπος να φτάσει το υλικό στη μηχανή, ή από το κάτω μέρος της μηχανής, σε κλίση 45 μοιρών.

Το είδος του πυροσβεστήρα

Οι ιδανικοί σε ποσότητα πυροσβεστήρες, για να είμαστε και σίγουροι, είναι αυτοί των 2,5 κιλών. Σε σχέση με το πυροσβεστικό υλικό, η ξηρή σκόνη θεωρώ πως είναι η πιο αποτελεσματική στην περίπτωση της μηχανής του αυτοκινήτου. Μετά είναι και ο πυροσβεστήρας διοξειδίου, αλλά και ο αφρός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share