Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για μη εμβολιασμένους εργαζόμενους

Τα τεστ αυτά δεν δίνονται δωρεάν!

22 Ιουλίου 2021 14:52
Κορωνοϊός: Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για μη εμβολιασμένους εργαζόμενους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον επιδημιολογικό χάρτη εξετάζει σήμερα, Πέμπτη η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων κατά τη συνεδρίασή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στο επίκεντρο φαίνεται να είναι και η κατάσταση στα νησιά καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έφερε «έκρηξη» κρουσμάτων.

Η Επιτροπή των Ειδικών εισηγείται τα δύο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση των ειδικών αφορά 1 self test και 1 rapid test υποχρεωτικά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό, κάθε εβδομάδα.

Σήμερα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε:

«Έχουμε πλέον μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν σοβαρά».

O κ. Αρκουμανέας μίλησε για τρομακτικό ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα. «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων», σημείωσε.

Ανέφερε τα σημερινά κρούσματα αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών και να φτάσουν κοντά στα 3.000. «Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και αυτή την εβδομάδα, και τις επόμενες, πρέπει να κοιτάμε όμως την ηλικία, κι αν καταλήγουν σε ΜΕΘ, διασωληνώνονται ή έχουμε και θανάτους», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Αποσαφήνισε πάντως πως τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει μειωθεί. Έπεσε, τόνισε, και το RT (δείκτης μετάδοσης) από το 1,38 στο 1,22.

 Κορωνοϊός: Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για μη εμβολιασμένους εργαζόμενους

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σαφές ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς και πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εκτός του εμβολιασμού.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως «ηθικό δικαίωμα του κράτους να περιορίζει την κυκλοφορία και την κοινωνική δραστηριότητα των εμβολιασμένων δεν υφίσταται».

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν. Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς πλέον. Ήδη οι ανεμβολίαστοι υφίσταται περιορισμούς. Μόνοι τους το επέλεξαν. Δεν υπάρχει κανένα plan b. Πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα έχουμε προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

άδωνις γεωργιάδης εμβολιασμένοι

Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων για όσους δεν εμβολιάζονται, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από κάποια επιχείρηση, καθώς υπάρχει άρθρο στη νομοθεσία που ορίζει πως μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση.

«Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση για μη εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, είναι κάτι που συμβαίνει και όχι εφεύρεση δική μου. H κείμενη νομοθεσία υπάρχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Εάν ο εργαζόμενος το αμφισβητήσει, θα πάνε σε δικαστήρια. Συζητάμε για το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, αν δουλεύεις σε πόστο με επαφή με κόσμο, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν».

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε σχετικά:

«Εάν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του αμιγώς για εμβολιασμένους, και ένας-δυο εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι. Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share