Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κάρπαθος: Πώς σχεδόν «έσβησε» τον κορωνοϊό τον Ιούλιο

Πολλά νησιά φλερτάρουν με το «κόκκινο»

22 Ιουλίου 2021 11:53
Κάρπαθος: Πώς σχεδόν «έσβησε» τον κορωνοϊό τον Ιούλιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για το ποσοστό θετικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα, στο νησί των Δωδεκανήσων το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μηδενικό(!), δείχνοντας πως μέχρι στιγμής η Κάρπαθος κερδίζει το στοίχημα της πανδημίας.
Τα εν λόγω στοιχεία αφορούν την περίοδο 12 Ιουλίου με 18 Ιουλίου 2021, ωστόσο ακόμη και εάν επιβεβαιώνονται κρούσματα στο νησί, απομονώνονται άμεσα.

Σχεδόν ξεφορτώθηκε τον κορωνοϊό τον Ιούλιο

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από την 1η Ιουλίου τα οποία μετατρέπουν σταδιακά την Κάρπαθο σε covid-free πρότυπο. Σύμφωνα με αυτά, από την πρώτη ημέρα του μήνα έως τις 21, στο νησί έχουν εντοπιστεί μόνο τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού. Το ένα αφορά την 7η Ιουλίου, το ένα την 11η και τα άλλα δύο την 21η Ιουλίου.

«Εμείς συνεχίζουμε τους αυστηρούς ελέγχους στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο. Γι' αυτό κρατάμε τους δείκτες χαμηλά. Όποια κρούσματα προκύπτουν από τους ελέγχους μπαίνουν άμεσα σε καραντίνα. Μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη στην Κάλυμνο αγγίζει το 75 με 80% και προχωράμε. Πλέον έχουμε ξεκινήσει μια νέα λίστα με τους εφήβους ηλικίας 15-17 που θέλουν να εμβολιαστούν», λέει στο iefimerida.gr o κ. Νισύριος.

«Τηρούμε τα μέτρα με μεγαλύτερη αυστηρότητα σήμερα, καθώς από την μια πλευρά έχουμε την Κρήτη που υπάρχει έξαρση του ιού», προσθέτει.

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό από την Κάρπαθο

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα του νησιού έχουν αντίκτυπο και στον τουρισμό, αφού όλο και περισσότεροι, ξένοι και Έλληνες, επιλέγουν να επισκεφθούν την Κάρπαθο. Αναφέρεται ότι η Κάρπαθος έχει δυναμική περίπου 19.000 κλινών.

«Έχουμε αρκετό κόσμο αυτή τη στιγμή, με τους Έλληνες φέτος να προτιμούν την Κάρπαθο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Παράλληλα, έχουμε και πολλούς Αμερικάνους, σχεδόν όλα τα χωριά έχουν γεμίσει. Πάμε αρκετά καλά στον τουρισμό. Είμαστε σε σχέση με πέρυσι 60% πάνω. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τετάρτη (21/7) με το πλοίο της Blue Star είχαμε περίπου στα 500 άτομα προσέλευση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού.

 Κάρπαθος: Πώς σχεδόν ξεφορτώθηκε τον κορωνοϊό τον Ιούλιο

Μετά την Μύκονο κλείνει με lockdown και η Πάρος!

Αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για πιθανή επιβολή έκτακτων μέτρων στην Πάρο, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της μετάδοσης του ιού.

Στα σχέδια τις κυβέρνησης βρίσκεται, εξάλλου, η εφαρμογή τοπικών lockdown σε περίπτωση απότομης αύξησης του ιικού φορτίου.

Μετά τη Μυκονο, στην οποία επιβλήθηκε καθεστώς ενισχυμένων μέτρων, η προσοχή των υγειονομικών στρέφεται και σε αλλά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Πάρος, όπου τα κρούσματα έχουν «σκαρφαλώσει» σε διψήφιο αριθμό ενώ το νησί έχει μπει σε «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.

Τα κορωνοπάρτι, ωστόσο, συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης .

Σε βίντεο, που κυκλοφορεί από το protothema.gr, αποτυπώνεται το σκηνικό συνωστισμού. Επικρατεί, όπως φαίνεται, το αδιαχώρητο, με τις αποστάσεις να μην υφίστανται.

Ο ένας χορεύει πάνω στον άλλον, χωρίς μάσκα, σαν να μην υπάρχει φόβος για μόλυνση από COVID-19.

Μετά την Μύκονο κλείνει με lockdown και η Πάρος!

Εάν, ωστόσο, επιβληθεί τοπικό lockdown στο νησί θα υπάρξουν περιορισμοί στη νυχτερινή μετακίνηση, σιωπητήριο στη μουσική, ακύρωση εκδηλώσεων και μάσκες σε όλους τους χώρους.

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στο, δημοφιλές για τη νυχτερινή διασκέδαση, νησί της Πάρου οδηγεί πολλούς να συρρέουν έξω από υγειονομικά κέντρα να εμβολιαστούν.

Το σκηνικό φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής: το πρωί με εμβόλια για θωράκιση απέναντι στη λοίμωξη και το βράδυ σε ξέφρενο ρυθμό που θυμίζει προ-πανδημίας εποχή.

Μεγάλη ήταν, την ίδια ώρα, η ταλαιπωρία για έξι 18χρονους, στην Πάρο, που βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ωστόσο δεν μπορούσαν να βρουν κατάλυμα για να απομονωθούν και αναγκάστηκαν να μείνουν για 16 ώρες στο υπαίθριο πάρκινγκ του κέντρου Υγείας του νησιού.

Οι δύο εξ αυτών, μάλιστα, είχαν πυρετό και ρίγη, ωστόσο επί έξι ώρες έμειναν αβοήθητοι.

Γεμάτα ξενοδοχεία καραντίνας - Στο τραπέζι επίταξη δωματίων και καμπίνες «Covid»

Η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού σε νησιωτικές περιοχές έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία καραντίνας, καθώς είτε δεν επαρκούν οι κλίνες στα μεγάλα νησιά, είτε δεν έχουν προβλεφθεί καθόλου σε μικρότερα νησιά. Στη Μύκονο, το ξενοδοχείο καραντίνας έχει γεμίσει εδώ και ημέρες, κάτι που συμβαίνει και στο μοναδικό της Πάρου, με 15 συνολικά κρεβάτια.

Αποτέλεσμα, η απίστευτη περιπέτεια που πέρασε μία παρέα νεαρών, 18 ετών, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί και αναγκάστηκαν να παραμείνουν επί ώρες μέσα σε αυτοκίνητο, έξω από το Κέντρο Υγείας του νησιού, έως ότου βρεθεί λύση. Προβλήματα αντίστοιχης φύσεως έχουν εντοπιστεί και σε άλλα νησιά, όπως η Αλόννησος και ήδη γίνονται κινήσεις για την προσθήκη ξενοδοχείων καραντίνας, όπου απαιτείται.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share