Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021

«Τι θα μου συμβεί με το εμβόλιο μετά από 4 χρόνια;»

Απάντηση σε ένα ερώτημα που ακούγεται συχνά έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

22 Ιουλίου 2021 09:01
«Τι θα μου συμβεί με το εμβόλιο μετά από 4 χρόνια;»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απάντηση σε ένα ερώτημα που ακούγεται συχνά όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έδωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σε ένα ερώτημα που εκφράζεται από πολλούς πολίτες που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού απάντησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε στο «τι θα γίνει μετά από τέσσερα χρόνια;».

Όπως είπε, όταν εμβολιάζεται κάποιος ο οργανισμός εκτίθεται σε μια πρωτεΐνη, στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού.

«Τι θα μου συμβεί με το εμβόλιο μετά από 4 χρόνια;»

«Ας υποθέσουμε ότι δεν κάνεις το εμβόλιο, και κολλήσεις φυσικά κορωνοϊό και αναρρώσεις. Τότε έχεις εκτεθεί και στην πρωτεΐνη ακίδα, που σε εκθέτει το εμβόλιο, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορωνοϊού. Φοβάται κανένας Έλληνας που κόλλησε και ανάρρωσε τι θα συμβεί σε 4 χρόνια μετά επειδή έχει εκτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα; Ούτε ένας. Γιατί αν εμβολιαστώ θα πάθω κάτι;» εξήγησε.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων εργασιακών κατηγοριών. Ειδικότερα, αφορά:

  • Εργαζομένους σε γηροκομεία
  • Εργαζομένους σε δομές ΑμεΑ
  • Υγειονομικούς

Σημειώνεται πως οι πρώτες δύο κατηγορίες έχουν προθεσμία έως και τις 16 Αυγούστου ώστε να κάνουν έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς αναμένεται να αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Εμφύλιος» λοιμωξιολόγων: Άγρια κόντρα Λινού-Βασιλακόπουλου για εμβόλια και μετάλλαξη Δέλτα (Video)

Λογομαχία μεταξύ της Αθηνάς Λινού και του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου καταγράφηκε το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN με αφορμή τη μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια. Με τον Δημοσθένη Σαρρηγιάνη να προειδοποιεί ότι θα φτάσουμε μέχρι 2.600 κρούσματα στα τέλη του Ιουλίου

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε πως η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα και στο γεγονός ότι καθυστερήσαμε να κατανοήσουμε ότι έρχεται νέο κύμα παρά το γεγονός ότι δύο μέρες μετά τη χαλάρωση των μέτρων είδαμε τα πρώτα κρούσματα.

Η κα. Λινού υποστήριξε, επίσης, ότι στην πραγματικότητα ήταν σαν να μην ήμασταν εμβολιασμένοι, ακριβώς λόγω της μεταδοτικότητας και του γεγονότος ότι το 60% του πληθυσμού ήταν ανεμβολίαστο όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος διαφώνησε έντονα, τονίζοντας πως το στέλεχος Δέλτα δεν έχει ακόμα επικρατήσει στην Ελλάδα, ενώ την εγκάλεσε για τη φράση της «ήταν σαν να μην ήμασταν εμβολιασμένοι».

Η κα. Λινού εξήγησε πως «η μεταδοτικότητα της Δέλτα είναι διπλάσια του αρχικού στελέχους, επομένως ήταν σαν να μην είχαμε εμβολιασμένο πληθυσμό. Επομένως περιμένουμε μεγάλη έκρηξη». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα κρούσματα της μετάλλαξη Δέλτα είναι πολλά. «Αν γίνει κανονική μελέτη στα 1.800 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να δούμε ότι είναι μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».

Άρση του μέτρου των μεικτών καταστημάτων

Προηγουμένως πάντως Αθηνά Λινού και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχαν συμφωνήσει ότι το μέτρο του διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας είναι λάθος, καθώς αντίστοιχο παράδειγμα είδαμε με το κάπνισμα στα μαγαζιά.

«Δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό των καταστημάτων. Το ίδιο έγινε και με τσιγάρο. Οι καταστηματάρχες μέσα στον πανικό να διατηρήσουν την επιχείρηση τους, είχαν ταμπελάκια κι ανάλογα με τη στιγμή τα μετέφεραν από τα τραπέζια. Το κάπνισμα πλήττει την ανθρωπότητα 40-50 χρόνια.

Συμμετείχα και σε καμπάνιες στην Ελλάδα. Βλέπαμε ότι αν δεν είναι κάτι καθολικό που να επηρεάζει όλους, δεν μπορείς να μεταφέρεις την ευθύνη στον επιχειρηματία. Πιο εφαρμόσιμο μόνο οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους. Δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι. Στους κλειστούς χώρους θα λειτουργήσουν τα κλιματιστικά, τα οποία υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι επιτείνουν τη μετάδοση του ιού», είπε χαρακτηριστικά η κα. Λινού.

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλακόπουλος συμφώνησε με τα παραπάνω. «Συμφωνώ απόλυτα με το παράδειγμα με το κάπνισμα. Αυτή η κυνέρνηση επέβαλλε την καθολική απαγόρευση καπνίσματος, αλλά σε ένα ποσοστό δεν τηρείται. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε καθολική απαγόρευση μεικτών μαγαζιών σε κλειστούς χώρους. Να γίνει από τώρα για να το εμπεδώσουμε», είπε και συνέχισε:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι εσωτερικοί χώροι, με εξαίρεση ίσως τα μπουζούκια, για τα οποία ακούστηκαν απίστευτες αστειότητες από καλλιτέχνες υγιεινολόγους και γιατρούς στην τηλεόραση, είναι τα μαγαζιά που θέλουν να διασκεδάσουν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε έτσι».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share