Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή! Σε επιφυλακή οι Αρχές - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

21 Ιουλίου 2021 14:50
Προσοχή! Σε επιφυλακή οι Αρχές - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για αύριο Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 Σε επιφυλακή οι Αρχές - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Μαρούσι - Απεγκλωβίστηκε ένα άτομο

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα που βρίσκεται επί της οδού Δολιανής, στο Μαρούσι Αττικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκε ένα άτομο που είχε βγει στο μπαλκόνι και το οποίο είναι καλά στην υγεία του.

Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Τι πρέπει να προσέξετε για να μην γίνει το σπίτι σας εστία πυρκαγιάς

Μπορεί πολλά σπίτια να μην κινδυνεύουν από φωτιές γιατί δεν είναι κοντά σε δάσος, όμως όλες οι οικίες μπορούν να γίνουν εστίες πυρκαγιάς πολύ εύκολα εάν δεν προσέξουμε μερικά πράγματα.

Η πυρκαγιά που ξεκινά από το εσωτερικό του σπιτιού, αρκετές φορές είναι πολύ πιο επικίνδυνη και κοστίζει αρκετά, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να αντιδράσουμε.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε ώστε το σπίτι μας να μην γίνει ποτέ εστία πυρκαγιάς:

  • Έλεγχος στα μάτια της κουζίνας

Οι περισσότερες εστίες πυρκαγιάς ξεκινούν από την κουζίνα και το πιο σύνηθες είναι από κάποιο μάτι κουζίνας που ξεχάσαμε αναμμένο. Για να μην συμβεί αυτό, φροντίστε πάντα να ελέγχετε πως τα μάτια της κουζίνας είναι κλειστά. Ένας τρόπος για να θυμάστε να τα δείτε πριν φύγετε από το σπίτι, είναι να αφήνετε τα κλειδιά σας εντός της κουζίνας.

  • Ποτέ μην μαγειρεύετε εάν είστε εκτός σπιτιού

Μια άλλη πολύ συχνή αιτία για να γίνει η κουζίνα μας εστία πυρκαγιάς, είναι να φεύγουμε από το σπίτι ενώ αφήνουμε φαγητό να μαγειρεύεται. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς το φαγητό μπορεί να «αρπάξει» επειδή δεν υπολογίσατε καλά το χρόνο και στη συνέχεια να μεταφέρει τη φωτιά σε όλο το υπόλοιπο σπίτι. Επιβάλλεται, όταν μαγειρεύετε να είστε παρόντες στην κουζίνα και να επιβλέπετε τη διαδικασία.

  • Προσοχή στο τζάκι το βράδυ

Πολλές εστίες πυρκαγιών ξεκινούν από τζάκια, αρωματικά κεριά, καντηλάκια ή ακόμα και τσιγάρα που αφήσαμε αναμμένα όλο το βράδυ. Πριν κοιμηθούμε ή αποχωρήσουμε από το σπίτι, φροντίζουμε πάντα να σβήνουμε κάθε ενεργή εστία όσο μικρή και αν είναι.

  • Φθαρμένες πρίζες

Εάν δείτε πως μια πρίζα σας είναι φθαρμένη ή κάποια συσκευή έχει φθορά στο καλώδιο, αποφύγετε την χρήση της. Απευθυνθείτε σε ηλεκτρολόγο ώστε να την επισκευάσει για να μην αποτελέσει εστία πυρκαγιάς μέσω κάποιου βραχυκυκλώματος.

  • Πυροσβεστήρες

Φροντίστε να έχετε σε προσβάσιμο σημείο εντός της κατοικίας σας, έναν ή και περισσότερους, συντηρημένους πυροσβεστήρες ώστε να μπορέσετε να κατασβήσετε άμεσα οποιαδήποτε εστία πυρκαγιάς πριν εξαπλωθεί.

  • Μην αφήνετε αναμμένες συσκευές και φωτιστικά

Εάν έχετε σκοπό να φύγετε από σπίτι ή να κοιμηθείτε, φροντίστε να μην παραμένουν ο φωτισμός και οι συσκευές της κατοικίας σας αναμμένες. Ο κίνδυνος ενός βραχυκυκλώματος είναι μεγάλος και έτσι μπορεί να ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά.

Και μην ξεχνάτε… Ασφαλίστε την κατοικία σας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share