Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση και μετά... καύσωνας - Τι λένε Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης

Τεράστιος κίνδυνος για πυρκαγιά παρά τα έντονα φαινόμενα

20 Ιουλίου 2021 21:15
Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση και μετά... καύσωνας - Τι λένε Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαία είναι η επιδείνωση του καιρού, αλλά με τον κίνδυνο επανόδου καύσωνα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για τα φαινόμενα, που θα δούμε στις επόμενες μέρες, τη στιγμή που τα έντονα φαινόμενα «χτύπησαν» άσχημα ορισμένα σημεία της χώρας.

Αρχικά, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, υποστήριξε ότι είναι η τελευταία ημέρα της «ψυχρής λίμνης» -που ουσιαστικά είναι η παρατήρηση ψυχρών αερίων μαζών, συγκριτικά με τις γύρω περιοχές, σε μια στενή ζώνη. «Τη “ψυχρή λίμνη” (σ.σ. σήμερα) τη συνοδεύουν συμπαγείς συννεφιές, οι οποίες στροβιλίζονται στα Βορειοδυτικά Βαλκάνια, μεταφέροντας συννεφιές αστάθειας προς την περιοχή μας, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, με έμφαση στα κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα» εξήγησε.

Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιοχές αναμένονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και πιθανώς χαλαζοπτώσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, και ειδικότερα σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Ήπειρο με έμφαση στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Φαινόμενα, ωστόσο, αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη και την Αττική.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης υπογράμμισε ότι την Τετάρτη (21/7) η αστάθεια θα περιοριστεί στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, καθώς οι βοριάδες σε Αιγαίο και Ιόνιο θα «συμπιέζουν» τα φαινόμενα στο μέσο. Ο καιρός δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα έχουν σβήσει τα φαινόμενα.

Ο κ. Μαρουσάκης υποστήριξε ότι η «ψυχρή λίμνη» εμποδίζει τη μετατόπιση θερμών αερίων μαζών προς τη νότια Ευρώπη και τη χώρα μας. «Ομως από τη νέα εβδομάδα θα προσπαθήσουν ξανά να κινηθούν προς την περιοχή μας. Γι’ αυτό προς τα τέλη του μήνα υπάρχουν υψηλές πιθανότητες να δούμε ένα νέο κύμα καύσωνα στη χώρα μας. Ο υδράργυρος, σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία, θα κινηθεί στους 40 με 42 βαθμούς» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαρουσάκης.

Η προειδοποίηση Αρναούτογλου - Μέχρι πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Δροσιά με μελτέμι στο Αιγαίο προβλέπει για τις επόμενες ημέρες ο Σάκης Αρναούτογλου στην εκτίμησή του για την πρόγνωση του καιρού μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Όπως προβλέπει ο έμπειρος προγνώστης αρχικά αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου θα υπάρχουν ξανά τοπικές μπόρες στα ορεινά τις θερμές ώρες.

Μπόρες προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου και για την Πέμπτη 22 Ιουλίου εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί στα ορεινά της Πελοποννήσου προσθέτοντας ότι την ίδια ημέρα θα ενισχυθεί και το μελτέμι στο Αιγαίο.

Ο καιρός κατά τον Σάκη Αρναούτογλου θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο και το 48ωρο της Παρασκευής (23/07) και του Σαββάτου (24/07) με πιθανές μπόρες στα ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας και το ενισχυμένο μελτέμι να παραμένει στο Αιγαίο με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 32-33 βαθμούς Κελσίου.

Η αλλαγή του καιρού και η άνοδος της θερμοκρασίας κατά την πρόγνωση Αρναούτογλου ξεκινά από την Κυριακή 25 Ιουλίου με ηλιοφάνεια και παρά την παρουσία του μελτεμιού.

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα γίνε πιο αισθητή από την Τρίτη 27 Ιουλίου οπότε και θα φτάσει στους 36 βαθμούς Κελσίου ενώ ακόμα πιο έντονη θα είναι η ζέστη την Τετάρτη 28 Ιουλίου καθώς η ηλιοφάνεια θα συνεχίζεται και το μελτέμι πλέον θα είναι μέτριο στο Αιγαίο.

Ο Σάκης Αρναούτογλου υπενθυμίζει, τέλος, ότι όσοι βρίσκονται στα παράκτια, τα νησιά και τα ορεινά θα πρέπει να υπολογίζουν και να αναμένουν 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή που αναφέρεται στον πίνακα που ανήρτησε στο Facebook.

Καιρός πρόβλεψη Αρναούτογλου

Τι λέει ο Καλλιάνος

Για άλλη μία ημέρα θα επιμείνει η αστάθεια, με πιο εξασθενημένη μορφή σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα έχουμε περισσότερα διαστήματα ηλιοφάνειας. Παντού βοριάδες. Έως 6 μποφόρ σε Ιόνιο και Αιγαίο τις βραδινές ώρες.

Στην Αθήνα αναμένονται λίγες νεφώσεις και μικρές πιθανότητες για τοπικές βροχές και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία να φτάνει από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Βοριάδες έως 4 με 5 μποφόρ. Ηλιοφάνεια αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο να φτάνει από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Βοριάδες έως και 5 με 6 μποφόρ στον Θερμαϊκο.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πυρκαγιά

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης – ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Κίνδυνος πυρκαγιάς στην Ελλάδα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share