Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Βόμβα» Σαρηγιάννη: «6.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο»

Μεγάλος κίνδυνος!

20 Ιουλίου 2021 10:28
«Βόμβα» Σαρηγιάννη: «6.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας και την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα μίλησαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη την Τρίτη (20/7) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια επιβράδυνση αλλά από χθες παρατηρούμε μια αυξητική τάση» επεσήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον ΑΝΤ1 τονίζοντας πως μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε 3.500 – 4.000 κρούσματα την ημέρα και μεγαλύτερη αύξηση στη συνέχεια.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε rapid test σε περιοχές που δείχνουν έντονη αυξητική τάση»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ διαμήνυσε πως είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε rapid test σε περιοχές που δείχνουν έντονη αυξητική τάση κρουσμάτων ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «μπορούν να λήξουν τα μέτρα στην Μύκονο την επόμενη εβδομάδα, αν το πάρουμε σοβαρά».

Σαρηγιάννης κρούσματα

Προειδοποίηση για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί

«Αν δεν ανέβει το επίπεδο του εμβολιασμού πάνω από το 60 με 65%, εγώ θα ήθελα να φτάσουμε το 73% μέχρι τον Σεπτέμβρη η πιθανότητα για μεγάλα νούμερα υπάρχει όχι όμως τον Αύγουστο αλλά το φθινόπωρο. Τον Αύγουστο όμως μπορούμε να φτάσουμε εύκολα τα 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζοντας όμως πως μπορούμε να το προλάβουμε αυτό εάν εμβολιαστούμε γρήγορα.

Βασιλακόπουλος: Χωρίς μαζικούς εμβολιασμούς δεν μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας όπως πριν

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Η Μύκονος δεν είναι κάτι ξεχωριστό από κάθε άλλο νησί που μαζεύεται κόσμος που θέλει να διασκέδαση Δυστυχώς αποδεικνύεται πως χωρίς να είμαστε εμβολιασμένοι δεν μπορούμε αυτό να το πετύχουμε» είπε.

«Χωρίς μαζικούς εμβολιασμούς δεν μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας όπως πριν» υπογράμμισε.

Απίστευτο: «Ο ένας με κορωνοϊό κολλάει 9 άτομα σε μισό λεπτό»

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού φαίνεται πως έρχεται ξανά, με τα κρούσματα να παίρνουν ξανά την ανιούσα και το Δημοσθένη Σαρηγιάννη να επισημαίνει, ότι η μεταδοδικότητα του ιού και δη της μετάλλαξης «Δέλτα», είναι εντυπωσιακή.

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ υποστήριξε πως σε αυτή συνέβαλε η «χαλάρωση των μέτρων που υπήρξε και υπάρχει ακόμα» αλλά και η «ανάπτυξη της μετάλλαξης Delta, προφανέστατα και στη Θεσσαλονίκη», σε συνδυασμό με την παρουσία και άλλων στελεχών του ιού.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Delta, την παραλλαγή που έχει ανησυχήσει τις αρχές σε πολλές χώρες, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είναι 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, την Alpha, και πάνω από 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.

Ανησυχία για τη μεταδοτικότητα της «Δέλτα»
Ο ρυθμός μετάδοσης αυτός ανεβάζει τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, πρόσθεσε, εξηγώντας πως ένας θετικός (σ.σ. φορέας της Delta) σε περιβάλλον δίχως ανοσία μπορεί να μεταδώσει σε 8 – 9 ανθρώπους τον ιό, πολύ εύκολα, σε διάστημα μισού λεπτού, το πολύ. Με το στέλεχος της Ουχάν, αντίθετα, «θάλαμε 15 λεπτά σε κοντινή απόσταση και να μιλάμε» προκειμένου να υπάρξει μετάδοση, υποστήριξε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι», λοιπόν, «ότι είναι δύσκολο να το αποφύγεις αν δε τηρείς κάποια μέτρα», όπως οι αποστάσεις, η μάσκα κλπ., συνέχισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μετάλλαξη Epsilon, ο καθηγητής είπε πως δεν έχει καταγραφεί κρούσμα με αυτή την παραλλαγή στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως οι αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα αυτού του στελέχους δημιουργούν ανησυχία για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περίπτωση νόσησης, γεγονός που «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, ανέφερε ακολούθως ο κ. Σαρηγιάννης, όπως και η τήρηση των μέτρων. Ο καιρός δεν μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ενός τέτοιου ιού, συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, είπε πως καλώς ελήφθησαν νέα μέτρα, δεδομένης της αυξητικής τάσης της πανδημίας, τόσο στη Θεσσαλονίκη – όπου η τάση αυτή θα συνεχιστεί, όπως εκτίμησε – όσο και γενικότερα στη χώρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τα τέλη Ιουλίου με πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων θα είναι με μετάλλαξη Delta.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share