Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλκιβιάδης Βατόπουλος για νέους: Δεν είναι «μαγκιά» να μην εμβολιάζεσαι

Ανέφερε ότι ήδη έχουμε ασθενείς μικρής ηλικίας σε ΜΕΘ

20 Ιουλίου 2021 09:30
Αλκιβιάδης Βατόπουλος για νέους: Δεν είναι «μαγκιά» να μην εμβολιάζεσαι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε σήμερα για την σημασία του εμβολίου, που λειτουργεί σαν εργαλείο για την μείωση των μεταλλάξεων αλλά και την απειλή του ιού προς τους νέους.

Κάνοντας μια αποτίμηση της τωρινής κατάστασης στην εκπομπή Σήμερα στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού».

αλκιβιάδης βατόπουλος νέοι εμβολιασμός

Ανέφερε δε πως αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός επρόκεται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και να εξαφανιστεί «Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεια που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Για το ενδέχομενο επιβολής πρόσθετων μέτρων με την «συνταγή» της Μυκόνου είπε πως «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο». Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησιά: «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό , αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά

Βατόπουλος εμβόλιο νέοι

Δεν έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο καθολικού lockdown

Για τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα». Αναφορικά με την επιβολή γενικευμένου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξής: «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι ''μαγκιά'' να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους.». Επίσης προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία: «Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε.»

Τέλος εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ σχολίασε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο.

Βατόπουλος για μετάλλαξη Δέλτα: Χρειάζεται τεστ ακόμη και με ένα απλό συνάχι

Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέροντας πως όντως φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος.

Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Γι’ αυτό, είπε ο κ. Βατόπουλος θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο καθηγητής υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και έχουμε ένα εργαλείο το οποίο είναι ο εμβολιασμός και δεν το χρησιμοποιούμε όσο θα έπρεπε.

 Βατόπουλος για μετάλλαξη Δέλτα: Χρειάζεται τεστ ακόμη και με ένα απλό συνάχι

Εμβολιασμός και ανασφάλειες

Ο κ. Βατόπουλος είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν ανασφάλειες στον κόσμο που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό, αλλά αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερδημοσιοποίηση των παρενεργειών που έχουν παρατηρηθεί. Μάλιστα αυτό γίνεται ευρέως στα social media, όπου παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις οι οποίες δεν είναι κατ΄ ανάγκη σχετιζόμενες με τον εμβολιασμό και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται αμέσως από τις αρμόδιες Αρχές.

Σε ότι αφορά την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων την οποία θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε και 4ο κύμα. Αυτή αύξηση μπορεί να έρθει είτε το φθινόπωρο, είτε νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει σαφής πρόβλεψη καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share