Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πλακιωτάκης: Μπλόκο σε 2.500 ταξιδιώτες το τριήμερο λόγω... ελέγχων

«Αποδεδειγμένα γίνονται» τονίζει ο Γιάννης Πλακιωτάκης

19 Ιουλίου 2021 10:11
Πλακιωτάκης: Μπλόκο σε 2.500 ταξιδιώτες το τριήμερο λόγω... ελέγχων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Περίπου 2.500 άνθρωποι δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία και να ταξιδέψουν εξαιτίας των ελέγχων που έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Όσον αφορά τους ελέγχους στα πλοία διαπιστώσαμε ελλιπείς ελέγχους για αυτό και ανέλαβε το Λιμενικό», σημείωσε αρχικά ο κ. Πλακιωτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Open, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Αποδεδειγμένα γίνονται. Μόνο το τριήμερο περίπου 2.500 δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία».

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, πέρα από τους ελέγχους χρειάζεται και η συνεργασία όλων: και των επιβατών και των πληρωμάτων. «Και είναι και θέμα προσωπικής ευθύνης του καθενός από εμάς».

Σημειώνεται πως και σήμερα η κίνηση είναι αυξημένη στο λιμάνι του Πειραιά. Ο τηλεοπτικός σταθμός Mega βρέθηκε στο λιμάνι και κατέγραψε τις εικόνες. Οι Λιμενικοί ελέγχουν τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχει κάποιος για να ταξιδέψει.

Ταξίδι με πλοίο: Πώς πηγαίνουμε και πώς επιστρέφουμε από τα νησιά

Η απόφαση για τα νέα μέτρα (εκδόθηκε σε ΦΕΚ το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουλίου), δεν έκρυβε... «συγκινήσεις» γύρω από τα ταξίδια με πλοίο στα νησιά, αλλά και τις πτήσεις εσωτερικού προς τους νησιωτικούς προορισμούς.

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
  • Έχουν διαγνωστεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, τα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέλαβαν, από την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία.

Οι επιβάτες καλούνται να προσέρχονται στα λιμάνια τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου των πλοίων. Ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε έκκληση στους επιβάτες των πλοίων να φέρουν μαζί όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Πλακιωτάκης: Μπλόκο σε 2.500 ταξιδιώτες το τριήμερο λόγω... ελέγχων

Ποιοι εξαιρούνται

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Επίσης εξαιρούνται:

  • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου,
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share