Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Έτσι θα «χτυπά» τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη «Δέλτα» - Ποια μέρη είναι επικίνδυνα

Δε θα γλιτώσουν εύκολα όσοι δεν εμβολιαστούν...

16 Ιουλίου 2021 21:35
Κορωνοϊός: Έτσι θα «χτυπά» τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη «Δέλτα» - Ποια μέρη είναι επικίνδυνα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός φέρνει εφιαλτικές στιγμές ξανά, με τον Ηλία Μόσιαλο να αναφέρει στο πώς θα «χτυπήσει» η μετάλλαξη «Δέλτα», αφορώντας φυσικά κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους.

Και εξηγεί στην ανάρτησή του, τη στιγμή που υπάρχει δραματική προειδοποίηση για «φούντωση» της πανδημίας, στο Facebook: «Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό γιατί τα εμβόλια δεν είναι πλέον 100% αποτελεσματικά όπως ήταν με τη μετάλλαξη Άλφα.

Αλλά τα εμβόλια των Pfizer/Moderna και της ΑΖ είναι αποτελεσματικά 96% και 92% αντίστοιχα στο να αποτρέπουν τη νοσηλεία μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων».

Η ανάρτηση συνοδεύεται από ένα σχεδιάγραμμα με τα κρούσματα της Δέλτα στην Ολλανδία:

Τα μέρη όπου είναι πιο επικίνδυνος ο ιός

Ο εντοπισμός των χώρων που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για μετάδοση της COVID-19 αποτελεί από την αρχή της πανδημίας απαραίτητο ζητούμενο για άμεση δράση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Η διάδοση της παραλλαγής ΑΛΦΑ στη Βρετανία, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Lancet, έδωσε τους τελευταίους μήνες την δυνατότητα σε ερευνητές να προσδιορίσουν ποσοτικά τους χώρους που παρουσιάζουν τον υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας.

Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 2.341.398 κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 στη Μεγάλη Βρετανία. Για να βρουν τις συστάδες κρουσμάτων, οι Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά τη γενετική σύνθεση των ιών και τον γονότυπο τους. Αναλύοντας τον γονότυπο του ιού σε αυτούς που είχαν μολυνθεί, μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον χρόνο μετάδοσης στον πληθυσμό συγκρίνοντας τη γενετική σύνθεση του παθογόνου με τον ιικό γονότυπο, δηλαδή το άτομο που μολύνθηκε πρώτο σε μια συστάδα κρουσμάτων που ήταν υπεύθυνο για την εξάπλωση.

Με αυτόν τον τρόπο εντόπισαν τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης για συστάδες κρουσμάτων που προέρχονταν από ένα άτομο. Μεταξύ αυτών των χώρων με τον υψηλότερο κίνδυνο καταγράφονται χώροι που προσφέρουν υπηρεσίες σώματος όπως κομμωτήρια, κουρεία και υπηρεσίες μανικιούρ και πεντικιούρ, προσωπικές συναντήσεις με φίλους ή συγγενείς, νηπιαγωγεία και προσχολικές δομές για παιδιά, διανυκτερεύσεις σε φίλους ή συγγενείς καθώς και σε ειδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Χώροι μετάδοσης του κορωνοϊού

Ακολουθούν στην κατάταξη τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, χώροι παραγωγής τροφίμων, οικονομικές υπηρεσίες, φυλακές και χώροι κράτησης και τα εστιατόρια. Στις τελευταίες θέσεις επικινδυνότητας για το ξέσπασμα συστάδων της πανδημίας σύμφωνα με την μελέτη βρίσκονται κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, χώροι για κοινωνική και φροντίδα υγείας και τα σούπερ μάρκετ.

Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά τόνισε το μέλος της ερευνητικής ομάδας βιοχημικός Έβαν Μπίρνει σημειώνοντας πως ορισμένα ευρήματα για την μετάδοση πιθανότατα να έχουν ρυθμό 50 φορές υψηλότερο από τον καταγεγραμμένο. Επιπλέον ο κίνδυνος μετάδοσης ποικίλλει μεταξύ των κοινοτικών ρυθμίσεων, πιθανώς λόγω διαφορετικών συμπεριφορικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ ο δείκτης επικινδυνότητας δεν καταγράφει τον αριθμό των ατόμων που επηρεάζει όπως επίσης και τον αντίκτυπο σχετικών μέτρων στη μετάδοση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share