Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ώρα αποφάσεων: Τα 4 νέα μέτρα στις περιοχές με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων!

Σοκ!

16 Ιουλίου 2021 15:39
Ώρα αποφάσεων: Τα 4 νέα μέτρα στις περιοχές με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ και όπως προβλέπουν οι επιδημιολόγοι, σε λίγο καιρό θα αφορά στο 90% των νέων κρουσμάτων που θα εντοπίζονται (και) στην Ελλάδα.

Η υψηλή μεταδοτικότητά και η ανθεκτικότητα της στα εμβόλια δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο και στους επιστήμονες που βλέπουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας μας να σφυροκοπά τη χώρα πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι περίμεναν.

Ειδικά στα νησιά η κατάσταση έχει ξεφύγει καθώς η έλευση των τουριστών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων φούντωσαν ξανά τη φωτιά της πανδημίας.

Ειδικά σε περιοχές που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Ίος, η Σαντορίνη και η Πάρος η κατάσταση είναι οριακή και γι’ αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων πριν ξεφύγει το πράγμα από κάθε έλεγχο.

Ώρα αποφάσεων: Τα 4 νέα μέτρα στις περιοχές με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων!

4 νέα μέτρα είναι στο τραπέζι για τις περιοχές που θα μπαίνουν στο κόκκινο με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν της χώρας, αν όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν τότε δεν θα διστάσει να προχωρήσει στη λήψη τους:

Α) Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας παντού. Και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους

Β) Απαγόρευση εκδηλώσεων που αποτελούν υγειονομικές βόμβες μετάδοσης του ιού (Live, πάρτι κλπ)

Γ) Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης μόνο σε υπαίθριους χώρους

Δ) Επαναφορά του μέτρου της απαγόρευσης της μουσικής σε εστίαση και μπιτς μπαρ.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αναστραφεί η κατάσταση, αν αυξηθούν τα επίπεδα εμβολιασμών και τηρηθούν τα μέτρα, όμως αν συνεχιστεί η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, τότε θα δούμε την εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Παγκόσμιος συναγερμός: «Έψιλον, Λάμδα και Κάπα» οι νέες φονικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού! Μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί τις τελευταίες μέρες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού Έψιλον, Κάππα και Λάμδα, που ακολουθούν καταπόδας την μετάλλαξη Δέλτα και εντείνουν την ανησυχία για το κατά πόσο θα προλάβουμε να ορθώσουμε στο απαιτούμενο ύψος το περίφημο τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ξανά όπως παλιά.

Μετά την μετάλλαξη Β.1.617.2 που όλοι γνωρίζουμε σαν μετάλλαξη Δέλτα ή ινδικό στέλεχος καθώς πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και ανήκει στα στελέχη ανησυχίας σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC, λόγω της κατά 100% μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της (σε σχέση με το αρχικό στέλεχος), μια νέα πηγή προβληματισμού δημιουργείται με την μετάλλαξη Έψιλον, άμεσα σχετιζόμενη με την παγκόσμια επιχείρηση εμβολιασμού.

Μετάλλαξη Έψιλον

Το στέλεχος Έψιλον με κωδική ονομασία Β.1.427/Β.1.429 που πρωτοεμφανίστηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ διαθέτει ένα πρωτοφανή μηχανισμό σε μοριακό επίπεδο με τον οποίο ο κορονοϊός μπορεί να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Οργανικής Χημείας - Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος ο μηχανισμός αυτός σχετίζεται με μεταλλάξεις αμινοξέων της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein) του ιού. Η πρωτεΐνη ακίδα παίζει σημαντικότατο ρόλο για την πρόσδεση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και την έναρξη της λοίμωξης.

Ο μηχανισμός της μετάλλαξης Έψιλον

Στη μετάλλαξη Έψιλον τρία αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας αντικαθίστανται από διαφορετικά αμινοξέα, με συνέπεια την αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης στον χώρο, γεγονός που εμποδίζει πλέον τα αντισώματα να την αναγνωρίσουν.

Το αποτέλεσμα είναι πως μετριάζεται η εξουδετερωτική ισχύς που έχουν τα αντισώματα που έχουν προέλθει είτε από τον εμβολιασμό είτε από προηγούμενη λοίμωξη με τον ιό. Τέτοιες μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν και ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη ως θεραπευτικά μέσα.

Η αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας στη μετάλλαξη Έψιλον διαπιστώθηκε με την τεχνική της ηλεκτρονικής κρυομικροσκοπίας και επιβεβαιώθηκε ο σχηματισμός ενός νέου χημικού δεσμού με φασματομετρία μάζας.

Από τα τέλη του 2020, που πρωτο-ταυτοποιήθηκε η μετάλλαξη Έψιλον στην Καλιφόρνια έχουν εντοπιστεί περίπου 46.000 κρούσματα στις ΗΠΑ) και το στέλεχος που ο ECDC έχει συμπεριλάβει στα στελέχη ανησυχίας έχει εξαπλωθεί σε 34 άλλες χώρες, με μικρό αριθμό κρουσμάτων μέχρι στιγμής.

Μετάλλαξη Δέλτα και Κάππα

Από την Ινδία, χώρα προέλευσης της μετάλλαξης Δέλτα μας έρχεται κι άλλη μία πηγή ανησυχίας που για την ώρα παραμένει στην κατηγοριοποίηση των στελεχών ενδιαφέροντος του ECDC και αφορά τη μετάλλαξη Κάππα με κωδική ονομασία Β.1.617.1.

Μετάλλαξη Λάμδα

Η τρίτη μετάλλαξη που τάραξε τα νερά τις τελευταίες μέρες είναι το στέλεχος Λάμδα, που πρωτοεμφανίστηκε στο Περού και εξαπλώθηκε στην Λατινική Αμερική.

Η μετάλλαξη Λάμδα, με κωδική ονομασία C.37 ανήκει στην κατηγοριοποίηση των στελεχών υπό παρακολούθηση του ECDC μαζί με αρκετά άλλα στελέχη τα οποία καθώς φαίνεται ότι διαθέτουν τις ίδιες ιδιότητες με τα λεγόμενα στελέχη ανησυχίας, αλλά οι πληροφορίες που έχουμε γι αυτά είναι ελλιπείς και συνεπώς απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση ώστε να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα.

Pfizer και Moderna προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα κατά 79%

Από τη μεριά τους ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής Αιματολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος Θυμίζουν ότι τα εμβόλια των Pfizer και Moderna προστατεύουν από την συμπτωματική νόσο Covid με την μετάλλαξη Δέλτα κατά 79% και από την ανάγκη για νοσηλεία κατά 93%.

Το εμβόλιο Astra Zeneca προστατεύει κατά 62%

Το αντίστοιχο εμβόλιο της Astra Zeneca να προστατεύει κατά 62%. Τα ποσοστά αυτά που είναι εμφανώς μειωμένα για το εμβόλιο της Astra Zeneca ισχύουν για τον πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις.

Εάν ο εμβολιασμός μείνει στη μέση τότε η προστασία δεν ξεπερνά το 33% είναι δηλαδή αισθητά μειωμένη και όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη όχι μόνο για την αύξηση των εμβολιασμών αλλά και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.

Ο πλήρης εμβολιασμός κατά των στελεχών Βήτα, Κάππα, Δέλτα, Ήττα

Όπως εξηγούν η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ο Πρύτανης Θάνος Δημόπουλος και οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Πάνος Μαλανδράκης και Γιάννης Ντάνασης, ο πλήρης εμβολιασμός οδηγεί σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα προϋπάρχοντα και τα νεότερα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ηττα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα), αρκεί να ολοκληρώνονται οι δόσεις των εμβολίων.

«Νέα Πανδημία» η μετάλλαξη Δέλτα! Aνθεκτική στα αντισώματα - Μεταδίδεται και από εμβολιασμένους!

Με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα να έχει αποκτήσει ιλιγγιώδεις ρυθμούς στις περισσότερες χώρες, η μια μετά την άλλη οι μελέτες, καταδεικνύουν στοιχεία που λίγους μήνες πριν, δεν υποψιαζόταν οι Αρχές της Δημόσιας Υγείας διεθνώς ότι θα έφερναν προ αδιεξόδου, και μάλιστα τόσο ραγδαία, τα όπλα που μέχρι σήμερα έχουμε αποκτήσει εναντίον του κορωνοιού. Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει και για τη μετάλλαξη «Λάμδα» του κορωνοϊού καθώς σύμφωνα με έρευνα ενδέχεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature κατέδειξε τη μειωμένη ευαισθησία έναντι της παραλλαγής Δέλτα, εκτός από τα φυσικά αντισώματα ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοιό με τις προηγούμενες παραλλαγές και των διαθέσιμων μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Παράλληλα, τα υπάρχοντα εμβόλια επιτρέπουν την μόλυνση με Δέλτα, με κινδύνους μάλιστα, να διασπείρουν οι εμβολιασμένοι ως ασυμπτωματικοί τον ιό στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι πλέον αποτελούν την δεξαμενή – κύριο στόχο της επιθετικής παραλλαγής σε όλες τις χώρες.

Η παραλλαγή Δέλτα στην έρευνα Γάλλων ερευνητών από το Ινστιτούτο Παστέρ και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, έδειξε ότι δεν ανταποκρίνεται στο bamlanivimab, το μονοκλωνικό αντίσωμα της παρασκευάστριας εταιρείας Eli Lilly, το οποίο αποτελούσε μέχρι σήμερα την πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την μόλυνση Covid 19, ειδικά όταν χορηγούνταν σε πρώιμο στάδιο της μόλυνσης με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Το bamlanivimab, μάλιστα, δεν είχε εισαχθεί ακόμη καν στη χώρα μας, παρά μόνο σε περιορισμένες δόσεις. Οι λίγοι και «επιλεγμένοι» ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κατάφεραν αν κερδίσουν την μάχη. Δεν επρόκειτο, όμως, για την παραλλαγή Δέλτα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, έχει εντωμεταξύ ήδη ανακαλέσει την άδεια έκτακτης ανάγκης για χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος bamlanivimab ως μοναδική θεραπεία για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, λόγω της αντοχής που εμφανίζει στην παραλλαγή Δ.

Τρία άλλα μονοκλωνικά αντισώματα που δοκιμάστηκαν στη μελέτη των Γάλλων ερευνητών διατήρησαν την αποτελεσματικότητά τους έναντι της παραλλαγής, και αυτό αποτελεί ευχάριστη είδηση. Ισως, όμως, να χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για να υπάρξουν ως διαθέσιμες αυτές οι θεραπείες στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, τα φυσικά αντισώματα, και το πλάσμα αντισωμάτων από άλλους ασθενείς που είχαν προσβληθεί αλλά είχαν νικήσει τον ιό, το οποίο αποτελεί βασική θεραπεία αντιμετώπισης στους νοσoύντες από COVID 19 στα νοσοκομεία, εμφάνισε εξαιρετικά μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής Δέλτα , σε αντίθεση με τις άλλες παραλλαγές.

«Οι οροί από αναρρωτικούς ασθενείς που συλλέχθηκαν έως και 12 μήνες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων (σε μολυνθέντες με τις προηγούμενες παραλλαγές COVID 19) ήταν 4 φορές λιγότερο ισχυροί έναντι της παραλλαγής Δέλτα, σε σχέση με την παραλλαγή Alpha (B.1.1.7).» αναφέρεται στην δημοσίευση της μελέτης.

Η παραλλαγή Δέλτα με τον τρόπο αυτό, φαίνεται να αποδυναμώνει δραματικά την φαρέτρα της επιστήμης στη θεραπευτική μάχη με τον πανδημικό ιό. Για τα άτομα που νοσούν σοβαρά από τη μετάλλαξη Δέλτα υπάρχουν πολύ λιγότερες ή και μηδαμινές θεραπευτικές επιλογές, όπως οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share