Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Σωτήρης Τσιόδρας: "Οι αντιεμβολιαστές χρησιμοποιούν τα fake news για να αρνηθούν τις ευθύνες τους"

"H ελευθερία και η ευθύνη συμβαδίζουν στην ζωή μας"

16 Ιουλίου 2021 09:19
Σωτήρης Τσιόδρας:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τα fake news και τους αρνητές του κορωνοϊού, που εμποδίζουν τον δρόμο προς την απελευθέρωση από την πανδημία, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του Κολεγίου Αθηνών, όπου ήταν το τιμώμενο πρόσωπο.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας «η ελευθερία και η ευθύνη συμβαδίζουν στην ζωή μας. Θεωρώ πως το ένα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το άλλο. Το βλέπουμε στις μέρες μας. Το μοναδικό παράδειγμα στην ιστορία της πανδημίας. Στην καλλιέργεια των ψευδών ειδήσεων, των περίφημων fake news. Που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αρνηθούμε τις ευθύνες μας».

Και συμπληρώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας «η ζωή μας είναι μία σύνθεση από ικανότητες που τις αναπτύσσουμε με σκληρή δουλειά, πολλές φορές ευνοημένοι από μία ιδιαίτερη κλίση, ένα τάλαντο σε έναν τομέα, αλλά και αδυναμίες που όλοι έχουμε. Στη ζωή μας παλεύουμε για μία σύνθεση των δύο. Στην προσπάθεια αυτή είναι προτιμότερο να βλέπει κάποιος το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο και να φροντίζει να αναζητεί, να ανακαλύπτει και να αποδέχεται τις θετικές πλευρές ακόμα και τις φοβερές και διφορούμενες πλευρές της ζωής του, όπως είπε κάποιος φιλόσοφος».

Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας πιστεύει ότι ο φόβος της ευθύνης μας οδηγεί να τη μεταθέσουμε σε άλλους

Αναφορικά με τους αρνητές του κορωνοϊού και των εμβολίων, επεσήμανε «από την άλλη μεριά μεταξύ των βασικών παραγόντων μιας ανελεύθερης ζωής είναι η άγνοιά μας. H δική μας άγνοια. Για το πως μπορούμε σε βασικές λειτουργίες μας να προσδιορίσουμε τις ζωές μας. Η αδράνειά μας, όπου με στείρες ασχολίες αφήνουμε την καθημερινότητα να μας ναρκώνει, αλλά και ο φόβος της ευθύνης, της δικής μας ευθύνης, ο οποίος μας οδηγεί να την μεταθέτουμε σε άλλους».

Η προσωπική εμπειρία του Σωτήρη Τσιόδρα στη μάχη με την πανδημία

Σχετικά με την προσωπική του εμπειρία στη μάχη απέναντι στην πανδημία, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε «σε αυτή την γιορτή της χαράς, αισθάνομαι πως πρέπει να μιλήσω λίγο και για πόνο. Ο πόνος στην ζωή μας μέσω της αρρώστιας, μέσω της δοκιμασίας μας, μέσω της αποτυχίας μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο -αλήθεια υπάρχει πολύς πόνος στη ζωή αυτή- γίνεται μία ευκαιρία αφύπνισης της συνείδησης και γίνεται λυτρωτικός. Πολλοί από εμάς βιώνουμε τη συνειδητοποίηση της ελευθερίας μας ακόμα και μέσα στον πόνο. Σε μερικές από τις πιο σημαντικές στροφές της έως τώρα δικής μου πορείας στη ζωή, η αγάπη για την γνώση και την ελευθερία που πηγάζει από αυτήν, η προσοχή και η εγρήγορση για την επιστημονική αλήθεια σε συνδυασμό με την πειθαρχία, ήταν οι δικοί μου σημαντικοί οδηγοί στην αποδοχή της δικής μου ευθύνης».

Και ο καθηγητής κατέληξε «τα συνόδεψα με το αληθινό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο, όπως η επιθυμία μου να θυσιάσω μύριες φορές για αυτόν το δικό μου “θέλω”. Αυτό ήταν και έγινε η δικιά μου στιγμή, η δικιά μου προσωπική συνάντηση με την αληθινή -θέλω να πιστεύω- ελευθερία. Αυτή την ελευθερία, στην οποία με ευελιξία και θάρρος κανείς παραμένει ανοικτός στις προκλήσεις».

Ελένη Δήμου: «Έκανα το εμβόλιο, αλλά τη ζωή μου δεν την πήρα πίσω… Ντροπή σας»

Με μια οργισμένη ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα σto Facebook η Ελένη Δήμου ξεσπά για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του πολιτισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. “Είμαι από εκείνους που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά τη ζωή μου πίσω δεν την πήρα”, αναφέρει μεταξύ άλλων η γνωστή τραγουδίστρια.

Αναλυτικά η ανάρτησή της:

“Καλημέρα σας!
Ακυρώνονται φεστιβάλ γιατί θα έχουν κόσμο. Η Περιφέρεια στο Κιάτο δεν κάνει την συναυλία στην γενέτειρα του Γιάννη Σπανού γιατί θα έχει κόσμο…Στην Επίδαυρο που είχε 20 χιλιάδες ανθρώπους και
μπράβο
εκεί δεν έχουν θέμα…..
Ντροπή σας κύριοι και κυρίες ντροπή σας
Το ζήσαμε και πέρυσι αυτό.
Στο Ηρώδειο δεν υπήρχε πανδημία ενώ στις άλλες εκδηλώσεις η πανδημία κάλπαζε…..
Είμαι από εκείνους που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αλλά την ζωή μου πίσω δεν την πήρα.
Και φταίτε εσείς με την διγλωσσία σας….
Να συμπληρώσω κάτι ακόμα
Το Θέατρο είναι τροφή για το μυαλό!
Η μουσική το τραγούδι
γιατρικό για την ψυχή!!
Ωστόσο χαμογελάω….. Και συνεχίζω !!”.

Καλημέρα σας! Ακυρώνονται φεστιβάλ γιατί θα έχουν κόσμο. Η Περιφέρεια στο Κιάτο δεν κάνει την συναυλία στην γενέτειρα...

Posted by Eleni Dimou on Tuesday, July 13, 2021

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share