Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κικίλιας: Προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο στους υγειονομικούς για να εμβολιαστούν

Πεπεισμένος ότι θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο

16 Ιουλίου 2021 08:43
Κικίλιας: Προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο στους υγειονομικούς για να εμβολιαστούν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η πολιτεία θα πάρει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για τους υγειονομικούς που θα μείνουν ανεμβολίαστοι μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι βαθιά πεπεισμένος ότι οι υγειονομικοί θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.

Μιλώντας στον Alpha, τόνισε ότι η προσπάθεια εμβολιασμού «δεν κρύβει κάτι, είναι η μάχη για να σωθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται από την πανδημία».

Ερωτηθείς για το τέταρτο κύμα και την λειτουργία των νοσοκομείων ο υπουργός Yγείας είπε ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Υπάρχει μια αργή, μικρή αύξηση στις νοσηλείες λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται προβληματίζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος για μία ακόμη φορά τόνισε πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι και δυστυχώς μεταφέρουν τον ιό στους μεγαλύτερους, στους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

«Την ελευθερία την στερεί ο ιός, άρα πάμε κόντρα στον ιό και όχι στον εμβολιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους νέους, ενώ για μία ακόμη φορά έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 600.000 ραντεβού για εμβολιασμό και το ένα τρίτο από αυτά αφορά σε νέους.

 Κικίλιας: Προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο στους υγειονομικούς για να εμβολιαστούν

Το σχέδιο... πιάνει: Πάνω από μισό εκατ. ραντεβού τις τελευταίες μέρες για εμβολιασμό

Η τακτική «μαστιγίου και καρότου» της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μπορεί να εγείρει ερωτήματα ηθικής, αλλά τουλάχιστον έχει αποτέλεσμα, καθώς όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, πάνω από μισό εκατομμύριο ραντεβού έχουν κλειστεί τις τελευταίες μέρες.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Ιουλίου, ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε, «Σε δημοκρατία είμαστε, έχει δικαίωμα ο καθένας τηρώντας τα μέτρα, είναι βέβαιον άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με το αντιεμβολιαστικό κίνημα» ενώ, για τους λόγους που οι πολίτες μπορεί να διστάζουν να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό, υπογράμμισε ότι «διάφοροι λόγοι συμβάλλουν στη διστακτικότητα. Βλέπουμε νέα ραντεβού να μπαίνουν στο σύστημα. Έχει αυξηθεί το ποσοστό για νέα ραντεβού. Διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν. Στόχος μας είναι να καλύπτονται τα ραντεβού. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 500.000 νέα ραντεβού».

Για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ο Γ.Γ. πρωτοβάθμιας υγείας σχολίασε, «Είμαι σίγουρος ότι θα αποδώσει το μέτρο στις δομές και στα νοσοκομεία. Είναι στο τραπέζι του διαλόγου η υποχρεωτικότητα και άλλων κατηγοριών εργαζομένων». Ο κ. Θεμιστοκλέους απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, να πάμε σε οριζόντιο υποχρεωτικό εμβολιασμό, εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι εμφανές ότι ο εμβολιασμός προστατεύει. Είναι δεδομένο δεν θα πάμε σε οριζόντιο lock down και σε οριζόντιο υποχρεωτικό εμβολιασμό» ενώ, για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και πάνω, είπε ότι αναμένεται η σύσταση της επιτροπής, τη στιγμή που επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, ο εμβολιασμός προστατεύει», τόνισε, και υπογράμμισε ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν, είναι «εξαιρετικά μικρό». «Από τη στιγμή που ο εμβολιασμένος δεν νοσεί, δεν μεταδίδει», εξήγησε. Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών κάτω των 12 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για κάτι τέτοιο ενώ, ενημέρωσε, σε κάποιες κατηγορίες πολιτών υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου.

Τα φάρμακα που μας σώζουν από τον ιό

Η ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν τη μοιραία εξέλιξη της COVID-19 και να αποδειχθούν σωτήρια για ασθενείς με τη νόσο του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ισχυρίζεται ο καθηγητής Ayman El-Kadi από το Τμήμα Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Οι εν λόγω θεραπείες μπορούν να αξιοποιηθούν σε ασθενείς με σοβαρή νόσηση, στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή στους πνεύμονες με συνέπεια δύσπνοια και βήχα, ή ακόμη και υπερφλεγμονώδης απόκριση με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια οργάνων και τον θάνατο.

Έρευνες έχουν καταλήξει σε ευάλωτες ομάδες ασθενών, όπως οι άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από μεταβολικές διαταραχές όπως παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης, στους οποίους η COVID-19 μπορεί επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και να οδηγήσει σε παραγωγή περισσότερων φλεγμονωδών παρά αντιφλεγμονωδών μορίων. Τα ήδη χρησιμοποιούμενα φάρμακα θα αποτελέσουν το πρόσκομμα σε αυτή τη διαδικασία, εξηγεί ο Δρ El-Kadi, είτε αποτρέποντας αυτά τα μόρια από την ενεργοποίηση της φλεγμονής είτε με αύξηση εκείνων με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πέρα από την ασπιρίνη, στην επιστημονική δημοσίευση περιλαμβάνονται πέντε ακόμα φάρμακα με δυνητικά οφέλη κατά της COVID-19: το αντιλιπιδαιμικό φάρμακο φαινοφιβράτη, η αντιμυκητιακή φλουκοναζόλη, ο βακτηριοκτόνος παράγοντας ισονιαζίδη, τα συμπληρώματα διατροφής ρεσβερατρόλη και η 2-μεθυλοοιστραδιόλη, ένα πειραματικό φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου των ωοθηκών και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share