Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα 17 επαγγέλματα που είναι αναγκαίο το «τσίμπημα» - Σκέψεις για «αποκλεισμό» των ανεμβολίαστων φοιτητών από την εκπαίδευση!

Στα σκαριά ο εμβολιασμός μαθητών

15 Ιουλίου 2021 17:15
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα 17 επαγγέλματα που είναι αναγκαίο το «τσίμπημα» - Σκέψεις για «αποκλεισμό» των ανεμβολίαστων φοιτητών από την εκπαίδευση!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, μετά τη νέα «εκτόξευση» κρουσμάτων χθες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει κοντά στα 3.000 κρούσματα μετά από πολύ καιρό.

Το τέταρτο κύμα πλησιάζει μεσούσης τουριστικής σεζόν, με τους ειδικούς να προειδοποιούν, κάνοντας λόγο μέχρι και για 20.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να πείσουν τους ανεμβολίαστους, που κινδυνεύουν περισσότερο, να κλείσουν ραντεβού και να θωρακιστούν και αυτοί απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ για ορισμένες ομάδες πληθυσμού ο εμβολιασμός θα είναι πλέον υποχρεωτικός

Εμβολιασμός: Για ποιους γίνεται υποχρεωτικός

Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά τόσο τις ιδιωτικές, όσο και τις δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα:

  • Έως τις 16 Αυγούστου το σύνολο των εργαζομένων θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί.
  • Έως 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κάνει το σύνολο του προσωπικού στα κέντρα αποκατάστασης και τις δομές υγείας τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.
  • Οι εργαζόμενοι, που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών.

Εμβολιασμός:Τα 17 επαγγέλματα που είναι υποχρεωτικός

Συγκεκριμένα, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλο το υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό στις:

  1. Ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  2. Ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ
  3. Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125).
  4. Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125).
  5. Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825).
  6. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213).
  7. Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271).
  8. Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία.
  9. Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
  10. Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
  11. Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α’ 2).
  12. Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397) Υπουργικής Απόφασης.
  13. Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β’ 789).
  14. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α’ 235).

Επίσης, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για όλο το υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό σε:

  • Διαγνωστικά Κέντρα
  • Κέντρα αποκατάστασης
  • Κλινικές
  • Νοσοκομεία
  • Δομές ΠΦΥ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Για τους παραβάτες θα ισχύουν τσουχτερά πρόστιμα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι έχουν σειρά

Μετά τους υγειονομικούς σειρά θα πάρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αθλητές, αφού και τα γήπεδα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους θεατές αλλά και οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΜΜΜ.

Επίσης, γίνεται συζήτηση από τον Σεπτέμβριο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός και για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Στόχος είναι να ξεκινήσει η νέα σχολική – φοιτητική χρονιά χωρίς τηλεκπαίδευση, αφού όπως αποδείχθηκε δε βοήθησε πολύ μαθητές και φοιτητές.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι και σε άλλους τομείς, όπως στην εστίαση και σε καταστήματα με φαγητό, αλλά και οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.

Πάντως, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους τομείς εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Σκέψεις για «αποκλεισμό» των ανεμβολίαστων φοιτητών από την εκπαίδευση!

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, με τους εκπαιδευτικούς να αναμένεται να πάρουν σειρά, ενώ παράλληλα είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις και για τους φοιτητές.

Καθώς υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό από τα αμφιθέτρα των πανεπιστημίων, φοιτητών που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Άλλωστε ήδη ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου, δήλωσε πως «ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα».

Όπως όλα δείχνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν μόνο η αρχή. Γιατί φαίνεται πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και στην εκπαίδευση.

Μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ανοίγει η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς. Και αυτό ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και προκειμένου να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Στα σκαριά ο εμβολιασμός μαθητών

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό μαθητών έδωσε την εβδομάδα που μας πέρασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η δημόσια πρόβλεψη μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε και 20.000 κρούσματα την ημέρα, φέρνει καθημερινά και νέα μέτρα στο τραπέζι.

Με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» κυρίως τους νέους, όπως αποτυπώνεται στην καθημερινή καταγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης, το Μέγαρο Μαξίμου, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προγραμματίζει, τις αμέσως επόμενες μέρες, να κατεβάσει το όριο του εμβολιασμού από τα 15 έτη, στα 12.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τον προαιρετικό εμβολιασμό των εφήβων, ηλικίας 15-17 ετών ανοίγει σήμερα. Στις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υπάρξει αυστηρή σύσταση από τους ειδικούς προς τους γονείς για εμβολιασμό και των μαθητών ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Των μαθητών του Γυμνασίου, δηλαδή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share