Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νίκος Σύψας: «Οι μετανάστες δεν κινδυνεύουν από τον ιό γιατί είναι νέοι και παιδιά»

Τα σχόλια δικά σας!

15 Ιουλίου 2021 13:39
Νίκος Σύψας: «Οι μετανάστες δεν κινδυνεύουν από τον ιό γιατί είναι νέοι και παιδιά»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Ο καθηγητής, Νίκος Σύψας μίλησε για τους μετανάστες και ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό γιατί είναι…νέοι και παιδιά!

Η δήλωση του στο βίντεο που ακολουθεί.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Καλοκαιρινός εφιάλτης: «Θα φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο»

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού είναι παρών, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα, να επισημαίνει πως αν συνεχιστεί αυτή η «έκρηξη» της πανδημίας, μπορεί να φτάσουμε και τα 20.000 κρούσματα μες στον Αύγουστο.

«Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα. Στα μέσα προς τέλη Αυγούστου με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα. Αν συνεχιστεί αυτή η εκθετική τάση μπορεί να φτάσουμε στα 15.000 και 20.000 κρούσματα. Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 4ο κύμα της πανδημίας», ανέφερε αρχικά ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε πως από τη στιγμή που οι νέοι λόγω του καλοκαιριού θα πάνε στα χωριά θα υπάρξει διασπορά του ιού με αποτέλεσμα όπως τόνισε ο κ. Σύψας: «τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολιάστοι θα μολυνθούν και δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση».

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Σύψας αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας πιστεύει πως επιτροπή εμβολιασμών θα συστήσει τον εμβολιασμό στα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» φέρνει... τα δύσκολα

Αυξημένος ήταν σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου, ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 3.109 κρούσματα. Τα περισσότερα από αυτά, εντοπίστηκαν στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κατερίνας Παπακωστοπούλου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, είναι μετάλλαξη «Δέλτα».

Μέχρι στιγμής, η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να μην κυριαρχεί στη χώρα μας ούτε εντοπίζεται κάποια νέα παραλλαγή του ιού.

«Ο ένας με κορωνοϊό κολλάει 9 άτομα σε μισό λεπτό»

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού φαίνεται πως έρχεται ξανά, με τα κρούσματα να παίρνουν ξανά την ανιούσα και το Δημοσθένη Σαρηγιάννη να επισημαίνει, ότι η μεταδοδικότητα του ιού και δη της μετάλλαξης «Δέλτα», είναι εντυπωσιακή.

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ υποστήριξε πως σε αυτή συνέβαλε η «χαλάρωση των μέτρων που υπήρξε και υπάρχει ακόμα» αλλά και η «ανάπτυξη της μετάλλαξης Delta, προφανέστατα και στη Θεσσαλονίκη», σε συνδυασμό με την παρουσία και άλλων στελεχών του ιού.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Delta, την παραλλαγή που έχει ανησυχήσει τις αρχές σε πολλές χώρες, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είναι 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, την Alpha, και πάνω από 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.

Ανησυχία για τη μεταδοτικότητα της «Δέλτα»

Ο ρυθμός μετάδοσης αυτός ανεβάζει τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, πρόσθεσε, εξηγώντας πως ένας θετικός (σ.σ. φορέας της Delta) σε περιβάλλον δίχως ανοσία μπορεί να μεταδώσει σε 8 – 9 ανθρώπους τον ιό, πολύ εύκολα, σε διάστημα μισού λεπτού, το πολύ. Με το στέλεχος της Ουχάν, αντίθετα, «θάλαμε 15 λεπτά σε κοντινή απόσταση και να μιλάμε» προκειμένου να υπάρξει μετάδοση, υποστήριξε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι», λοιπόν, «ότι είναι δύσκολο να το αποφύγεις αν δε τηρείς κάποια μέτρα», όπως οι αποστάσεις, η μάσκα κλπ., συνέχισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μετάλλαξη Epsilon, ο καθηγητής είπε πως δεν έχει καταγραφεί κρούσμα με αυτή την παραλλαγή στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως οι αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα αυτού του στελέχους δημιουργούν ανησυχία για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περίπτωση νόσησης, γεγονός που «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, ανέφερε ακολούθως ο κ. Σαρηγιάννης, όπως και η τήρηση των μέτρων. Ο καιρός δεν μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ενός τέτοιου ιού, συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, είπε πως καλώς ελήφθησαν νέα μέτρα, δεδομένης της αυξητικής τάσης της πανδημίας, τόσο στη Θεσσαλονίκη – όπου η τάση αυτή θα συνεχιστεί, όπως εκτίμησε – όσο και γενικότερα στη χώρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τα τέλη Ιουλίου με πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων θα είναι με μετάλλαξη Delta.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share