Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Τα σκληρά μέτρα σε εστίαση και λιμάνια

Ποιοι θα αναγκαστούν να δεχτούν το «τσίμπημα»;

15 Ιουλίου 2021 07:31
Κορωνοϊός: Επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Τα σκληρά μέτρα σε εστίαση και λιμάνια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός υπενθύμισε για ακόμη μια φορά στην χώρα πως... είναι παρών, με τα κρούσματα των τελευταίων ωρών να δείχνουν μια χαρακτηριστική εικόνα, κάτι που φέρνει πιθανότατα επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με σκληρά επίσης μέτρα στην εστίαση και τα λιμάνια.

Συγκεριμένα, εξετάζεται από την κυβέρνηση η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εκτός υγειονομικού προφίλ, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, το Φθινόπωρο εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αποθαρρυντικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δύναται να επιβληθεί και σε δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, με στόχο να υπάρχει η απαιτούμενη θωράκιση στους πολίτες που θα επισκέπτονται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ανοιχτό δε είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους πανεπιστημιακούς, προκειμένου να ξεκινήσει με ασφάλεια η νέα εκπαιδευτική χρονιά. Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν δια ζώσης σημειώνοντας: «Τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς μας, το 73%, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς. Απευθύνω πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν. Πέρυσι είχαμε την πανδημία, όμως δεν είχαμε αυτό το υπερόπλο που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο».

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι είναι δηλωτικό του τι έρχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρεωτικότητα έχει εξεταστεί στην εστίαση αλλά και στα σούπερ μάρκετ, όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πελατών.

Εμολιάζονται οι νέοι 15-17 ετών

Την ίδια ώρα με βάση τα χαρακτηριστικά της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Delta που χτυπά σε μεγάλο βαθμό και τους νέους το εμβολιαστικό πρόγραμμα επεκτείνεται από σήμερα (15/7) και στην ηλικιακή ομάδα των 15-17, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εφήβους, οι οποίοι θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να κλείσουν το δικό τους ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Το ραντεβού για «τσίμπημα» των νέων 15-17 ετών θα δύναται να κλείσει οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς, αρκεί να ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Το ραντεβού μπορεί να κλείνεται με 3 τρόπους: α) μέσω του emvolio.gov.gr β) στα ΚΕΠ ή γ) σε φαρμακεία, αρκεί ο γονέας να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει μετακινήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες, ενώ τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.

Τα μέτρα σε εστίαση και λιμάνια

Πολλά είναι τα ερωτήματα πολιτών αλλά και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα.

Αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης που θα ισχύσει από αύριο 15 Ιουλίου, ενώ νέο καθεστώς ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης καθώς και μοριακών ή self test θα ισχύσει για όσους ταξιδεύουν στα νησιά.

Ερώτηση: Πώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία για την είσοδο σε κλειστούς χώρους;
Απάντηση: Με ταυτότητα/διαβατήριο/δίπλωμα

Ερώτηση: Πώς θα λειτουργούν στοές και αεριζόμενοι εσωτερικοί χώροι εστίασης;
Απάντηση: Μόνο για εμβολιασμένους/ νοσήσαντες

Ερώτηση: Πώς θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια εντός εμπορικών κέντρων;
Απάντηση: Αμιγείς εσωτερικοί χώροι- Όχι περιορισμοί στους εξωτερικούς

Ερώτηση: Πώς θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης οι ανήλικοι;
Απάντηση: Προς ώρας με self- test, από Σεπτέμβριο ίσως μόνο εμβολιασμένοι 15-17 ετών.

Ερώτηση: Γιατί δεν επιτρέπονται οι όρθιοι σε αμιγείς χώρους;
Απάντηση: Ελαχιστοποίηση υγειονομικού κινδύνου λόγω μετάλλαξης.

Ερώτηση: Τι θα γίνει με όσους δεν εμβολιάζονται για αμιγώς ιατρικούς λόγους;
Απάντηση: Τριμελείς Επιτροπές ανά ΥΠΕ θα αξιολογούν αιτήματα.

Ερώτηση: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι από το Λιμενικό στα λιμάνια;
Απάντηση: Έλεγχοι στους προβλήτες, όχι στους καταπέλτες πλοίων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share