Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Freedom pass: Ξεπέρασαν τις 400.000 τα ραντεβού σε δύο εβδομάδες!

Πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ οι νέοι

14 Ιουλίου 2021 14:04
Freedom pass: Ξεπέρασαν τις 400.000 τα ραντεβού σε δύο εβδομάδες!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χιλιάδες νέοι έσπευσαν να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό μετά το κίνητρο της χορήγησης 150 ευρώ μέσω του λεγόμενου «freedom pass» για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, από τις 28/6/2021 ημέρα ανακοίνωσης του freedom pass έχουν κλειστεί 433.175 νέα ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 18-20 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, προκειμένου οι νέοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, να υποβάλουν αίτηση για την την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ (freedom pass).

«Η εφαρμογή για το freedom pass των νέων θα είναι διαθέσιμη 18-20 Ιουλίου για να μπορέσει ο νέος, ο οποίος είτε είχε εμβολιαστεί νωρίτερα είτε έχει εμβολιαστεί τώρα με την πρώτη δόση, να κάνει την αίτησή του, να γίνει διασταύρωση ότι πράγματι εμβολιάστηκε και μετά από 24 ώρες με μια χρεωστική ψηφιακή κάρτα να λάβει τα 150 ευρώ», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Freedom pass: Ξεπέρασαν τις 400.000 τα ραντεβού σε δύο εβδομάδες!

Νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο - Πλέον αναλαμβάνει το Λιμενικό!

Νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο θα εφαρμόζονται από αύριο. Συγκεκριμένα, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναλαμβάνουν από αύριο, Πέμπτη 15 Ιουλίου, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία, όπως προκύπτει από απόφαση που έλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας, η απόφασή αυτή διασφαλίζει την πληρότητα στους ελέγχους και κατά συνέπεια τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των επιβατών.

Ο κ. Πλακιωτάκης, σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης, ζήτησε τη συνεργασία όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία.

«Παρακαλώ να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, να ακολουθούν τις υποδείξεις των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, για την διευκόλυνσή τους, να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου» πρόσθεσε.

«Με εμβολιασμό, τήρηση των μέτρων και υπευθυνότητα, μπορούμε να χαρούμε υγιείς το φετινό καλοκαίρι» κατέληξε ο υπουργός.

Νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο - Αναλαμβάνει το λιμενικό

Τι να προσέξει ο επιβάτης

Κατά την επιβίβασή τους, οι ταξιδιώτες πρέπει να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ακόμα, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ως εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).

Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι' αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.

Πάντως, από τα ανωτέρω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Επίσης, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share