Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο - Πλέον αναλαμβάνει το Λιμενικό!

Τι αλλάζει από αύριο

14 Ιουλίου 2021 13:18
Νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο - Πλέον αναλαμβάνει το Λιμενικό!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο θα εφαρμόζονται από αύριο. Συγκεκριμένα, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναλαμβάνουν από αύριο, Πέμπτη 15 Ιουλίου, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία, όπως προκύπτει από απόφαση που έλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας, η απόφασή αυτή διασφαλίζει την πληρότητα στους ελέγχους και κατά συνέπεια τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των επιβατών.

Ο κ. Πλακιωτάκης, σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης, ζήτησε τη συνεργασία όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία.

«Παρακαλώ να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, να ακολουθούν τις υποδείξεις των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, για την διευκόλυνσή τους, να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου» πρόσθεσε.

«Με εμβολιασμό, τήρηση των μέτρων και υπευθυνότητα, μπορούμε να χαρούμε υγιείς το φετινό καλοκαίρι» κατέληξε ο υπουργός.

Νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο - Αναλαμβάνει το λιμενικό

Τι να προσέξει ο επιβάτης

Κατά την επιβίβασή τους, οι ταξιδιώτες πρέπει να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ακόμα, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ως εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).

Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι' αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.

Πάντως, από τα ανωτέρω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Επίσης, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο

Covid Free GR: Έτσι θα λειτουργεί η εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού - Τι σημαίνουν οι ενδείξεις

Διαθέσιμη είναι από χθες 13 Ιουλίου η εφαρμογή «Covid Free GR» για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή των μοριακών και rapid test.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η διαδικασία βήμα βήμα

Την διαδικασία βήμα βήμα έδειξε ο δημοσιογράφος του Star Γιώργος Βότσκαρης.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Μέσω της εφαρμογής σκανάρουμε τον QR code που υπάρχει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αν έχουν περάσει 15 μέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, τότε εμφανίζεται το μήνυμα «Δεκτό» με πράσινα γράμματα και από κάτω το ονοματεπώνυμο του εμβολιασμένου.

Covid Free GR: Έτσι θα λειτουργεί η εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Σε περίπτωση που δεν έχουν περάσει 15 μέρες από τη δεύτερη δόση ή ακόμα και στις περιπτώσεις πλαστών εμβολιασμών εμφανίζεται το μήνυμα «Άκυρο» με κόκκινο χρώμα.

Covid Free GR

Οι εμβολιασμένοι πελάτες που θα πηγαίνουν σε καταστήματα καλό θα είναι να έχουν μαζί και την ταυτότητά τους για να επιβεβαιώσουν ότι το πιστοποιητικό είναι δικό τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share