Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Απίστευτο: «Ο ένας με κορωνοϊό κολλάει 9 άτομα σε μισό λεπτό»

Την ώρα που αρκετοί ακόμη το σκέφτονται για το εμβόλιο...

13 Ιουλίου 2021 18:56
Απίστευτο: «Ο ένας με κορωνοϊό κολλάει 9 άτομα σε μισό λεπτό»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού φαίνεται πως έρχεται ξανά, με τα κρούσματα να παίρνουν ξανά την ανιούσα και το Δημοσθένη Σαρηγιάννη να επισημαίνει, ότι η μεταδοδικότητα του ιού και δη της μετάλλαξης «Δέλτα», είναι εντυπωσιακή.

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ υποστήριξε πως σε αυτή συνέβαλε η «χαλάρωση των μέτρων που υπήρξε και υπάρχει ακόμα» αλλά και η «ανάπτυξη της μετάλλαξης Delta, προφανέστατα και στη Θεσσαλονίκη», σε συνδυασμό με την παρουσία και άλλων στελεχών του ιού.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Delta, την παραλλαγή που έχει ανησυχήσει τις αρχές σε πολλές χώρες, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είναι 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, την Alpha, και πάνω από 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.

Ανησυχία για τη μεταδοτικότητα της «Δέλτα»

Ο ρυθμός μετάδοσης αυτός ανεβάζει τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, πρόσθεσε, εξηγώντας πως ένας θετικός (σ.σ. φορέας της Delta) σε περιβάλλον δίχως ανοσία μπορεί να μεταδώσει σε 8 – 9 ανθρώπους τον ιό, πολύ εύκολα, σε διάστημα μισού λεπτού, το πολύ. Με το στέλεχος της Ουχάν, αντίθετα, «θάλαμε 15 λεπτά σε κοντινή απόσταση και να μιλάμε» προκειμένου να υπάρξει μετάδοση, υποστήριξε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι», λοιπόν, «ότι είναι δύσκολο να το αποφύγεις αν δε τηρείς κάποια μέτρα», όπως οι αποστάσεις, η μάσκα κλπ., συνέχισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μετάλλαξη Epsilon, ο καθηγητής είπε πως δεν έχει καταγραφεί κρούσμα με αυτή την παραλλαγή στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως οι αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα αυτού του στελέχους δημιουργούν ανησυχία για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περίπτωση νόσησης, γεγονός που «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, ανέφερε ακολούθως ο κ. Σαρηγιάννης, όπως και η τήρηση των μέτρων. Ο καιρός δεν μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ενός τέτοιου ιού, συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, είπε πως καλώς ελήφθησαν νέα μέτρα, δεδομένης της αυξητικής τάσης της πανδημίας, τόσο στη Θεσσαλονίκη – όπου η τάση αυτή θα συνεχιστεί, όπως εκτίμησε – όσο και γενικότερα στη χώρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τα τέλη Ιουλίου με πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων θα είναι με μετάλλαξη Delta.

Σε ισχύ σε μία εβδομάδα: Το νέο μέτρο της κυβέρνησης που θα εξοργίσει τους ανεμβολίαστους

Ειδικά «προνόμια» σε εμβολιασμένους πολίτες σκέφτεται να καθιερώσει η κυβέρνηση. Πριν από περίπου δέκα ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε «δώρο» 150 ευρώ σε όσους νέους 18-25 ετών εμβολιαστούν και όπως αποδεικνύεται αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Οι κυβερνώντες θέλουν να δώσουν κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν προκειμένου να χτιστεί το περίφημο τείχος ανοσίας. Πάνω από 37% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ποσοστό που είναι αρκετά μακριά από τις προβλέψεις.

Τώρα, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής προανήγγειλε εκπτώσεις στις κάρτες απεριόριστων διαδρομών για τα ΜΜΜ της Αθήνας.

«Μπορούμε να δώσουμε κάποια έκπτωση σε αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο -και αν θέλετε και ένα δίχτυ ασφαλείας- στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για όσους σκέφτονται να εμβολιασθούν» τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένονται ανακοινώσεις πολύ σύντομα.

Το νέο μέτρο της κυβέρνησης που θα εξοργίσει τους ανεμβολίαστους

Το θέμα των εκπτώσεων στις μετακινήσεις έχει μπει σε εφαρμογή στη Ρόδο.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, Δημήτρης Τσίκκης, ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook «γενναίες» εκπτώσεις στους επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί:

«Η ΔΕΣ ΡΟΔΑ θέλοντας να συμβάλλει στην εκστρατεία για τον εμβολιασμό ανακοινώνει ότι: Στις προθέσεις της διοίκησης είναι, από 19-7-2021 να δοθεί γενναία έκπτωση σε όσους επιβάτες προμηθευτούν μηνιαίες προσωποποιημένες κάρτες εισιτηρίων για την μετακίνηση τους με τα λεωφορεία και έχουν εμβολιαστεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται πάντως για μέτρο που αναμένεται να φέρει σημαντικές αντιδράσεις. Μην ξεχνάμε τη «θύελλα» που ξέσπασε με αρκετά νυχτερινά κέντρα να ανακοινώνουν ότι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους πολίτες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share