Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Φασιστικά και ρατσιστικά τα μέτρα Γεωργιάδη»: Τα αφεντικά στην εστίαση μπορούν να ρωτήσουν αν ο εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος!

«Θύελλα» αντιδράσεων από εργαζόμενους που... προτιμούν τον ΟΑΕΔ!

13 Ιουλίου 2021 16:20
«Φασιστικά και ρατσιστικά τα μέτρα Γεωργιάδη»: Τα αφεντικά στην εστίαση μπορούν να ρωτήσουν αν ο εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μέτρα στην εστίαση είναι αρκετά σκληρά, όπως τα προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον υπουργό Ανάπτυξης να αναφέρεται στο πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν στους κλειστούς χώρους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για το αν οι εργαζόμενοι έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή όχι, τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων πολλαπλασιάζεται.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα δύο σήματα, τα οποία θα μπορούν να καταβάσουν οι εργοδότες από το gov.gr, να τα τοποθετούν σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις τους και έτσι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το αν ο υπαίθριος χώρος της επιχείρησης είναι μόνο για εμβολιασμένους πολίτες ή και ο εισερχόμενος στον χώρο (εάν δεν είναι εμβολιασμένος) θα πρέπει να έχει κάνει τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Ακολουθούν τα δύο σήματα:

Κορωνοϊός πλήρως εμβολιασμένοι

Εστίαση μεικτός χώρος

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει και ένα τρίτο σήμα το οποίο θα ενημερώνει τους πελάτες εάν το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο ή όχι.

Εμβολιασμένοι εργαζόμενοι

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευνοεί τους επαγγελματικούς χώρους που έχουν είναι covid free και επιβραβεύει όσες έχουν εμβολιασμένους εργαζόμενους. Η παρότρυνση στον εμβολιασμό θα λειτουργεί ως κίνητρο για τον ίδιο τον εργοδότη, καθώς η επιχείρησή του θα μπορεί αφενός να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό πελατών και αφετέρου να προσφέρει την σιγουριά που αναζητούν οι πελάτες ότι πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους - «Υπάρχει και ο ΟΑΕΔ»

Σερβιτόροι και μπάρμαν «φακελωμένοι» υγειονομικά, με τον φάκελο του εμβολιασμού τους σε δημόσια χρήση. Έτσι ώστε ο πελάτης ενός καταστήματος εστίασης στο εξής θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν ο άνθρωπος που θα τον εξυπηρετήσει έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Οι καταστηματάρχες σύμφωνα με την εξειδίκευση των χτεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας στην οποία προέβη σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα μπορούν επιπλέον να φέρουν ένα ειδικό σήμα που θα ενημερώνει τον υποψήφιο πελάτη για το εάν το προσωπικό του είναι πλήρως εμβολιασμένο ή όχι. Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που έγινε γνωστό ότι μεγάλοι (κολοσσοί) εισαγωγείς οχημάτων απειλούν με παύση πληρωμής τους ανεμβολίαστους εργαζομένους τους.

Η 35χρονη Ελένη Καραβασίλη σερβίρει σε pool bar. Είναι ανεμβολίαστη, αλλά ούτε με τις νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη και Γεωργιάδη σκοπεύει να εμβολιαστεί, παρότι γνωρίζει ότι και τη δουλειά της ενδέχεται να χάσει και εκτός θα τεθεί αυτομάτως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής της ζωής.

«Έτσι όπως γίναμε δεν με ενοχλεί που θα ενημερώνεται ο πελάτης, εφόσον θέλει να προστατευτεί, αφού δεν μαθαίνει για τα υπόλοιπα προσωπικά μου δεδομένα και δείχνει και ο ίδιος αν είναι εμβολιασμένος ή όχι. Το κατανοώ κι αναλαμβάνω το ρίσκο» μας λέει η σερβιτόρα στο Sputnik.

Προσθέτει ότι «είναι προσωπική επιλογή το αν θα εμβολιαστεί κάποιος και θα υποστεί και τις συνέπειες, όπως κι εγώ, που φοβάμαι να κάνω το εμβόλιο γιατί θέλω να κάνω παιδί. Ως γνωστό δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος να μας πει αν επιτρέπεται να εμβολιαστείς και εφόσον εμβολιαστείς αν μετά από ένα, δύο ή πέντε χρόνια μπορείς να κάνεις παιδί. Παίρνω το ρίσκο λοιπόν και αν απολυθώ, υπάρχει και ο ΟΑΕΔ. Μέχρι να τελειώσει το επίδομα, θα έχουν γίνει περισσότερες μελέτες και στατιστικές για τα εμβόλια και θα μπορώ ίσως να πάρω μια απόφαση».

Και η 25χρονη Ελένη, σταθερά σερβιτόρα σε καφετέριες από την ώρα της αποφοίτησής της από το Λύκειο, δεν έχει εμβολιαστεί και ούτε το σκέφτεται.
«Δεν είναι ούτε λογικό ούτε παράλογο αυτό που είπε ο υπουργός. Προσωπικά δεν με ενοχλεί να λένε στον πελάτη ότι δεν έχω εμβολιαστεί. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα θα είναι, αν επειδή δεν εμβολιάζομαι, χάσω τη δουλειά μου» μας λέει.

«Μόλις διάβασα τις εξαγγελίες του Άδωνι στο κινητό κι έπαθα σοκ» είναι η αυθόρμητη απάντηση του 45χρονου Νάσου, έμπειρου barista σε κατάστημα εστίασης, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

«Πώς να χαρακτηρίσω τις νέες αποφάσεις; Φασιστικές, ρατσιστικές; Ενώ νομιμοποιείται και το να μας "σπιουνεύουν" από τα social media; Και δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος αντίδρασης. Δεν έχω προλάβει να το συζητήσω με τα άλλα παιδιά στο μαγαζί. Σε λίγο θα μας ζητάνε και "πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων". Πρέπει να υπάρξει αντίδραση» υπογραμμίζει.

Τα επαγγέλματα όπου γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλο το προσωπικό

  • υγειονομικό,
  • διοικητικό,
  • υποστηρικτικό

στις

  • ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις
  • ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ΑμεΑ

Συγκεκριμένα, αφορά το προσωπικό σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
  • Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
    Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α ́ 2),
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β ́ 789),
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α ́ 235).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share