Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιάννης Αυλωνίτης: Έφυγε από τη ζωή ο μοναχογιός του σπουδαίου ηθοποιού Βασίλη Αυλωνίτη

Θρήνος...

13 Ιουλίου 2021 09:02
Γιάννης Αυλωνίτης: Έφυγε από τη ζωή ο μοναχογιός του σπουδαίου ηθοποιού Βασίλη Αυλωνίτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο μοναχογιός του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού, Βασίλη Αυλωνίτη, Γιάννης. Ο Γιάννης Αυλωνίτης ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων και μεγάλωσε με όλες τις αρετές του αγαπημένου ηθοποιού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Espresso, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό. Επίσης, θρήνος επικρατεί στον χώρο των εφοπλιστών και της πολιτικής, καθώς ο Γιώργος Δαλακούρας απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών, βυθίζοντας άπαντες στη θλίψη.

Μαζί με την αδελφή του, Ελένη, βρίσκονταν συνεχώς στα γυρίσματα ταινιών, αλλά και στα παρασκήνια των θεάτρων, όπου έπαιζε ο πατέρας τους μαζί με τη Βασιλειάδου, τον Ρίζο, τον Φωτόπουλο, τον Σταυρίδη. Όπως θυμούνται, μάλιστα, ηθοποιοί που έπαιζαν με τον Βασίλη Αυλωνίτη, ο ίδιος είχε πάντα στο πλευρό του τα παιδιά του, τα οποία λάτρευε.

"Το τελευταίο διάστημα ο πατέρας μου ταλαιπωρήθηκε με την υγεία του, ωστόσο πάντα μιλούσε για τον πατέρα του και παππού μου και όσα έζησε μαζί του. Ήταν πολύ υπερήφανος άνθρωπος και έτσι θα τον θυμάμαι", λέει στην Espresso ο εγγονός του μεγάλου κωμικού, που πήρε και το όνομά του, Βασίλης Αυλωνίτης.

Το μεσημέρι του Σαββάτου συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον «Γιαννάκη» -όπως τον αποκαλούσε και ο πατέρας του- στο νεκροταφείο της Αργυρούπολης.

"Ο μπαμπάς μου είχε συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες που πρωταγωνιστούσε ο παππούς μου. Του έλεγε ο παππούς ότι "θέλουμε ένα παιδί σε αυτή την ταινία, έλα εσύ Γιαννάκη". Και έτσι έπαιζε στο πλευρό του. Πίσω του ο πατέρας μου αφήνει μια εγγονή, στην οποία τιμής ένεκεν έδωσα το όνομα Βασιλεία για να συνεχιστεί το γένος" αναφέρει συγκινημένος.

Λίγα λόγια για την ζωή του σπουδαίου Βασίλη Αυλωνίτη

Γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου του 1904 και μεγάλωσε στο Θησείο. Ήταν το δεύτερο αγόρι (μετά τον Αντώνη) του Αλέξανδρου και της Κωνσταντίνας (Ντίνας). Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και έτσι πριν ακόμα τελειώσει το δημοτικό, αναγκάστηκε να δουλέψει σε διάφορες δουλειές, για να βοηθήσει την μητέρα του οικονομικά.

Περιστασιακά δούλεψε και στο θέατρο «‘Εντεν», σαν βοηθός σκηνογράφου, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1924 στην οπερέτα του Ν. Χατζηαποστόλου «Το κορίτσι της γειτονιάς» ύστερα από προτροπή του θεατρικού επιχειρηματία Θόδωρου Σκούρα Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε επίσημα ως ηθοποιός στον θίασο της Ελένης Ζαφειρίου στην παράσταση «Ερωτικές γκάφες».

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους σε οπερέτες και κωμωδίες, μέχρι το 1928, οπότε και στράφηκε προς την επιθεώρηση επικεφαλής δικού του θιάσου που τον είχε ονομάσει «Κρίνονα». Συνολικά πρωταγωνίστησε ή εμφανίστηκε σε μικρότερους ρόλους σε 75 ταινίες. Χαρακτηριστικά του ταλέντου του ήταν οι αυτοσχεδιασμοί και οι γκριμάτσες του (ή μούτα του όπως λένε στο θέατρο).

Ενστικτώδης, πηγαίος και πληθωρικός, ο Βασίλης Αυλωνίτης ήταν από τους ηθοποιούς που στήριξαν την επιθεώρηση και τον κινηματογράφο. Εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, πληθωρικός στις αντιδράσεις του, φιγούρα στέρεη και χαρακτηριστική, ομόρφυνε με την παρουσία του ταινίες όπως το Εισπρακτοράκι, Μια ζωή την έχουμε, Το αμαξάκι, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Οι γαμπροί της Ευτυχίας κ.ά. Στη 45χρονη πορεία του υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση όλα τα είδη του θεάτρου (οπερέτα, επιθεώρηση, μουσική κωμωδία και πρόζα).

Ο Αυλωνίτης νυμφεύθηκε μία Ελληνίδα, την Πόπη, την οποία εγκατέλειψε όταν ερωτεύθηκε παράφορα μία θαυμάστριά του. Με αυτή, ταξίδεψε στη Γαλλία, όπου γνώρισε μία Γαλλίδα με το όνομα Γιογιό.

Νυμφεύθηκε τη Γιογιό, και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Ελένη. Ένα μεγάλο πάθος του ήταν τα στοιχήματα στον ιππόδρομο, κάτι που τον έφερνε συχνά σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, ώστε να αναγκάζεται να παίζει σε δευτερεύοντες ρόλους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share