Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θρίλερ στα Χανιά: 20χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα λιποθύμησε τρεις φορές μετά τον εμβολιασμό της με Pfizer - Οι σπάνιες παρενέργειες σε νέους

Oι γιατροί προσπαθούν να εξακριβώσουν σε τι ακριβώς οφείλεται η ξαφνική αδιαθεσία της

13 Ιουλίου 2021 08:27
Θρίλερ στα Χανιά: 20χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα λιποθύμησε τρεις φορές μετά τον εμβολιασμό της με Pfizer - Οι σπάνιες παρενέργειες σε νέους
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές λιποθύμησε μια 20χρονη κοπέλα στα Χανιά της Κρήτης, η οποία είχε μόλις εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer. Παράλληλα, διαβάστε αναλυτικά για τις 6 ανησυχητικές παρενέργειες από τα εμβόλια.

Το αναπάντεχο περιστατικό συνέβη ξημερώματα Παρασκευής, περίπου ένα τέταρτο αφότου έκανε το εμβόλιο, και έκτοτε η κοπέλα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου οι γιατροί προσπαθούν να εξακριβώσουν σε τι ακριβώς οφείλεται η ξαφνική αδιαθεσία της.

Στενό συγγενικό της πρόσωπο που ήταν μπροστά στο συμβάν, βλέποντάς τη να χάνει τις αισθήσεις της για πρώτη φορά, τη μετέφερε άμεσα σε κέντρο υγείας, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ωστόσο, όπως ανέφερε συγγενής της στο zarpanews.gr, η κοπέλα χρειάστηκε πάνω από 5 λεπτά για να συνέλθει, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο λιποθυμικά επεισόδια, με τους σφυγμούς της καρδιάς της να πέφτουν και να εμφανίζει ανησυχητική βραδυκαρδία.

«Είναι 20 χρονών! Δεν έχει προβλήματα υγείας και πηγαίνει γυμναστήριο κάθε μέρα», δηλώνει το στενό συγγενικό της πρόσωπο. Μετά από αυτό κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο Νοσοκομείο Χανίων. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί τί ακριβώς προκάλεσε αυτό που έπαθε η κοπέλα, και αν είχε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουν οι συγγενείς από τους γιατρούς, οι εξετάσεις της μέχρι στιγμής είναι καλές, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν κι άλλες. Υπάρχει ενδεχόμενο μάλιστα, να χρειαστεί αυτές να γίνουν σε νοσηλευτικό ίδρυμα στο Ηράκλειο.

20χρονη λιποθύμησε στα Χανιά μετά το εμβολιασμό της με Pfizer

Εμβόλιο Pfizer - Οι σπάνιες παρενέργειες σε νέους

Κατόπιν αναφορών προερχόμενες από την εθνική βάση καταγραφής του Ισραήλ, στις 17 Μαϊου, το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας (φλεγμονής του μυοκαρδίου) έχουν αναφερθεί σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, κυρίως άνδρες, συνήθως εντός 4 ημερών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer-BioNTech)

Κατά τον εμβολιασμό όμως του γενικού πληθυσμού σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιθανό να καταγραφούν. Μετά την έγκριση τους οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθώς και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), παρακολουθούν συνεχώς τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που εμβολιάζονται.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ανίχνευση πιθανών κινδύνων και η άμεση αντιμετώπισή τους. Πολλές πηγές δεδομένων αναλύονται, όπως εκθέσεις από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας (μέσω υποβολής Κίτρινης Κάρτας), κλινικές μελέτες, ιατρική βιβλιογραφία και πληροφορίες που προέρχονται από άλλες ρυθμιστικές αρχές.

Επιπλέον οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές αξιολογούν με πολλή προσοχή ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες για να προσδιορίσουν εάν αυτές συνδέονται ή όχι με το εμβόλιο.

Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται η πιθανότητα οι ανεπιθύμητες ενέργειες να οφείλονται σε σύμπτωση ή σε παράγοντες που δεν συνδέονται με τον εμβολιασμό. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι μια άλλη υποκείμενη νόσος ή το προκληθέν άγχος λόγω του εμβολιασμού.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται από ήπια, αναστρέψιμη προσβολή της καρδιάς ενώ τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας δε φαίνεται να ξεπερνούν τα αναμενόμενα για την εποχή.

Η μυοκαρδίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από συγκεκριμένους ιούς και αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν περιέχει ιό η αιτιολογική σύνδεση του με περιστατικά μυοκαρδίτιδας παραμένει υπο διερεύνηση.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας ανεξαρτήτως αιτιολογίας, η φλεγμονή του μυοκαρδίου είναι ασυμπτωματική.

Σε μια μειοψηφία ασθενών, η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται ως καρδιακή ανεπάρκεια σε συνδυασμό με αρρυθμίες ή και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Δεν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά συνδεόμενα με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) μέχρι σήμερα.

Συνοψίζοντας, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής Επίκουρος Καθηγητής Αλέξανδρος Μπριασούλης και Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) επισημαίνουν πως το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των Η.Π.Α (CDC) επιβεβαιώνει το όφελος του εμβολίου, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον αμφισβητούμενο κίνδυνο σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Δεδομένη και επιτακτική κρίνεται η συνεχής φαρμακοεπαγρύπνηση με κύριο άξονα τις αναφορές των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και με μοναδικό γνώμονα την ορθή και επιστημονική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share