Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021

Χαλκιδική: Τοξικές καφέ μέδουσες γέμισαν τις παραλίες

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

13 Ιουλίου 2021 07:44
Χαλκιδική: Τοξικές καφέ μέδουσες γέμισαν τις παραλίες

Τα θαλάσσια ρεύματα γέμισαν με μικρές μέδουσες παραλίες της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική αναστατώνοντας τους λουόμενους. Με αρωγό τα θαλάσσια ρεύματα κι αφού κάνουν τον κύκλο τους θα εξαφανιστούν στα ανοιχτά του πελάγους λέει καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας.

Υπερπληθυσμοί με μικρές καφέ μέδουσες έκαναν την εμφάνιση τους κατά μήκος πολλών παραλιών στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής διώχνοντας τους λουόμενους από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων στο Sputnik, το Σαββατοκύριακο η θάλασσα στη Χανιώτη αλλά και σε άλλες διπλανές περιοχές όπως Πευκοχώρι και το Πολύχρονο γέμισε με μικρές καφέ μέδουσες «και δεν μπορούσαμε να μπούμε για μπάνιο γιατί κάποιους τους τσίμπησαν ενώ άλλοι προσπαθούσαν να τις βγάλουν με τα κουβαδάκια αλλά ήταν πάρα πολλές».

καφέ μέδουσα χαλκιδική παραλία

Εμφανίστηκαν λόγω των ρευμάτων

Η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Φανή Χαλκιά μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν πολλές μέδουσες στις παραλίες της περιοχής «οι οποίες εμφανίστηκαν λόγω θαλάσσιων ρευμάτων και με τον ίδιο τρόπο θα φύγουν». «Ήδη μαθαίνω έχουν εκτοπιστεί προς τον Τορωναίο κόλπο» είπε η κα Χαλκιά.

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου επισήμανε στο Sputnik ότι οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματα που δημιουργούνται ενώ όσον αφορά τις συγκεκριμένες μικρές καφέ μέδουσες είπε ότι ανήκουν σε δύο κατηγορίες «ή στην πελάτζια νοκτιλούκα ή στην χρυσάνθεα» οι οποίες είναι τοξικές.

«Οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή εξαιτίας των ρευμάτων γιατί δεν έχουν δική τους δυναμική μετακίνησης. Θα κάνουν τον κύκλο που έχουν και θα εξαφανιστούν σιγά - σιγά στο ανοιχτό πέλαγος. Αλλά το φαινόμενο εξαρτάται και για ποια μέδουσα μιλάμε. Οι μικρές και καφέ μέδουσες είναι δύο κατηγορίες. Ή είναι η πελάτζια νοκτιλούκα η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική ή είναι χρυσάνθεα που κι αυτή είναι τοξική» είπε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή «αυτά τα είδη εμφανίζουν μια περιοδική αύξηση πληθυσμιακή».

«Δεν γνωρίζουμε όμως για ποιο λόγο εμφανίζουν αυτή την πληθυσμιακή έξαρση. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρούμε εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια ανά 4-5 χρόνια εμφανίζεται μια έξαρση μικρότερη ή μεγαλύτερη» ανέφερε.

Μεγάλη προσοχή

Οι μικρές καφέ μέδουσες είναι τοξικές καθώς εξαιτίας των τοξινών τρέφονται όπως είπε ο κ. Χιντήρογλου δηλαδή ρίχνουν τις τοξίνες για να σκοτώσουν το ζωοπλαγκτόν που τρέφονται.

Ο κ. Χιντήρογλου συμβουλεύει τους λουόμενους αν είναι πάρα πολλές οι μέδουσες να αποφύγουν να κάνουν μπάνιο αφού θα δεχτούν τσιμπήματα και σε περίπτωση που κάποια τσιμπήσει τον κολυμβητή μπορεί πολύ απλά να χρησιμοποιήσει αμμωνία και κάποιο τζελ ανακούφισης της κοκκινίλας.

χαλκιδική παραλίες dust devil

Dust Devil: Τι είναι το φαινόμενο που έπληξε την Χαλκιδική

Μια ασυνήθιστη συνθήκη υπήρξε στην Χαλκιδική, με έναν ανεμοστρόβιλο να χτυπά παραλία γεμάτη κόσμο και να προκαλεί τραυματισμούς.

Το φαινόμενο που παρουσιάστηκε ήταν το Dust Devil. Παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του φαινομένου δεν έλειψαν οι τραυματισμοί, ενώ ένα beach bar στην προαναφερθείσα παραλία, σχεδόν ισοπεδώθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του grtimes.gr.

Μιλώντας στο ίδιο Μέσο, ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr Σταύρος Κέππας διευκρίνισε πως «το φαινόμενο που έπληξε χθες την Χαλκιδική δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι ανεμοστρόβιλος. Εν προκειμένω είχαμε έναν “Dust Devil” ή αλλιώς έναν “Διάβολο Σκόνης” ο οποίος προκλήθηκε από τον συνδυασμό ενισχυμένων βόρειων ανέμων με πιθανά ανοδικά ρεύματα που δημιουργήθηκαν πάνω από θερμαινόμενη ξηρά και αναπτύχθηκε από την ξηρά προς τα πάνω».

Αντίθετα, «στην περίπτωση του ανεμοστρόβιλου το καταιγιδοφόρο νέφος κατέρχεται προς το έδαφος, οπότε έχουμε μια εντελώς διαφορετική ροή στην εξέλιξη» σημειώνει ο ειδικός.

Άλλη μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φαινόμενα αφορά στην προγνωσιμότητα των δύο φαινομένων, όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Στην περίπτωση των ανεμοστροβίλων μπορούμε να γνωρίζουμε σε κάποιο βαθμό τις πιθανές περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν, δηλαδή κοντά σε καταιγίδες, ενώ με τον “Διάβολο Σκόνης” η προγνωσιμότητα είναι από πολύ περιορισμένης κλίμακας μέχρι μηδενική, διότι έρχεται στο τέλος ενός καυσωνικού επεισοδίου».

«Είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα, διότι ο “Διάβολος Σκόνης” μπορεί να δημιουργηθεί πολύ απότομα, διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά έχει μεγάλη ισχύ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και τραυματισμούς παρασέρνοντας αντικείμενα κατά τη σάρωση μιας περιοχής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προλαβαίνεις ούτε βίντεο να τραβήξεις. Δεν είναι δηλαδή σαν τον ανεμοστρόβιλο που βλέπεις την καταιγίδα στο βάθος και ένα χωνί να πλησιάζει», κατέληξε ο κ. Κέππας.

Τρεις οι τραυματίες

Όπως φαίνεται σε βίντεο του Mega, ο ισχυρός άνεμος ξερίζωσε ομπρέλες, αναποδογύρισε ξαπλώστρες και προκάλεσε φθορές σε παρακείμενο beach bar.

Από τον ανεμοστρόβιλο τραυματίστηκαν τρία άτομα, μια 23χρονη που μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Μουδανίων και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Πολυγύρου, καθώς χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι από ομπρέλα θαλάσσης, και δύο νεαροί που χτύπησαν ελαφρά στα πόδια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share