Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ξανά πάνω από 2.000 τα κρούσματα – 10 νέοι θάνατοι

Η ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στη χώρα μας

12 Ιουλίου 2021 17:40
Κορωνοϊός: Ξανά πάνω από 2.000 τα κρούσματα – 10 νέοι θάνατοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (12/7) 2.065 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 10. Στους 139 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.

Τα «εφιαλτικά» σενάρια για 18.000 κρούσματα – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα λύματα

«Καμπανάκι» χτυπά το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, μίλησε για εστίες σε όλη τη χώρα, τις οποίες «αν τις αφήσουμε αναμμένες , θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».

«Πραγματικά θα είναι πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχει καταβάλει όλος ο κόσμος να την πετάξουμε. Ξέρουμε ότι όπου υπάρχουν συνωστισμοί, έχουμε τεράστια προβλήματα», τόνισε αρχικά ο κ. Μπουλμπασάκος.

Με αφορμή τα περιστατικά στις παιδικές κατασκηνώσεις, ο κ. Μπουλμπασάκος σημείωσε: «Ξέρουμε ότι δεν προφυλασσόμαστε 100% και όλα τα μέτρα να πάρουμε. Αν πάρουμε λιγότερα μέτρα και αφήσουμε ελεύθερα τα πράγματα, θα έχουμε εστίες παντού σε όλη τη χώρα.

Εμείς τώρα, κακά τα ψέματα, έχουμε εστίες σε όλη τη χώρα. Και αν αφήσουμε αυτές τις εστίες αναμμένες, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Ακούσατε τα εφιαλτικά σενάρια που έχουν πει έγκυροι άνθρωποι που επεξεργάζονται μοντέλα, τα οποία μιλάνε ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμα θεωρητικά και σε 18.000 κρούσματα την ημέρα.

Αυτά τα κρούσματα θα θέλουν νοσηλείες, θα απειλήσουν με κατάρρευση το σύστημα υγείας. Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή, δεν μπορούμε όλη αυτή την προσπάθεια να τη χαραμίσουμε».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας τα περί 18.000 κρουσμάτων έκανε λόγο για αριθμολαγνεία, μιλώντας για «για γενικότερα στατιστικά μοντέλα που μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε αποτέλεσμα».

Για τα λύματα σημείωσε πως η ιϊκή συγκέντρωση αυξήθηκε μέσα σε 12 ημέρες, κι αυτό που προκύπτει είναι ότι «η ινδική μετάλλαξη (μετάλλαξη Delta) αρχίζει να έχει σοβαρή διασπορά και σε νέους ανθρώπους που δεν πάνε για εξέταση».

«Θυμίζω ότι 30 Ιουνίου λέγαμε ως ομάδα ότι η ιική συγκέντρωση είναι πάρα πολύ χαμηλή και αυτό έδινε 31 μόνο κρούσματα. Όντως χθες, προχθές είδαμε ότι οι μελέτες μας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανέβει σε μια τάξη 217%. Ας μην μείνω στο 200 γιατί έχει σχέση με την τιμή. Όμως ο αριθμός των θετικοποιημένων κρουσμάτων ξαναπλησιάζει το 100. Επομένως κατά τη γνώμη μου χτυπάει ένα καμπανάκι, είναι προφανές ότι δεν είμαστε στα όρια πανικού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δύο είναι οι δράσεις καθημερινά για όλους, ο εμβολιασμός και η μάσκα, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι κοινωνική υποχρέωση «ώστε η κανονικότητα που επιθυμούμε να γίνει πράξη».

 Κορωνοϊός: 2.065 τα κρούσματα – 10 νέοι θάνατοι

Γιατί δεν το κάνουμε ακόμα; Το απλό μέτρο που περιορίζει τη μετάλλαξη Δέλτα κατά 90%

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι γνωστή: μετά από ένα πρώτο ήπιο κύμα ακολούθησε ένα δεύτερο πιο ισχυρό και ένα εξίσου σκληρό τρίτο, που αύξησε κατά πολύ τα ημερήσια κρούσματα και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, όπως επίσης και, δυστυχώς, τους θανάτους.

Η ανθρωπότητα «αντεπιτέθηκε» με τα εμβόλια που εξασφαλίζουν τεράστια ποσοστά προστασίας απέναντι στον ιό, με ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάζεται.

Πάνω, όμως, που μας δόθηκε η αίσθηση πως θ’ αρχίσουμε να ξεμπερδεύουμε με την πανδημία, ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα ν’ ανατρέψει τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία είναι από 40 έως 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος (που, με την σειρά του, ήταν πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού), κάτι που έχει εκτοξεύσει εκ νέου τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο- ακόμα και σε χώρες όπως η Αγγλία και το Ισραήλ που έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων.

Το απλό μέτρο που περιορίζει τη μετάλλαξη Δέλτα κατά 90%

Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται σιγά-σιγά να πάρουν νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του covid, όμως κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται. Στη χώρα μας μάλιστα τα νούμερα έχουν πάρει την ανιούσα, με τους ειδήμονες να κάνουν λόγο για 6000 κρούσματα τη μέρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι ένα: για ποιο λόγο δεν έχει γίνει εκ νέου υποχρεωτική η χρήση της μάσκας παντού; Και, μάλιστα, όχι της απλής χειρουργικής ή της υφασμάτινης, αλλά της N95, που όταν φοριέται από δύο άτομα ακόμα κι αν έχουν απόσταση μικρότερη του 1.5 μέτρου αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού- ακόμα και του στελέχους Δέλτα, λένε πρόσφατες μελέτες- σε ποσοστό άνω του 90% (αν αυτά τα δύο άτομα βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων, τότε η πιθανότητα να κολλήσει ο ένας που είναι φορέας τον άλλον σχεδόν εξαλείφεται).

Ναι, το καταλαβαίνουμε πως είναι καλοκαίρι και η μάσκα με τις θερμοκρασίες έξω να είναι σταθερά στους 40 βαθμούς είναι εξαιρετικά άβολη, όπως επίσης καταλαβαίνουμε πως οι N95 είναι ακριβότερες από τις απλές μάσκες (ωστόσο μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει έως και 3 φορές, κάτι που φέρνει το κόστος αγοράς τους περίπου στα ίδια με τις χειρουργικές που της φοράμε μία φορά και τις πετάμε), όμως εδώ μιλάμε πραγματικά για ζήτημα ζωής και θανάτου.

Επομένως…

«Εμφύλιος» λοιμωξιολόγων: Άγρια κόντρα Λινού-Βασιλακόπουλου για εμβόλια και μετάλλαξη Δέλτα (Video)

Λογομαχία μεταξύ της Αθηνάς Λινού και του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου καταγράφηκε το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN με αφορμή τη μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια. Με τον Δημοσθένη Σαρρηγιάνη να προειδοποιεί ότι θα φτάσουμε μέχρι 2.600 κρούσματα στα τέλη του Ιουλίου

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε πως η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα και στο γεγονός ότι καθυστερήσαμε να κατανοήσουμε ότι έρχεται νέο κύμα παρά το γεγονός ότι δύο μέρες μετά τη χαλάρωση των μέτρων είδαμε τα πρώτα κρούσματα.

Η κα. Λινού υποστήριξε, επίσης, ότι στην πραγματικότητα ήταν σαν να μην ήμασταν εμβολιασμένοι, ακριβώς λόγω της μεταδοτικότητας και του γεγονότος ότι το 60% του πληθυσμού ήταν ανεμβολίαστο όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος διαφώνησε έντονα, τονίζοντας πως το στέλεχος Δέλτα δεν έχει ακόμα επικρατήσει στην Ελλάδα, ενώ την εγκάλεσε για τη φράση της «ήταν σαν να μην ήμασταν εμβολιασμένοι».

Η κα. Λινού εξήγησε πως «η μεταδοτικότητα της Δέλτα είναι διπλάσια του αρχικού στελέχους, επομένως ήταν σαν να μην είχαμε εμβολιασμένο πληθυσμό. Επομένως περιμένουμε μεγάλη έκρηξη». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα κρούσματα της μετάλλαξη Δέλτα είναι πολλά. «Αν γίνει κανονική μελέτη στα 1.800 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να δούμε ότι είναι μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».

Άρση του μέτρου των μεικτών καταστημάτων

Προηγουμένως πάντως Αθηνά Λινού και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχαν συμφωνήσει ότι το μέτρο του διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας είναι λάθος, καθώς αντίστοιχο παράδειγμα είδαμε με το κάπνισμα στα μαγαζιά.

«Δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό των καταστημάτων. Το ίδιο έγινε και με τσιγάρο. Οι καταστηματάρχες μέσα στον πανικό να διατηρήσουν την επιχείρηση τους, είχαν ταμπελάκια κι ανάλογα με τη στιγμή τα μετέφεραν από τα τραπέζια. Το κάπνισμα πλήττει την ανθρωπότητα 40-50 χρόνια.

Συμμετείχα και σε καμπάνιες στην Ελλάδα. Βλέπαμε ότι αν δεν είναι κάτι καθολικό που να επηρεάζει όλους, δεν μπορείς να μεταφέρεις την ευθύνη στον επιχειρηματία. Πιο εφαρμόσιμο μόνο οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους. Δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι. Στους κλειστούς χώρους θα λειτουργήσουν τα κλιματιστικά, τα οποία υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι επιτείνουν τη μετάδοση του ιού», είπε χαρακτηριστικά η κα. Λινού.

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλακόπουλος συμφώνησε με τα παραπάνω. «Συμφωνώ απόλυτα με το παράδειγμα με το κάπνισμα. Αυτή η κυνέρνηση επέβαλλε την καθολική απαγόρευση καπνίσματος, αλλά σε ένα ποσοστό δεν τηρείται. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε καθολική απαγόρευση μεικτών μαγαζιών σε κλειστούς χώρους. Να γίνει από τώρα για να το εμπεδώσουμε», είπε και συνέχισε:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι εσωτερικοί χώροι, με εξαίρεση ίσως τα μπουζούκια, για τα οποία ακούστηκαν απίστευτες αστειότητες από καλλιτέχνες υγιεινολόγους και γιατρούς στην τηλεόραση, είναι τα μαγαζιά που θέλουν να διασκεδάσουν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε έτσι».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share