Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Βάσεις 2021 - Πανελλήνιες: Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά πεδίο

Αλλάζουν τα δεδομένα

12 Ιουλίου 2021 12:23
Βάσεις 2021 - Πανελλήνιες: Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά πεδίο

Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2021 ανά πεδίο μετά τα αποτελέσματα στις Πανελλαδικές;

Πάνω από 90.000 υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια της χώρας γνωρίζουν τις επιδόσεις τους στις φετινές Πανελλήνιες και παρακολουθούν τις νεότερες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2021.

Κάποιοι αρίστευσαν και θεωρούν δεδομένο το εισιτήριο για τη σχολή της πρώτης τους επιλογής. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να «εξεταστούν» και στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ο γρίφος του οποίου φέτος δυσκολεύει λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Βέβαια, όσοι έχουν ξεπεράσει το βαθμολογικό όριο των 8.000 – 9.000 μονάδων, ανά περίπτωση βαθμολογικού πεδίου, θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για τα πανεπιστήμια. Θα φοιτήσουν διά ζώσης ή θα συνεχίσουν, και στην πρώτη τους φοιτητική χρονιά, με τηλεκπαίδευση, όπως έκαναν κατά την αποφοίτηση από τα μαθητικά θρανία;

βάσεις 2021 τελειόφοιτοι πανελλήνιες

Βάσεις: Αλλαγή σκηνικού με την ΕΒΕ

Τα δεδομένα για τις βάσεις 2021 αλλάζουν λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Η ΕΒΕ προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου, πολλαπλασιαζόμενο από ένα συντελεστή που έχει ορίσει κάθε τμήμα ΑΕΙ.

Το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2, με τα περισσότερα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ να έχουν επιλέξει το 0,8 υπό τον φόβο των κενών θέσεων.

Βέβαια, η κλιμάκωση των βαθμολογιών που ανακοινώθηκε, θα επιτρέψει την εξαγωγή μιας σαφούς εικόνας για την τάση των βάσεων εισαγωγής.

Οι έως τώρα πληροφορίες προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, τα σχολεία και τα φροντιστήρια. Στο πλαίσιο αυτό και με την επεξεργασία των στοιχείων για την «Κ» από τον μαθηματικό-αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη προκύπτουν τα ακόλουθα:

 • Οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων μικρότερο του 8, μάλλον δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, αφού δεν περιμένουμε να υπάρχει κανένα τμήμα με ΕΒΕ μικρότερη του 8.
 • Οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο πάνω από 14 θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όποιο τμήμα επιθυμούν, καθώς δεν θα επηρεαστούν από την καθιέρωση της ΕΒΕ.
 • Οι υποψήφιοι που βρίσκονται μεταξύ του 8 και του 14 δεν γνωρίζουν ποιες σχολές έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους, αφού δεν γνωρίζουμε την ΕΒΕ κάθε τμήματος.

πανελλήνιες βάσεις 2021 εκτιμήσεις

Εκτιμήσεις βάσεων ανά πεδίο

 • Θεωρείται δεδομένο ότι η εφαρμογή από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα ανεβάσει τις βάσεις 2021 στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι στο 1ο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) και στο 3ο επιστημονικό πεδίο (υγείας) δεν θα υπάρχουν τμήματα με βάση χαμηλότερη από τα περίπου 9.000 μόρια. Στο 2ο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) και στο 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) δεν αναμένεται να υπάρχουν τμήματα με λιγότερα από 8.000 μόρια.
 • Οι μικρότερες αναταράξεις αναμένονται στις βαθμολογίες των μαθημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου, με αποτέλεσμα να μην περιμένουμε μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις 2021 των τμημάτων του πεδίου. Πέρυσι η βάση στη Νομική Αθηνών ήταν 18.050 μονάδες και στην αντίστοιχη σχολή του ΑΠΘ 17.825 μονάδες, ενώ της Φιλολογίας ΕΚΠΑ 14.550 μονάδες.
 • Στο 2ο πεδίο, με τη Χημεία και τα Μαθηματικά να θεωρούνται ευκολότερα από πέρυσι, αναμένουμε άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές. Πέρυσι πάντως ο αριθμός των υποψηφίων του πεδίου ήταν μικρότερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, γεγονός που σε συνδυασμό με τα δύσκολα θέματα οδήγησε στην κατρακύλα των βάσεων. Και φέτος ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος των θέσεων –ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 1.915 σε σχέση με πέρυσι– και αυτό θα ψαλιδίσει την όποια άνοδο των βάσεων στις χαμηλές και μεσαίες σχολές. Πέρυσι η βάση στο τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ ήταν 17.975 μονάδες, στο αντίστοιχο του ΑΠΘ 17.450 μονάδες, στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ 14.275 μονάδες, στο Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ 16.400 μονάδες.
 • Στο 3ο πεδίο άνοδος αναμένεται στις ιατρικές σχολές, καθώς πέρυσι σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών. Στα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου είχαμε πτώση σχεδόν 3.000 μορίων. Ενδεικτικά, πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθηνών ήταν στις 18.250 μονάδες και της Θράκης στις 17.400 μονάδες (ιστορικό χαμηλό). Έτσι, η γενικευμένη άνοδος είναι αναμενόμενη για τα τμήματα του πεδίου.
 • Ο αριθμός των υποψηφίων που επιλέγουν το 4ο πεδίο αυξάνεται κάθε χρόνο, καθώς αρκετοί υποψήφιοι το θεωρούν ευκολότερο δρόμο προς τα ΑΕΙ. Και αυτό συνέβη φέτος. Δηλαδή ενώ φέτος ήταν γενικευμένη η μείωση των υποψηφίων, στο 4ο πεδίο μειώθηκαν μόνο κατά 169. Αυτό σε συνδυασμό με τα ευκολότερα θέματα των Μαθηματικών αναμένεται να οδηγήσει σε γενική άνοδο των βάσεων 2021, αλλά όχι κατακόρυφη.

Ενδεικτικά, πέρυσι μεταξύ των περιζήτητων σχολών η βάση του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ ήταν 17.900 μονάδες, Πληροφορικής Πειραιά 16.150 μονάδες, και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Μακεδονίας 14.100 μονάδες.

βάσεις 2021 εκτιμήσεις σχολές

Το επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, για το οποίο η προθεσμία θα εκπνεύσει περί τα τέλη Ιουλίου. Οι βάσεις 2021 αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου.

Ως προς το τελευταίο σκέλος, με βάση την παραπάνω αξιολόγηση μπορούν να εκφραστούν και οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο.

 • Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών), δεν αναμένονται ιδιαίτερες αυξομειώσεις συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα.
 • Στο 2ο πεδίο (θετικών επιστημών) η μείωση των υποψηφίων σε σχέση με πέρσι θα περιορίσει την όποια ανοδική τάση στις μικρές και μεσαίες σχολές, ωστόσο προβλέπεται άνοδος βάσεων στο «ρετιρέ».
 • Στο 3ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος των βάσεων, καθώς πέρσι κατεγράφη ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών σχολών.
 • Στο 4ο πεδίο (οικονομίας -πληροφορικής) επίσης αναμένεται γενική, αλλά όχι κατακόρυφη άνοδος. Η ανοδική τάση οφείλεται αφενός στον αυξανόμενο, κάθε χρόνο, αριθμό υποψηφίων που επιλέγουν το συγκεκριμένο πεδίο, αλλά και στα ευκολότερα θέματα των Μαθηματικών.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share