Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα από Δευτέρα: Φόβοι για 400-500 νοσηλείες και 18.000 κρούσματα! Τι ανατροπές φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα;

Συναγερμός στη χώρα!

11 Ιουλίου 2021 15:33
Κορωνοϊός - Νέα μέτρα από Δευτέρα: Φόβοι για 400-500 νοσηλείες και 18.000 κρούσματα! Τι ανατροπές φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί την Ελλάδα και το τέταρτο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών. Μέσα στις επόμενες μέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει στην Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι δεν θα γλιτώσουμε νέα μέτρα – ενδεχομένως από Δευτέρα.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.327 νέα κρούσματα, ωστόσο υπάρχουν εφιαλτικές προβλέψεις ακόμα και για… 18.000 κρούσματα τη μέρα μέχρι τον Οκτώβριο.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο.

Βέβαια, υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξοι που μιλούν για 18.000 ημερησίως. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από τα μαθηματικά μοντέλα που θα δημοσιεύσει το «Βήμα της Κυριακής» και αφορούν την περίπτωση που η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα δεν ανακοπεί.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως επισημαίνουν το νέο κύμα αναμένεται να είναι σφοδρό. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ανήλθε στα 2.327 με τα 1.239 να εντοπίζονται στην Αττική.

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα από Δευτέρα

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (142) και των νέων νοσηλειών (68) ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την πίεση που θα προκαλέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το νέο κύμα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ασφαλή συμνπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και απευθύνουν έκκληση στους 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Μετά από επτά με δέκα ημέρες θα δούμε τις νοσηλείες

Έως το τέλος Ιουλίου θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού όπως εκτίμησε ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα.

Ο καθηγητής θύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

«Άκουγα σήμερα το πρωί τον καθηγητή τον κ. Τζανάκη που οι προβλέψεις του πάντα είναι ισχυρές και πέφτουν μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μπορεί να μπορεί να φτάσουμε σε αριθμό (κρουσμάτων) που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ή δεν έχουμε φανταστεί ποτέ» σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα από Δευτέρα

Εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον αριθμό των νοσηλειών που παραμένει χαμηλός, λέγοντας ότι μετά την ανακοίνωση των περιστατικών πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες για να αποτιμηθεί ότι «η έναρξη του κύματος δεν βγάζει νοσηλείες».

«Μπορεί να δούμε νοσηλείες ακόμη των 400 και των 500 περιστατικών. Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα την έξαρση των τελευταίων ημερών οπότε σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να το αποτιμήσουμε προς το τέλος της άλλης εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κάλεσε τέλος τους νέους αλλά και την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών να εμβολιαστούν.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε πρόβλεψη για 40-45 θανάτους ημερησίως, ως τον Δεκαπενταύγουστο.

Με αυτά τα δεδομένα κανείς δεν ξέρει τι μας περιμένει από Σεπτέμβριο και κανείς δεν πρέπει να θεωρεί απίθανη την επιβολή ενός νέου lockdown το Φθινόπωρο. Αυτό το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, ο κ. Παρασκευής στην ερώτηση εάν «θα κλειστούμε πάλι μέσα το Φθινόπωρο» απάντησε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς. Από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Και επίσης από το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να τηρούμε σωστά τα προληπτικά μέτρα».

«Να τηρούμε σωστά τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, να τηρούμε το μέτρο της απομόνωσης, της φυσικής απόστασης. Αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μετά από ενάμιση χρόνο και συνεχή περιοριστικά μέτρα, έχουμε όλοι μας κουραστεί, η λύση και η οριστική αντιμετώπιση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός» είπε.

Όσον αφορά στην εκτίμηση του για το πώς θα εξελιχθούν τα… μπάνια του λαού τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Παρασκευής εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λόγω της έξαρσης που έχει εμφανιστεί, η οποία ελπίζει να μην διαρκέσει για πολύ.

Την ίδια στιγμή εκφράζει αισιοδοξία ότι τον Αύγουστο δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση νοσηλειών. «Αλλά θα το ξαναπώ για να μην κινδυνεύσουν οι δραστηριότητες μας, τα μπάνια του λαού και οτιδήποτε άλλο προγραμματίζουμε, υπάρχει μία λύση και είναι ο εμβολιασμός. Ειδικά για τα άτομα άνω των 50» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τονίζει μπορεί τα κρούσματα σε Βρετανία και Ισραήλ να έχουν αυξηθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός. Επίσης η συμπτωματολογία της μετάλλαξης Δέλτα διαφέρει ελαφρά από την προηγούμενη μετάλλαξη, ενώ όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσησης δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή στοιχεία. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να κάνει πιο σοβαρή νόσηση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share