Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ταρακουνήθηκε όλη η Ελλάδα σε 4 ώρες: Δεκάδες σεισμοί, οι περισσότεροι στην Βοιωτία! Τι λένε οι σεισμολόγοι;

Ασυνήθιστο αλλά όχι ανησυχητικό φαινόμενο

10 Ιουλίου 2021 21:26
Ταρακουνήθηκε όλη η Ελλάδα σε 4 ώρες: Δεκάδες σεισμοί, οι περισσότεροι στην Βοιωτία! Τι λένε οι σεισμολόγοι;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι οι σεισμοί που καταγράφηκαν από το μεσημέρι έως το απόγευμα δεν ξεπέρασαν τους 4 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, ειδικά για τη Θήβα, σεισμολόγοι μιλώντας στο protothema.gr τόνισαν ότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, επισήμανε πως πρόκειται για μια ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα.

«Εδώ και ένα χρόνο η ευρύτερη περιοχή της Θήβας έχει έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται ενόργανα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο», τόνισε.

Πρόσθεσε, πως «οι συγκεκριμένες απανωτές σεισμικές δονήσεις είναι μεγέθους 2,9 έως 3,1 Ρίχτερ και έγιναν μέσα σε χρόνο τεσσάρων περίπου λεπτών γι' αυτό και θεωρείται ασυνήθιστο φαινόμενο» λέει στο protothema.gr.

Ταρακουνήθηκε όλη η Ελλάδα σε 4 ώρες

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «έχει ενεργοποιηθεί η Θήβα με μικρές σεισμικές δονήσεις και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή η ομοβροντία σεισμών συμβαίνει και έχει συμβεί και στο παρελθόν. Είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Στη Θήβα είχαν προηγηθεί και άλλοι σεισμοί πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα είναι σε μια έξαρση στο ρήγμα της Θήβας και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι προσεισμοί ενός μεγαλύτερου γεγονότος. Θα λέγαμε ότι είναι σμήνος μικροσεισμών.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθάνασιος Γκανάς, μιλώντας στο protothema.gr υπογραμμίζει πως, «υπάρχει μια μικρή σεισμική έξαρση στην περιοχή όπως φαίνεται από τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι ασθενείς σε μέγεθος. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν έχει καμία σχέση αυτή η δραστηριότητα με την σεισμική ακολουθία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 στο χωριό Καλλιθέα με μέγεθος τότε 4,6 Ρίχτερ όπου είχαμε και ζημιές».

Το απόγευμα σημειώθηκαν σεισμοί μικρής ισχύος, στη Μυτιλήνη, την Αστυπάλαια ακόμη και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σεισμός: Αυτά είναι τα ενεργά ρήγματα της Αττικής - Υπολογίζεται σεισμική δόνηση 6,5 Ρίχτερ!

Η χώρα μας έζησε ακόμη έναν μεγάλο σεισμό, εκείνον στην Ελασσόνα, ωστόσο η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, η Αττική, είναι περιτριγυρισμένη από ενεργά ρήγματα που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να δώσουν πολλά Ρίχτερ!

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει έναν μεγάλο αριθμό ενεργών ρηγμάτων, μικρού ή μέσου μεγέθους, τόσο στον αστικό ιστό της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, παρά το σχετικά μικρό μέγεθός τους και το μικρό σεισμικό δυναμικό τους- στην Αθήνα υπολογίζεται πιθανό μέγεθος σεισμού ως 6,2 ρίχτερ και στη Θεσσαλονίκη ως 6,5 ρίχτερ-, η εγγύτητά τους με τμήματα των πολεοδομικών συγκροτημάτων οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας.

Τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999, ο οποίος προήλθε από την ενεργοποίηση του άγνωστου ως τότε νεοτεκτονικού ρήγματος της Νότιας Πάρνηθας- Φυλής.

Ενεργά ρήγματα της Αττικής

Οι μεγαλύτερες σεισμικές απειλές για το Λεκανοπέδιο

Ανατολικός Κορινθιακός έως Νότιο Ευβοϊκό

Η περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό φιλοξενεί ένα σύστημα ρηγμάτων που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6 – 6,5 ρίχτερ το 1858 και το 1914.

«Είναι μια μεγάλη ζώνη σαν δαχτυλίδι μήκους 60 χλμ. που περικυκλώνει την Αττική και συνιστά μόνιμη εστία κινδύνου», είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων

Είναι ρήγματα μέσα στην Αττική που έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες, όμως κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δυναμικότητά τους, δηλαδή με το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να παραγάγουν.

Σαρωνικός

«Τα ρήγματα του Σαρωνικού Κόλπου προκαλούν σεισμούς ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή με εστίες σε βάθη τουλάχιστον 50 – 60 χιλιομέτρων και με μέγεθος που μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6,5 ρίχτερ», λέει ο δρ. Παπαδόπουλος.

Ένας τέτοιος σεισμός, με επίκεντρο κάτω από τον Ακροκόρινθο, σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1962, έγινε πολύ αισθητός στην Αττική και προκάλεσε μικρές βλάβες. Δεν είναι γνωστό τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου σήμερα που το Λεκανοπέδιο είναι δομημένο με άλλου τύπου κατασκευές.

Αταλάντη

Βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, όμως το 1894 έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,7 και 6,4 Ρίχτερ, με διαφορά μιας εβδομάδας προκαλώντας βλάβες σε Αθήνα και Πειραιά. Θα πρέπει να μελετηθούν οι συνέπειες στο κτιριακό απόθεμα του Λεκανοπεδίου από ενδεχόμενο σεισμό στην Αταλάντη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share