Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός: Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «ντριμπλάρει» τα εμβόλια - «Τρέχουν» για τον εμβολιασμό έναντι της «Δέλτα»

Χωρίς εμβόλιο... δύσκολα τα πράγματα

10 Ιουλίου 2021 10:52
Συναγερμός: Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «ντριμπλάρει» τα εμβόλια - «Τρέχουν» για τον εμβολιασμό έναντι της «Δέλτα»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εδώ και αρκετές ημέρες ακούμε πληροφορίες για τη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού, αλλά πολύ πρόσφατη έρευνα μας δείχνει πως πρέπει να ανησυχούμε και για την «Έψιλον», που ίσως είναι ικανή να «ντριμπλάρει» τα εμβόλια.

Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος, αναφέρει ότι αποκαλύπτεται ένας πρωτοφανής μηχανισμός σε μοριακό επίπεδο με τον οποίο ο ιός μπορεί να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων και ο οποίος σχετίζεται με μεταλλάξεις αμινοξέων της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein) του ιού. Οι μεταλλάξεις αυτές ανακαλύφθηκαν σε στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια, και ονομάζεται μετάλλαξη Έψιλον, τη στιγμή που η χώρα μας απειλείται με χιλιάδες καθημερινά κρούσματα.

Η πρωτεΐνη ακίδα παίζει σηματικότατο ρόλο για την πρόσδεση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και την έναρξη της λοίμωξης. Στη μετάλλαξη Έψιλον τρία αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας αντικαθίστανται από διαφορετικά αμινοξέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης στον χώρο, γεγονός που εμποδίζει πλέον τα αντισώματα να αναγνωρίσουν την πρωτεΐνη. Τελική συνέπεια είναι να μετριάζεται η εξουδετερωτική ισχύς που έχουν τα αντισώματα που έχουν προέλθει είτε από τον εβολιασμό είτε από προηγούμενη λοίμωξη με τον ιό. Τέτοιες μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν και ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη ως θεραπευτικά μέσα. Η αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας στη μετάλλαξη έψιλον διαπιστώθηκε με ηλεκτρονική κρυομικροσκοπία και επιβεβαιώθηκε ο σχηματισμός ενός νέου δισουλφιδικού δεσμού με φασματομετρία μάζας.

Η μετάλλαξη Έψιλον χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη ανησυχίας. Εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Καλιφόρνια από τα τέλη του 2020 (σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 46.000 κρούματα στις ΗΠΑ) και έχει εξαπλωθεί σε 34 άλλες χώρες (σε μικρό αριθμό κρουσμάτων μέχρι στιγμής).

Η κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο μεταλλάξεις έχουν τη δυνάτητα να μετριάζουν λίγο ή πολύ την προστατευτική δράση των αντισωμάτων προβάλλει και υπογραμίζει την αναγκαιότητα αφενός της συνεχούς εγρήγορσης για την νόσο COVID-19 και αφετέρου της ανάπτυξης φαρμάκου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη νόσο σκοτώνοντας τον ιό στο αρχικό του στάδιο.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» και ο εμβολιασμός

Η ραγδαία εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δ επισπεύδει τις διαδικασίες στο χώρο των εμβολίων, ενώ το ενδεχόμενο και τρίτης δόσης έρχεται πιο κοντά.

Ήδη η αμερικανική φαρμακευτική Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο -στην ουσία πρόκειται αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου κατά της Covid-19- που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Μάλιστα οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές τον Αύγουστο.

Οι δύο εταιρείες θα είναι οι πρώτες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο ειδικά κατά της ινδικής μετάλλαξης και θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα έξτρα όπλο στην περίπτωση που μια ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους αποδειχθεί ανεπαρκής κατά της Δ.

Παράλληλα πάντως, ανέφεραν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μελέτες ανθρώπων που έλαβαν μια τρίτη ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους. Η τρίτη δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, αύξησε την ισχύ των αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του ιού και κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής Β κατά πέντε έως δέκα φορές. Η ενισχυτική δόση, για την οποία η Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, έγκειται στον κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, εν μέσω της διασποράς της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δ.

Όλα αυτά την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν πως μέσα στο φθινόπωρο θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, λέγοντας πως μετά το φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα, κάτι που θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share