Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Υπομονή: Καλοκαίρι του 2022 θα «καθαρίσουμε» με τον κορωνοϊό - Σε ποιους γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Έχουμε κι άλλο δρόμο...

9 Ιουλίου 2021 15:12
Υπομονή: Καλοκαίρι του 2022 θα «καθαρίσουμε» με τον κορωνοϊό - Σε ποιους γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αρκετή υπομονή θα χρειαστεί ακόμη, για να τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με εκτίμηση του Νίκου Σύψα, το καλοκαίρι του 2022 περίπου αναμένεται να έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία.

Ειδικότερα, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», ο καθηγητής, κάνοντας λόγο για επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», σημείωσε ότι το φθινόπωρο θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν, τη στιγμή που υπάρχουν νέες παρενέργειες στα εμβόλια.

Συνεπώς, μετά το Φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα. Ετσι θα δημιουργηθεί εκτιμά ο κ. Σύψας τείχος ανοσίας και έτσι θα τελειώσουμε με την πανδημία…

Ο καθηγητής, περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα, έκανε λόγο για «επέλαση» της παραλλαγής «Δ» που όπως είπε είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με δείκτη αναπαραγωγής που πλησιάζει το 7. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ιός είχε δείκτη αναπαραγωγής μεταξύ 2 και 3. «Οι νέες ηλικίες αυτήν τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος “Δ” θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, οπωσδήποτε όμως εντός του Αυγούστου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, με βάση τις προβολές που κάνουμε αυτήν τη στιγμή. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, με την έννοια ότι προσβάλλονται νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ομως ταχύτατα θα περάσει στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και εκεί θα αρχίσει η κρίση στο σύστημα υγείας, η οποία πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου» επεσήμανε ο κ. Σύψας. Ο ίδιος σημείωσε ότι το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ κακή ιδέα» το να βγάλουμε τη μάσκα τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία. Οπως επεσήμανε, «όσον αφορά τις μάσκες είναι προφανές ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης αναφέρθηκε στη θεραπεία της COVID-19 και η καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας – Αιμοδοσίας Αθανασία Μουζάκη στην εργαστηριακή διερεύνηση του SARS-CoV-2 και τις παραλλαγές του. Τόσο ο κ. Σύψας όσο και η πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα εστίασαν στην επόμενη μέρα για το σύστημα υγείας αλλά και στα «μαθήματα»της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πανδημία ανέδειξε την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επαρκών κλινών ΜΕΘ σε αριθμό και ποιότητα, συστήματος συνεχούς εκπαίδευσης και αξιολόγησης των γιατρών αλλά και της επείγουσας Ιατρικής. Πρόσθεσε ότι η κρίση της πανδημίας κατέδειξε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων και της τοποθέτησης ατόμων με ειδική εκπαίδευση στη διοίκηση νοσοκομείων και τη διαχείριση κρίσεων.

Σε αυτούς τους τομείς γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Το νέο εμπόδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερβεί οριστικά την πανδημία και να αρχίσει με γοργούς ρυθμούς την ανάταξη της οικονομίας, είναι τα ως τώρα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, σε συνδυασμό με την ταχεία επέκταση της ινδικής μετάλλαξης «Δέλτα» η οποία έως τον άλλο μήνα θα επικρατήσει πλήρως και στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να ακολουθήσει τη γνωστή τακτική «μαστίγιου και καρότου» με κίνητρα, όπως το ποσό των 150 ευρώ προς τους νέους για διακοπές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ή την είσοδο στα γήπεδα μόνο σε εμβολιασμένους και με χρήση μάσκας. Παράλληλα θεσπίζει και αυστηρές ποινές σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα, επιτρέποντας τη διάδοση του ιού ακόμα και τώρα, που ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάστηκε ή ξεκίνησε τη διαδικασία εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η λύση του προβλήματος είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, γι' αυτό κι αποφασίστηκε η επίσπευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι αρχικά ο χρονικός ορίζοντας για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είχε τοποθετηθεί τον Σεπτέμβριο, μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομάδες που έχουν ήδη επιλεγεί είναι οι υγειονομικοί, δηλαδή όλοι όσοι εξασκούν επαγγέλματα υγείας. Αυτό σημαίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των γιατρών, των νοσηλευτών, του διοικητικού προσωπικού, επαγγελματιών που εργάζονται σε γηροκομεία και άλλες δομές υγείας, δημόσιες αλλά και ιδιωτικές.

Δεύτερη κατηγορία που είναι πολύ πιθανό να εμβολιαστούν υποχρεωτικά είναι οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Αιτιολογική βάση γι' αυτό είναι η πολύ υψηλή θετικότητα που καταγράφεται σε μικρές ηλικίες, οι οποίες μπορεί πολύ εύκολα να μεταδώσουν τον ιό σε ανεμβολίαστους συγγενείς τους μεγαλύτερων ηλικιών.

Πέραν αυτών, υψηλά στη λίστα της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Σώματα Ασφαλείας και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στους εργαζόμενους στο χώρο του αθλητισμού. Εισηγήσεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πολίτες (front desk) δεν έχουν πάρει έως τώρα το «πράσινο φως», ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται για το εγγύς μέλλον, σε περίπτωση που τα πράγματα επιδεινωθούν. Η τελική λίστα που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, πάντως αναμένεται να περιλάβει κάποιες -ή όλες- από τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share