Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

MMM: Έρχονται οικονομικά προνόμοια για τους εμβολιασμένους! Εκπτωτικά πακέτα εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών

Τα 3 «μπλόκα» στη ζωή των ανεμβολίαστων - Δύο ταχύτητες για όλες τις δραστηριότητες - Μεγαλώνουν οι διαχωριστικές γραμμές

9 Ιουλίου 2021 14:53
MMM: Έρχονται οικονομικά προνόμοια για τους εμβολιασμένους! Εκπτωτικά πακέτα εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Προνόμοια στους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς εξετάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής επεσήμανε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, πως είναι υπό εξέταση «κινητροδότηση των επιβατών των ΜΜΜ». Παράλληλα, όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στις 15 Ιουλίου αναμένεται να είναι είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης.

Αναφέρθηκε στην έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα και σημείωσε πως σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο εξετάζει την «αύξηση των rapid test, πολύ πιο επιμελείς καθαρισμούς αλλά και κινητροδότηση των επιβατών για να εμβολιαστούν».

Όταν του ζητήθηκε να παρέχει διευκρινίσεις όσον αφορά σε αυτά τα κίνητρα, έκανε λόγο για έκπτωση στις κάρτες που χρησιμοποιούν οι επιβάτες για τις μετακινήσεις τους.

«Στην Αθήνα, τα 2/3 των χρηστών των ΜΜΜ χρησιμοποιούν τις μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες κάρτες. Αυτό που θα συζητήσουμε και θα παρουσιάσουμε σε λίγο καιρό, είναι μία εκπτωτική διαδικασία για τους εμβολιασμένους για να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους χρήστες (σ.σ. των μέσων)» εξήγησε.

Σημείωσε, μάλιστα, πως η πλειονότητα των επιβατών στα μέσα είναι άτομα νεαρής ηλικίας που δεν έχουν δικό τους Ι.Χ. «Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς για το γεγονός ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί» κατέληξε.

Σημειώνεται πως εάν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, θα πρόκειται για το δεύτερο (οικονομικό) κίνητρο που ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά το Freedom Pass στους νέους 18-25 που κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα έχει τονίσει η κυβέρνηση, η κάρτα ελευθερίας φαίνεται ότι έχει αποδώσει καθώς τα ραντεβού στις νέες ηλικίες εμφανίζονται αυξημένα.

Τα 3 «μπλόκα» στη ζωή των ανεμβολίαστων

Ανεμβολίαστοι: Τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, λόγω και της ανησυχητικής διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, φέρνουν «μπλόκα» για τους ανεμβολίαστους.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, επισφράγισαν ότι θα τηρούνται, στο εξής, διαφορετικά μέτρα και σταθμά για τους εμβολιασμένους και το τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί.

Να σημειωθεί ότι είναι κοινώς παραδεκτό στην επιστημονική κοινότητα πλέον ότι οι ανεμβολίαστοι είναι πλήρως εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα.

«Μπλόκο» 1: Χώροι εργασίας και γυμναστήρια

Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν «κλείδωσε» ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν self test.

Να σημειωθεί ότι για να παύσει η υποχρέωση διενέργειας self test θα πρέπει να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δεύτερη δόση ή τη μονή δόση του Johnson & Johnson).

Ακριβώς το ίδιο «προνόμιο» θα έχουν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια που έχουν εμβολιαστεί. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι σε γυμναστήρια θα είναι υποχρεωμένοι -τουλάχιστον έως και τον Σεπτέμβριο, κατά πληροφορίες- να κάνουν self test και να το δηλώνουν στην πλατφόρμα.

«Μπλόκο» 2: Εστίαση και διασκέδαση

Ενα ακόμη «εμπόδιο» που ενδέχεται να συναντούν στην καθημερινότητά τους, στο εξής, οι ανεμβολίαστοι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση.

Πλέον, από τις 15 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Οι δύο αυτές κατηγορίες θα λειτουργούν ως εξής:

  • Οι αμιγείς χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Οι μεικτοί χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όπως διευκρινίστηκε, εναπόκειται στον επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Παράλληλα, η δήλωση των χώρων -αμιγείς ή μεικτοί- θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα, και τα καταστήματα, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν, θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων εκδόθηκε και και ένας οδηγός 20 ερωτήσεων και απαντήσεων για το συγκεκριμένο μέτρο, που έχει εγείρει και αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών.

«Μπλόκο» 3: Οι μετακινήσεις

Το τρίτο «αγκάθι» για τους ανεμβολίαστους σχετίζεται με τις μετακινήσεις. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τις 5 Ιουλίου οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε -προφανώς οι ανεμβολίαστοι- με πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Από τη διαδικασία «κόπηκε» το self test, υπό τον φόβο ότι διενεργείται από τον ταξιδιώτη και αφήνει ανοικτό «παράθυρο» ώστε να δηλώνεται ψευδώς ότι διενεργήθηκε ή ότι βγήκε αρνητικό.

Βασικός άξονας του συγκεκριμένου μέτρου είναι να προστατευθούν τα νησιά, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν τις υποδομές να «σηκώσουν» μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων -ένα σενάριο πιθανό, λόγω της εκρηκτικής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.

Εμβολιασμένοι VS ανεμβολίαστοι: Δύο ταχύτητες για όλες τις δραστηριότητες - Μεγαλώνουν οι διαχωριστικές γραμμές

Μεγαλώνουν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με τα νέα μέτρα να πλήττουν όσους δεν είναι θωρακισμένοι και με τις δύο δόσεις. Η κυβέρνηση οριστικοποίησε το πλαίσιο και τις δύο ταχύτητες που θα κινούνται οι πολίτες. Παράλληλα, διαβάστε για τα 3 «μπλόκα» στη ζωή των ανεμβολίαστων και τα νέα μέτρα που έρχονται το φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, διαχωρίζονται οι δραστηριότητες των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες που είναι ζωτικής σημασίας - όπως η εργασία - και σε αυτές που δεν είναι τόσο αναγκαίες, δηλαδή οι λεγόμενες δραστηριότητες μη ουσιώδους χαρακτήρα, όπως η ψυχαγωγία.

Ο πολιτικός συντάκτης του Star απάντησε στις ερωτήσεις της Μ. Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης:

-Ποιες θεωρούνται αναγκαίες δραστηριότητες και τι θα ισχύσει σε αυτές;

Στις αναγκαίες δραστηριότητας είναι η εργασία, η εκπαίδευση και οι μετακινήσεις με τα μεσα μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα. Οι εμβολιασμένοι έχουν πράσινο για να κινούνται ελευθέρα. Αλλά οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται self test ηδη στην εργασία και θα μπει και στους υπολοίπους τομείς από τον Σεπτέμβριο.

-Ποιες είναι οι μη αναγκαίες δραστηριότητες και τι θα ισχύσει εκεί;

Μη αναγκαία δραστηριότητα είναι η διασκέδαση. Εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα, ταξίδια και διακοπές. Κι εδώ οι εμβολιασμένοι έχουν πράσινο φως για ελεύθερη μετακίνηση αλλά οι ανεμβολίαστοι επιβαρύνονται με rapid test 48 ωρών ή μοριακό test 72 ωρών. Και οι πληροφορίες είναι ότι από το φθινόπωρο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους μη εμβολιασμένους θα γίνουν πιο αυστηρά.

Εμβολιασμένοι VS ανεμβολίαστοι

-Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα: Για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ τι θα γίνει;

Στο σούπερ μάκρετ θα έχουν όλοι απρόσκοπτη πρόσβαση με μάσκες και μέτρα, γιατί είναι δραστηριότητα αναγκαία για όλους.

-Στα καθημερινά ψώνια στην αγορά, τι θα ισχύσει από το φθινόπωρο;

Δε θα υπάρξει κάποιος διαχωρισμός που να τον θεσπίσει η Πολιτεία. Δεν μπορεί όμως κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιες επιχειρήσεις να επιλέξουν να απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους. Και βέβαια στην περίπτωση που έχουμε νέο κύμα σίγουρα θα υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share