Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Covid Pass: Στις 15/7 η ψηφιακή εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη

9 Ιουλίου 2021 12:03
Covid Pass: Στις 15/7 η ψηφιακή εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

Ο διαχωρισμός των εσωτερικών χώρων στα καταστήματα της εστίασης ώστε να μπορούν να δέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους πελάτες αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη και η σχετική εφαρμογή (covid pass) που θα ελέγχει πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και μοριακά ή rapid test.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στις 15 Ιουλίου αναμένεται να είναι είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης.

Η κεντρική ιδέα της εφαρμογής είναι να μπορεί να «διαβάζει» το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στο MEGA.

covid pass έλεγχος εμβολιασμένων

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να «κατέβει» σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.

«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με την λειτουργία της εφαρμογής.

Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Πού θα χρησιμοποιείται το app

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία υπόχρεοι χρήσης της σχετικής πλατφόρμας είναι οι ιδιοκτήτες ή οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων:

  • εστίασης
  • προβολής θεαμάτων
  • διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ή υπαίθριους χώρους
  • αρμόδια κρατικά όργανα

Πρακτικά χρήση της εφαρμογής θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν οι χώροι εστίασης, οι κινηματογράφοι, τα κέντρα διασκέδασης, οι χώροι διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων και λοιπών παραστατικών τεχνών οι χώροι όπου φιλοξενούνται κάθε είδους πολιτιστικές ή αθλητικές ή εορταστικές εκδηλώσεις και οι χώροι που πραγματοποιούνται εμπορικές εκθέσεις.

Όπως σημειώνεται, οι αυτοτελώς υπεύθυνοι επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθώς και οι ιδιοκτήτες και οι νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων διεξαγωγής θεαμάτων και εκδηλώσεων, κατά περίπτωση.

Όσα θα περιλαμβάνει

Η εφαρμογή θα έχει τη δυνατότητα να σαρώνει τον σχετικό κωδικό QR και εκεί θα εμφανίζονται αποκλειστικά δύο στοιχεία. Το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου και η ένδειξη σχετικά με την εγκυρότητα, γνησιότητα ή ακεραιότητα ή μη του σαρωθέντος πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.

Όπως διευκρινίζεται στην σχετική τροπολογία, η ειδική εφαρμογή θα λειτουργεί για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να υφίστανται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας για την διασπορά του κορονοϊού, και θα πάψει να λειτουργεί κατόπιν απόφασης του υπουργού Υγείας που θα διευκρινίζει ότι ο παραπάνω κίνδυνος έχει παρέλθει.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share