Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι θα «τσιμπηθούν» αναγκαστικά; Οι ποινές με όσους αρνηθούν

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του μέτρου - Τι εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί

9 Ιουλίου 2021 07:28
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι θα «τσιμπηθούν» αναγκαστικά; Οι ποινές με όσους αρνηθούν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για τις ομάδες που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά.

Η επόμενη εβδομάδα εξελίσσεται σε εβδομάδα ανακοινώσεων, καθώς όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη θα δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων σε πρώτη φάση – τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – προκειμένου να ξεκινήσει εντός του Αυγούστου, ενώ στη δεύτερη φάση σύμφωνα με πληροφορίες θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ωστόσο ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης δεν προβλέπεται απόλυση αλλά μετακίνηση των εργαζομένων σε «αποστειρωμένα» πόστα, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και των μεταλλαγμένων στελεχών του.

Στην κορυφή της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας, δηλαδή:

  • γιατροί
  • νοσηλευτικό προσωπικό
  • διοικητικό προσωπικό, καθώς και
  • όλοι όσοι στελεχώνουν δομές υγείας ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σε δεύτερο χρόνο ενδεχομένως θα επεκταθεί:

  • Στους εκπαιδευτικούς
  • στα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις
  • τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • τους αθλητές

«Προετοιμασία και συζητήσεις γίνονται πάντα, αλλά αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει» επιμένουν επισήμως υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Προφανώς υπάρχει αγωνία να προχωρήσουν σε μελετημένες αποφάσεις χωρίς να διαταράξουν λεπτές ισορροπίες και δίχως να κινητοποιήσουν οποιαδήποτε αντίδραση θα τροφοδοτούσε ένα αντιεμβολιαστικό κλίμα. «Δεν το συμμερίζομαι, αλλά είναι αναγκαίο» είπε για το μέτρο της υποχρεωτικότητας ο καθηγητής και μέλος στην επιτροπή ειδικών Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού – όχι μόνο των υγειονομικών – και στον κλάδο της εστίασης.

Οι ποινές με όσους αρνηθούν - Προθεσμία για τα ραντεβού

Ως προς τη διαδικασία θα δίνεται προθεσμία αρκετών εβδομάδων ώστε να προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Οσοι επιμείνουν στην άρνηση θα υφίστανται συνέπειες που αναμένεται να καθοριστούν με ειδικές ρυθμίσεις. Κατά τις πληροφορίες, εξετάζονται τα εξής περιθώρια: να λειτουργεί ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για νέες προσλήψεις (προς τις δομές όπου θα αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα) και να αποτελεί όρο για την απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού.

Στο τραπέζι βρίσκεται είτε το ενδεχόμενο μετακίνησης – μετάθεσης προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με πολίτες, όπου είναι εφικτό, είτε ειδικότερες ρυθμίσεις, όπως η αναστολή εργασίας. Στην Ευρώπη τον δρόμο άνοιξε πρώτη η Ιταλία για τους επαγγελματίες υγείας (έχουν υπάρξει πάντως προσφυγές), ενώ παρόμοιο σχεδιασμό φέρνουν στο προσκήνιο οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Πολωνία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share