Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οριστικό: Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα - Εκεί γίνονται υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί

Στο γήπεδο πια μόνο με εμβόλιο... και μάσκα

8 Ιουλίου 2021 20:55
Οριστικό: Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα - Εκεί γίνονται υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οριστική είναι η απόφαση για άνοιγμα των γηπέδων μονάχα με εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, επιβάλλοντας και την χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν, η επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», ως προς το θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα, που είχε θέσει το υφυπουργείο Αθλητισμού και αποφάσισε ότι:

Η πληρότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, αναλόγως αν διαθέτουν ή όχι ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα φτάσει έως και το 80%:

  • μόνο με εμβολιασμένους θεατές (εννοούνται και οι νοσήσαντες με ανάλογο πιστοποιητικό)
  • με υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • ποσοστό ανήλικων που δεν μπορούν να εμβολιασθούν

ως ακολούθως:

Στα ανοικτά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (25.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) η διαστάυρωση θα γίνεται με πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Στα ανοικτά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (10.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται κατά τον έλεγχο στην είσοδο. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Στα κλειστά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (8.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Τέλος, στα κλειστά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (3.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ θα υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο. Το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα πρέπει να έχει στη διάθεση του πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τις ΠΑΕ, τα αθλητικά σωματεία και τα ΜΜΕ να απασχολούν στους αθλητικούς χώρους εμβολιασμένους επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό PCR (48 ωρών) ή rapid test (24 ωρών) πριν από την έναρξη του εκάστοτε αγώνα.

Ο χρόνος έναρξης ισχύος των ανωτέρω, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες εφαρμογής τους, θα εξειδικευθούν στις Διευκρινιστικές Οδηγίες που θα εκδώσει η ΓΓΑ τις προσεχείς ημέρες και στα σχετικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα.

Επιπλέον, εγκρίθηκε το Υγειονομικό Πρωτόκολλο διενέργειας του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, με εγγραφές μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.

Πού θα γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί;

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αποφάσεων της κυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κρίσιμες κατηγορίες εργαζομένων, βάσει του πορίσματος της Επιτροπής Βιοηθικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα και θα αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις στις οποίες δεν θα έχουν επαφή με το κοινό.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς βρίσκονται επίσης οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί προτεραιότητα και εκτιμάται ότι θα ληφθεί σε συνάρτηση και με την πορεία της πανδημίας περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Επίσης συζητείται το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών όσων κατατάσσονται στο στρατό αλλά και των αθλητών ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share