Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εισαγγελική έρευνα για το κορωνοπαρτι στον Αλιμο - Θα εξετάσουν εάν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία περί COVID-19

Τα άτομα που έχουν νοσήσει φέρονται να ξεπερνούν τα 100

8 Ιουλίου 2021 14:11
Εισαγγελική έρευνα για το κορωνοπαρτι στον Αλιμο - Θα εξετάσουν εάν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία περί COVID-19
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το κορωνοπάρτι που διοργανώθηκε σε μπιτς μπαρ στον Άλιμο, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Οι εισαγγελικές αρχές θα εξετάσουν εάν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία περί COVID-19.

Πάντως, από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, προκύπτει ότι στο επίμαχο πάρτι υπήρχε πλήθος κόσμου και δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, έντονα λέγεται ότι μεταξύ των παρευρισκομένων υπήρχαν και άτομα θετικά στον κορωνοϊό, ενώ τα άτομα που έχουν νοσήσει φέρονται να ξεπερνούν τα 100.

Εικόνες από το κορωνοπάρτι της Ιου - Πάνω από 1.000 άτομα γλεντούν στρυμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον (Βίντεο)

Οι ξέφρενες στιγμές στο μεγάλο πάρτι της Ίου με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον ατόμων μετατράπηκε σε στιγμές αγωνίας και φόβου εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν.

Οι εικόνες από το πάρτι εκείνης της βραδιάς σε beach bar της Ίου μαρτυρούν το πώς μολύνθηκαν τα νεαρά άτομα από τον κορωνοϊό. Στο βίντεο του protothema.gr οι νέοι φαίνονται να γλεντούν με την ψυχή τους στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον.

Ο Δήμαρχος της Ίου κ. Γκίκας εξηγεί στο protothema.gr ότι τα παιδιά αυτά μετά το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων έκλεισαν διακοπές στο νησί και πως στη συνέχεια κατέληξαν να βρίσκονται σε καραντίνα στα ξενοδοχεία τους και θετικοί στον ιό.

«Στις 2 και 3 Ιουλίου ήρθαν στο νησί μας στην Ίο, περίπου 1.000 παιδιά τα οποία είχαν τελειώσει τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και ήρθαν εδώ να κάνουν τις πρώτες τους διακοπές. Δυστυχώς, από την πρώτη κιόλας ημέρα κάποια από αυτά, περίπου 10 στον αριθμό, άρχισαν να έχουν κάποια συμπτώματα. Πήγαν αμέσως στο Κέντρο Υγείας, έκαναν το τεστ και βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό. Έγινε η ιχνηλάτιση και τα παιδιά μαζί με τις στενές επαφές τους μπήκαν σε καραντίνα» ανέφερε αρχικά ο κ. Γκίκας.

Και συνέχισε: «Τα υπόλοιπα παιδιά έχουν αποχωρήσει από το νησί μας. Ο ΕΟΔΥ ανέλαβε αμέσως και στο πλαίσιο αυτό ήταν και οι έλεγχοι που έγιναν χτες σε ένα κομμάτι του γκρουπ που επέστρεφε στο λιμάνι της Ραφήνας. Στην ιχνηλάτιση που έγινε στο καράβι, βγήκαν ακόμα 14 παιδιά θετικά και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους. Τα παιδιά τα οποία είναι θετικά και έχουν έχουν μείνει στο νησί μας βρίσκονται σε καραντίνα στα ξενοδοχεία τους».

Κικίλιας: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Ίο είναι 14 - Μέσος όρος ηλικίας τα 17 έτη

Σε 14 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Ίο, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι εντοπίστηκαν περίπου 70 κρούσματα στο λιμάνι της Ραφήνας σε νέους που έφτασαν χθες το βράδυ με πλοίο από την Ίο.

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε την πληροφορία λέγοντας ότι πρόκειται για πλοίο που επέστρεφε από νησί του Αιγαίου, την Ίο.

Όπως είπε, ο μέσος όρος των παιδιών που έχουν νοσήσει είναι τα 17 χρόνια και έχει 17,5% θετικότητα. «Είναι 14 κρούσματα στους 81, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου από τον ΕΟΔΥ», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες δειγματοληψίες σε πλοία που επιστρέφουν από τουριστικούς προορισμούς.

Κικίλιας: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Ίο είναι 14

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, 12 άτομα που βρίσκονται ακόμα στο νησί, μπήκαν σε καραντίνα, καθώς εμφάνισαν συμπτώματα.

Ανά δεκάδες έβγαιναν από το Super Express και οδηγούντο από προσωπικό του ΕΟΔΥ που φορούσε ειδικές στολές στον χώρο ελέγχου προκειμένου να κάνουν το τεστ.

Επί ποδός τέθηκαν το λιμενικό της Ραφήνας και δύο περιπολικά. Πολλοί γονείς βρίσκονταν επίσης εκεί, αγωνιώντας για τα παιδιά τους. Αμέσως μετά, αναμενόταν να γίνει απολύμανση του πλοίου.

Ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς δήλωσε σήμερα ότι οι νεαροί ήταν απομονωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σε ειδικό χώρο, ενώ όταν έφτασαν ελέγχθησαν με test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που είχε ειδοποιηθεί και βρισκόταν στον ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας. Επίσης, το πλοίο απολυμάνθηκε.

Νέα μέτρα για τα ταξίδια με πλοίο - Οδηγός για το τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών θα μπορούν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου να μετακινούνται στα νησιά όσοι πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται

Για τους ενήλικες:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Νέα μέτρα για τα ταξίδια με πλοίο

Ποιοι εξαιρούνται από τα νέα μέτρα

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται

  • όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
  • όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Επιστρέφει ο εφιάλτης: Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος - Πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα τον Αύγουστο

Μετάλλαξη Δέλτα: Καμπανάκι χτύπησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τόνισε είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος της πανδημίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα και τον Αύγουστο αναμένεται να ξεπεράσουμε και πάλι τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο.

 Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επικουρικό χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά είναι ο εμβολιασμός. Όπως είπα χαρακτηριστικά, για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι το όποιο ρίσκο συνεπάγεται ένας εμβολιασμός είναι απείρως μικρότερο από την απόφαση κάποιου να μην εμβολιαστεί.

Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός στην Κρήτη για την διασπορά - Τα 3 πιο συχνά συμπτώματα

Μετάλλαξη Δέλτα: Σε κρίσιμο, αστάθμητο παράγοντα για την πορεία της επιδημίας έχει εξελιχθεί η μετάλλαξη Δέλτα (γνωστή και ως ινδική μετάλλαξη) του κορωνοϊού. Στα 29 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, προστέθηκαν στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας άλλα 25, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταλλαγμένων ινδικών στελεχών στα 54 - τα 30 εξ αυτών έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, 8 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο, από 1 σε Εύβοια, Αχαΐα, Κορινθία, Χαλκιδική και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

«Η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα αλλάζει την ισορροπία των μέχρι τώρα δεδομένων και τον σχεδιασμό μας για το πως θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. Ωστόσο για 4ο κύμα της πανδημίας από το χειμώνα κάνει λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το κύριο θέμα των συζητήσεών μας ήταν η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δ και πώς θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά της στην κοινότητα, μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών, με στόχο την κατά το δυνατό καθυστέρηση της διασποράς» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μετάλλαξη Δέλτα κορωνοϊός

Πηγή ανησυχίας η μετάλλαξη Δέλτα

Σχετικά με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, η ειδικός επεσήμανε την κατά 100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της σε σχέση με τον αρχικό ιό της Ουχάν, καθώς και τον βασικό ρόλο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης στη διασπορά. «Η παραλλαγή του κορωνοϊού Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό κορωνοϊό που βρήκαμε στην Ουχάν αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη, που συνέτεινε σημαντικά στο τρίτο πανδημικό κύμα που χτύπησε την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας στις αρχές του 2021» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης Δ, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση στην Κρήτη όπου τα 14 από τα 30 κρούσματα που εντοπίστηκαν, προέρχονται από συρροές σε οικογενειακά ή άλλα περιβάλλοντα. Θετικό κρίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον ότι δεν έχει παρατηρηθεί με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει με COVID-19.

Εντατικοποίηση της εμβολιαστικής θωράκισης στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αλλά και στους νέους ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, συνεχής έλεγχος των εργαζομένων με τα self-test και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας είναι οι πυλώνες αντιμετώπισης της «νέας πρόκλησης» της μετάλλαξης Δέλτα σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Σε άνοδο η επιδημία

Την ανακοπή της καθοδικής πορείας της επιδημίας, για την οποία έγραψε χθες το protothema.gr, επιβεβαίωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα τόσο στη χαλάρωση των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας όσο και στη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους που έγιναν μέχρι και τις 21 Ιουνίου, συνεπώς δεν είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα για τη διασπορά της και δεν αφορά τα -αυξημένα- κρούσματα των τελευταίων ημερών.

Το χρονικό αυτό διάστημα, δηλαδή από τις 21 Ιουνίου μέχρι σήμερα πιθανότατα η κυκλοφορία του μεταλλαγμένου στελέχους έχει ενταθεί, ωστόσο θα φανεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Η αύξηση για μία ακόμη ημέρα στα νέα κρούσματα (761 χθες έναντι 633 προχθές) αλλά και στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα για την εβδομάδα που πέρασε κατά 5% είναι σαφής, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη, με την πλειοψηφία να εντοπίζεται στις ηλικιακές ομάδες 18-24 ετών και 25-34 ετών. Οι πολίτες ηλικίας 25-34 χρόνων αποδεικνύονται «οδηγοί» της επιδημίας, αποτελώντας το 60% των νέων διαγνώσεων, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι παρατηρείται μικρή αύξηση νέων κρουσμάτων σε νησιωτικές κυρίως περιοχές.

Η πίεση, ωστόσο, στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά ημέρα - χθες έγιναν 40 νέες εισαγωγές- ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.

Μετάλλαξη Δέλτα κορωνοϊός

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων που επικαλέστηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να μειωθούν στους 100 οι διασωληνωμένοι ασθενείς (189 σήμερα) και σε λιγότερους από 10 οι θάνατοι ανά ημέρα.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρα φέρνει αλλαγές και στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και συγκεκριμένα: αρνητική εξέλιξη για τη Μύκονο που «βάφεται» Πορτοκαλί (Επίπεδο συναγερμού 3) και τον Δήμο Λειψών στο Κίτρινο (Επίπεδο 2) ενώ με βάση την καλή επιδημιολογική τους πορεία, οι Περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Οι Περειφερειακές ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). Τέλος, οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Μετάλλαξη Δέλτα: Τα 3 πιο συχνά συμπτώματα - Ποιους «χτυπά» περισσότερο

Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται ραγδαία, έχει διαφορετικά συμπτώματα από όσα μπορούσαμε να διακρίνουμε μέχρι σήμερα και έχει σημάνει συναγερμό για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Όπλο» ο εμβολιασμός υπογραμμίζουν Οργανισμοί και ηγεσίες και επιχειρούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Aνατροπές φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο μελετάται να χορηγηθεί και τρίτη δόση του εμβολίου, ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία στους πληθυσμούς.

Πόσο διαφέρουν όμως τα συμπτώματα της Μετάλλαξης Δέλτα από τα κλασικά συμπτώματα της Covid;

Ποια είναι τα κλασικά συμπτώματα της Covid-19

Πιο συχνά συμπτώματα

  • πυρετός
  • ξηρός βήχας
  • κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα

  • πόνοι
  • πονόλαιμος
  • διάρροια
  • επιπεφυκίτιδα
  • πονοκέφαλος
  • απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

Σοβαρά συμπτώματα

  • δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
  • πόνος ή πίεση στο στήθος
  • απώλεια ομιλίας ή κίνησης

Ποια είναι τα διαφορετικά συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει διαφορετικά συμπτώματα. Σύμφωνα με το BBC, τα 3 πιο συχνά αναφερόμενα είναι:

  • πονοκέφαλος
  • πονόλαιμος
  • ρινική καταρροή

Στον ενημερωμένο κατάλογο συμπτωμάτων του CDC περιλαμβάνονται και τα εξής ως πιθανά συμπτώματα λοίμωξης:

  • κόπωση
  • μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι
  • πονοκέφαλος
  • πονόλαιμος
  • συμφόρηση ή ρινική καταρροή
  • ναυτία ή έμετος
  • διάρροια

Η έκταση της ασυμπτωματικής μετάδοσης διερευνάται ακόμη από τους επιστήμονες.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους "χτυπά" περισσότερο - Πώς προστατεύουν τα εμβόλια

Μετάλλαξη Δέλτα: Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού εντοπίζεται σε περισσότερες από 92 χώρες, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα σε αυτές όπου η μετάλλαξη έχει ισχυρή παρουσία, παρότι δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στον γονιδιωματικό έλεγχο. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει ότι το 90% των νέων λοιμώξεων το καλοκαίρι θα οφείλεται στη συγκεκριμένη παραλλαγή, Δέλτα.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με αυτή τη μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τον λόγο που η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί αίφνης συναγερμό. Παράλληλα δείτε και πώς μεταδίδεται στους ανεμβολίαστους μέσα σε 5".

Εκτίμησε επιπλέον ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα

θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί – αυτές οι κατηγορίες πολιτών θα «οδηγήσουν» πιθανότατα το επόμενο επιδημικό κύμα. Σήμερα εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση είναι το 45% του γενικού πληθυσμού (53,3% των ενηλίκων) και πλήρως εμβολιασμένο το 35% του γενικού πληθυσμού (41% των ενηλίκων).

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στα εμβολιαστικά προγράμματα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που λειτούργησαν ως πρότυπα και που συνεχίζουν να λειτουργούν ως «πιλότοι» στη διαχείριση της επιδημίας.

«Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, στο Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα-μοντέλο μβολιασμού, το 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από αυτήν τη μετάλλαξη του ιού. Άρα η Δέλτα μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%» εξήγησε.

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν μεν τα κρούσματα, αλλά όχι τα περιστατικά βαριάς νόσησης, διαπίστωση που τη χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική διότι «επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν» όπως κατέληξε.

Για το Δέλτα στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca (ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson). Αφορά όμως σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό, καθώς μόνο η 1η δόση υπολογίζεται ότι προστατεύει σε ποσοστό 30% το νέο στέλεχος που έχει σημάνει συναγερμό. Προστατευμένοι είναι και όσοι έχουν φυσική ανοσία, δηλαδή έχουν νοσήσει -αν και το επίπεδο αντισωμάτων είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτά που προκαλεί ο εμβολιασμός.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share