Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Τουρισμός: «Βροχή» ακυρώσεων πρακτορείων για ελληνικούς προορισμούς - Κομβικές για τη σεζόν οι επόμενες δέκα μέρες

Ωρα μηδέν για τον ελληνικό τουρισμό - 2 στα 10 ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει φέτος

8 Ιουλίου 2021 13:56
Τουρισμός: «Βροχή» ακυρώσεων πρακτορείων για ελληνικούς προορισμούς - Κομβικές για τη σεζόν οι επόμενες δέκα μέρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Σύννεφα» στον ελληνικό τουρισμό φέρνουν πληροφορίες για μια δυναμική τάση ακυρώσεων από μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία, την ώρα που ο κλάδος και οι τοπικές οικονομίες, ανέμεναν να λάβουν σημαντικές ανάσες.

Οπως όλα δείχνουν, το πολυαναμενόμενο κύμα αφίξεων τουριστών συνέπεσε με ένα άλλο «κύμα» -αυτό της αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, που κατά τους ειδικούς, συνδέεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα. Παράγοντες του τουρισμού προειδοποιούν ανοικτά ότι ο κίνδυνος πλέον είναι πραγματικός και πολύ σημαντικός: αντί για το τείχος ανοσίας που θα «άνοιγε» με ασφάλεια τις πύλες της χώρας σε μεγάλους αριθμούς τουριστών, να υψωθεί ένα «τείχος» φόβου, που θα αποτρέπει τους δυνητικούς επισκέπτες από το να επιλέξουν νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς της Ελλάδας.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μέσα στην «καρδιά» της καλοκαιρινής σεζόν, μεγάλα πρακτορεία προέβησαν σε ένα «μπαράζ» ακυρώσεων, προκαλώντας αγωνία σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Τουρισμός: «Βροχή» ακυρώσεων πρακτορείων για ελληνικούς προορισμούς

Τάσιος: Εχουν μπλοκάρει οι μεγάλοι tour operators

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε αυτή τη συγκυρία, αντιμετωπίζουν οι προορισμοί στην Ελλάδα που βασίζονται σε μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία -όπως η TUI- και στους Βρετανούς επισκέπτες.

Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ακυρώσεις αλλά οι κρατήσεις. «Εχουμε μεγάλη στασιμότητα. Δεν γίνονται κρατήσεις. Όταν η μετάλλαξη Δέλτα μάς κυκλώνει και υπάρχει μια προβληματική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όταν τα κρούσματα από 300 με 400 πήγαν στα 1.800 σε τρεις μέρες, τότε είναι επόμενο να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στην αγορά» εξηγεί.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων υποστηρίζει ότι «οι μεγάλοι tour operators (ταξιδιωτικά πρακτορεία) έχουν μπλοκάρει. Το μαζικό μοντέλο, δηλαδή αυτό των μεγάλων πρακτορείων, αν δεν έχει τη σιγουριά ότι είναι γεμάτο το αεροσκάφος και πως ένας προορισμός είναι 100% ασφαλής τότε δεν δουλεύει. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση στην οποία οι μεγάλοι “παίχτες” δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους πελάτες τους. Και αυτό ισχύει και για τα για city hotels, δηλαδή τις πόλεις, που κινούνται πολύ χαμηλά» προσθέτει.

Κομβικές για τη σεζόν οι επόμενες δέκα μέρες

Δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που ξημεροβραδιάζονται προσπαθώντας να ενημερωθούν για τις νέες ταξιδιωτικές οδηγίες, τυχόν νέες απαγορεύσεις και νέους κανονισμούς για καραντίνα.

Από το πρώτο «κρας τεστ» των αφίξεων έχουν καταλήξει σε αρκετά σαφή συμπεράσματα. Οπως προκύπτει, περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Ρόδος και η Κως, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία, διάγουν μια πολύ κακή σεζόν -για την ώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, που δεν έχουν την «εξάρτηση» των tour operators, πάνε αρκετά καλύτερα.

«Και φυσικά υπάρχει και η Βόρεια Ελλάδα που έχει οδικό τουρισμό και μεμονωμένους επισκέπτες και πάει πολύ καλά. Είναι ξεκάθαρο ότι το μαζικό μοντέλο είναι προβληματικό» λέει ο Γρηγόρης Τάσιος. Ερωτηθείς για ποσοστά κρατήσεων, ο κ. Τάσιος εξηγεί ότι λόγω των πολύ διαφορετικών επιδόσεων των περιοχών δεν μπορούν να δοθούν ασφαλείς αριθμοί και τονίζει:

«Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι 2 στα 10 ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει φέτος. Είμαστε σε μια μεσαία κατάσταση, πάμε μέτρια, διότι δεν βρισκόμαστε σε κανονικότητα. Οι επόμενες δέκα ημέρες είναι κομβικές για τη φετινή σεζόν»

Κομβικές για τη σεζόν οι επόμενες δέκα μέρες

Σε άλλο «πλανήτη» το Airbnb -Εως 85% οι πληρότητες στην Ελλάδα

Στο άλλο «στρατόπεδο», αυτό των ιδιοκτητών ακινήτων που ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η κατάσταση δείχνει να είναι καλύτερη. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χίου, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), που επικεντρώνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, «αυτό που λέγεται για τη μετάλλαξη Δέλτα δεν μας έχει επηρεάσει. Γνωρίζουμε για τις ακυρώσεις πακέτων από μεγάλα πρακτορεία, όπως η TUI και όχι μόνο, όμως δεν μάς έχει “αγγίξει”».

Ο κ. Χίου λέει ότι «πάνε πολύ καλά τα νησιά, η Αθήνα, η Πελοπόννησος και η Βόρεια Ελλάδα που είναι μια κατηγορία μόνη της, καθώς δουλεύει πολύ με τα Βαλκάνια. Η εικόνα είναι αρκετά θετική». Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb, η φετινή σεζόν θυμίζει τις… δόξες προ της πανδημίας. «Είμαστε στο 80% με 85% των κρατήσεων που είχαμε το 2019, κοντά στα κανονικά επίπεδα» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που καταγράφουν να συνδέεται, σε ένα βαθμό, και με το «κύμα» ακυρώσεων στα ξενοδοχεία. Εκτιμούν ότι ένα τμήμα τουριστών μπορεί να φοβάται τον συνωστισμό στα ξενοδοχεία και να προτιμά πιο «αποκομμένες» διακοπές, σε ένα ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ωρα μηδέν για τον ελληνικό τουρισμό

Τουρισμός: Μπορεί να γυρίσει η Βρετανία το «ματς»;

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χίου, η φετινή «πίτα» των τουριστών αποτελείται κυρίως από «Γερμανούς, Αυστριακούς, από Αμερικάνους στους οποίους βλέπουμε μεγάλη αύξηση, Ισραηλινούς, Ρώσους και λίγους Γάλλους». Οι παράγοντες του τουρισμού στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουν διαρκώς στραμμένο το βλέμμα τους στο μεγάλο νησί, τη Βρετανία, μια αγορά - «κλειδί» για την Ελλάδα.

«Η Βρετανία “πάει” για Αύγουστο τώρα. Όμως υπάρχει ελπίδα. Αν έρθουν, μαζικά, οι Βρετανοί εμβολιασμένοι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τότε κάτι θα σωθεί» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Χίου του ΠΑΣΥΔΑ σημειώνει ότι «αν μπει η Βρετανία στον “χορό” τότε θα πάρουν ανάσες τα Ιόνια νησιά που δεν έχουν δουλέψει καθόλου, αλλά και η Ρόδος και η Κως. Πολύ σημαντικός ο ρόλος των Βρετανών».

Πάντως, χθες, η TUI (UK) ανακοίνωσε νέες ακυρώσεις που αφορούν και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι ακυρώσεις αφορούν τα προγραμματισμένα ταξίδια σε Σκιάθο (έως και 21 Ιουλίου), Χανιά (έως και 26 Ιουλίου) και έως 31 Ιουλίου για Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη και Θάσο. Η TUI θα ανανεώσει τη λίστα ακυρώσεων στις 15 Ιουλίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share