Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τέλος οι όρθιοι από σήμερα (8/7) σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης! Βαριές «καμπάνες» για τους παραβάτες - Προ των πυλών η επιστροφή της μάσκας (Video)

Νέα μέτρα στο τραπέζι των ειδικών μετά την έκρηξη κρουσμάτων - Τελικές αποφάσεις σήμερα

8 Ιουλίου 2021 07:29
Τέλος οι όρθιοι από σήμερα (8/7) σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης! Βαριές «καμπάνες» για τους παραβάτες - Προ των πυλών η επιστροφή της μάσκας (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, Πέμπτη, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως πλέον δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα και beach bar και εν συνεχεία μίλησε για τις αυστηρότερες ποινές που θα επιβάλλονται στους επιχειρηματίες που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως τόνισε, θα μπαίνουν λουκέτα στα νυχτερινά μαγαζιά, όταν εντοπίζονται παραβάσεις.

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες

Όσον αφορά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες – καταστηματάρχες προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για τους παραβάτες κατ’ εξακολούθησή, ενώ από την πρώτη παράβαση προβλέπεται άμεσο προσωρινό «λουκέτο».

Ειδικότερα:

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεσο λουκέτο, από την επόμενη κιόλας ημέρα και για 7 ημέρες
  • Για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ (ανεξαρτήτως τ.μ) και το λουκέτο θα ισχύει για 15 ημέρες.
  • Σε περίπτωση τρίτης παράβασης επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση», παραπέμποντας πιθανότατα σε υλικό το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από τα social media, όπως άλλωστε συνέβη σε κέντρα διασκέδασης των νοτίων προαστίων.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται σε χώρους διασκέδασης. Ενδεικτικά στο Νότιο Τομέα Αθηνών -που σημειωτέον το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών- και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, την Τρίτη προέκυψε θετικότητα 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Προ των πυλών η επιστροφή της μάσκας

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, με κάποιες περιοχές να πλησιάζουν το «κόκκινο» και την κυβέρνηση να καλείται να αποφασίσει νέα μέτρα ή να ελέγξει όσα είχε επιβάλει, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν αφού δεν ελέγχθηκαν.

Στη διαδικασία εμπλέκονται φυσικά και οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα κληθούν σήμερα να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τι πρέπει να πράξει, σύμφωνα και με τον επιδημιολογικό χάρτη που εξέτασαν λεπτομερώς χθες.

Νέα μέτρα: Τι εξετάζεται

Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, οι ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν οριστικά σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τους εάν θα προχωρήσουν σε υπενθύμιση του μέτρου, δηλαδή να θυμίσουν στους πολίτες ότι πρέπει να τη φορούν όταν υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους, ή να εισηγηθούν να επανέλθει κανονικά το μέτρο με τις μάσκες σε όλους τους εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Ωστόσο φαίνεται πως είναι ένα μέτρο που δύσκολα θα εφαρμοσθεί ξανά λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών ενώ η επαναφορά του θα πλήξει την εικόνα της χώρας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε ειδικούς και κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, η ίδια η κυβέρνηση διαρρέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπονται στους εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι πελάτες.

Εξάλλου το μέτρο των μικτών καταστημάτων και των αμιγώς για εμβολιασμένους, δεν …βρήκε στόχο αλλά αντίθετα προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, με τους καταστηματάρχες να είναι σε εξαιρετικό δίλημμα.

Οι περιοχές που ανησυχούν

Πάντως ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο η κυβέρνηση μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη των ειδικών της επιτροπής, να επιβάλει μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Άλλωστε υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα ειδικούς και κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,33%.

Ωστόσο υπάρχουν πέντε περιοχές που προκαλούν έντονο προβληματισμό καθώς εμφανίζουν θετικότητα πάνω από το γενικό ποσοστό. Πρόκειται για την Ανατολική Αττική (0,50%), τα Γρεβενά (0,93%), τη Νάξο (0,58%), το Νότιο Τομέα Αθηνών (0,84%) και το Ρέθυμνο, με δείκτη θετικότητας 1,85%.

Παρότι η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση όπως λένε πηγές του ethnos.gr, θα ήθελε να αποφύγει την επιβολή μέτρων τοπικού χαρακτήρα για να μην πληγεί ο τουρισμός, όλα παραμένουν ανοικτά εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση και τις επόμενες ημέρες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share