Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Voucher 150 ευρώ: Έτσι θα πάρουν τα χρήματα οι νέοι 18-25 ετών - «Έκρηξη» ραντεβού μετά την ανακοίνωση

Έρχεται ώρα... πληρωμής για τους νέους που εμβολιάζονται

7 Ιουλίου 2021 16:02
Voucher 150 ευρώ: Έτσι θα πάρουν τα χρήματα οι νέοι 18-25 ετών - «Έκρηξη» ραντεβού μετά την ανακοίνωση
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ενίσχυση έρχεται σύντομα για τους νέους 18-25 ετών, οι οποίοι θα λάβουν το voucher των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού, κάτι που θα αρχίσει να γίνεται από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.

Δυνητικά το voucher μπορούν να αξιοποιήσουν 940.000 νέοι που ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα. Όσον αφορά τη «μορφή» του, το... 150άρι θα βρίσκεται σε μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται σε smartphones, είτε σε λειτουργικό iOS, είτε σε Android, και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε POS για ανέπαφες συναλλαγές, αλλά και σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Οι νέοι 18 ως 25 ετών, που θα έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολιασμού μπορούν να εξαργυρώσουν αποκλειστικά σε υπηρεσίες και προϊόντα που ενισχύουν την κινητικότητα, όπως ταξίδια, μουσικές παραστάσεις, θέατρο, κινηματογράφος, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Η συγκεκριμένη κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικούς και πολιτιστικούς λόγους. Πχ, μπορεί να αξιοποιηθεί για:

  • μεταφορές εντός Ελλάδας (εισιτήρια για ταξίδια)
  • διαμονή (ξενοδοχεία, κάμπινγκ, σκάφη)
  • μουσικές παραστάσεις και χοροδιδασκαλεία
  • κινηματογράφοι και θέατρο
  • μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Όπως είχε ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη Ιουνίου, η κάρτα θα εκδίδεται μέσω gov.gr και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται την επόμενη ημέρα της αίτησης αφού ο δικαιούχος ενημερωθεί με sms και e-mail.

Σύμφωνα με την πρόσκληση της ΚτΠ το ποσό των 150 ευρώ δεν θα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο λογαριασμό ή να γίνει ανάληψη αυτού, και επίσης δεν θα μπορεί στην κάρτα να πιστωθεί άλλο χρηματικό ποσό. Με την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας, στις 31/12/2021, το σύνολο των διανεμηθεισών καρτών θα καταργηθούν και ο πάροχος θα επιστρέψει στον φορέα του έργου τυχόν αδιάθετα ποσά.

Μέσω εφαρμογής, που θα βρίσκεται στο gov.gr, η ΚτΠ θα λαμβάνει μέσω δικού της microsite τις αιτήσεις των υποψήφιων δικαιούχων και κατόπιν ελέγχου και επιβεβαίωσης της α’ φάσης του εμβολιασμού τους, θα αποστέλλει ημερησίως ηλεκτρονικά στον πάροχο, τον σχετικό κατάλογο, ο οποίος και θα περιλαμβάνει μόνο τα ελάχιστα στοιχεία επικοινωνίας του δικαιούχου, δηλαδή ονοματεπώνυμο, email, κινητό τηλέφωνο. Με την ενεργοποίηση της κάρτας από τον πάροχο, ο δικαιούχος θα ειδοποιείται μέσω sms ή email. Ειδοποίηση θα λαμβάνει ο νέος δικαιούχος και κάθε φορά που θα εκτελείται μια επιτυχής συναλλαγή με την άυλη προπληρωμένη κάρτα.

Η διάρκεια της σχετικής σύμβασης δωρεάς, που θα υπογραφεί, ξεκινά από την ημέρα υπογραφής και λήγει στις 31.12.2021 ή σε κάθε περίπτωση με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και της επιστροφής τυχόν αδιάθετων ποσών.

Η αύξηση των ραντεβού των νέων μετά την ανακοίνωση

Σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην προσπάθεια να πειστούν οι νέοι 18-25 ετών να εμβολιαστούν κατά της Covid έφερε το κίνητρο της χορήγησης €150 μέσω του λεγόμενου «freedom pass» για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Περίπου 30.000 νέοι ηλικίας 18-24 ετών έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, οπότε και ανακοινώθηκε το freedom pass, και μέσα στο επόμενο διήμερο.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι μετά και την ανακοίνωση των προνομίων για εμβολιασμένους, υπάρχει έντονη κινητικότητα σε όλες τις κατηγορίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς, από την ώρα που ανακοινώθηκε το προνόμιο του voucher, έχουν προγραμματιστεί 120.000 νέα ραντεβού, που αντιστοιχούν περίπου σε 60.000 πολίτες όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Οι μισοί περίπου εξ αυτών είναι οι νέοι 18-24 ετών, οι οποίοι έχουν μπει στην πλατφόρμα κι έχουν κλείσει τα ραντεβού τους.

«Αυτή τη στιγμή έχουν όλη την άνεση να κλείσουν ραντεβού όποτε θέλουν και σε πολλά διαφορετικά σημεία. Αυτό ίσως τους αφήνει για να το δουν λίγο αργότερα. Από την άλλη, αν μείνουμε στον ρυθμό αυτό των εμβολιασμών, στους 100.000 την ημέρα, είναι πολύ ικανοποιητικός για να μας οδηγήσει στα αποτελέσματα που θέλουμε τέλος του καλοκαιριού», επισήμανε, εκτιμώντας ότι τέλος Αυγούστου το ποσοστό θα αγγίξει τον στόχο του 70%.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share