Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Γεωργιάδης: Διαψεύδει το σενάριο lockdown - «Όποια επιχείρηση διαφωνεί ας γίνει μεικτή»

Ειδική πλατφόρμα για καταστηματάρχες

7 Ιουλίου 2021 11:11
Γεωργιάδης: Διαψεύδει το σενάριο lockdown - «Όποια επιχείρηση διαφωνεί ας γίνει μεικτή»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μήνυμα στις επιχειρήσεις που διαφωνούν με τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη έστειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι μπορούν να επιλέξουν να είναι μεικτές.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για τους χώρους διασκέδασης μετά την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Θυμίζουμε ότι μετά τις 15 θα αλλάξουν όλα όσα γνωρίζουμε, με τα καταστήματα να χωρίζονται σε αυτά που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και τα μεικτά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην ΕΡΤ και ξεκαθάρισε ότι σε μια περίοδο πανδημίας δεν είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζονται όλα τα μέτρα με άρνηση. Σημείωσε ότι όταν ο ιός είναι ακόμα εδώ θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι χωρίς να κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

Για όσους επιχειρηματίες διαφωνούν με το μέτρο, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι αν το επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν τα μαγαζιά τους ως «μεικτά» προκειμένου να δέχονται και άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα και το υπουργείο δε θα δεχτεί να μπαίνει περισσότερος κόσμος από το επιτρεπτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Άδωνι Γεωργιάδη. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπαίνει λουκέτο σε αυτά τα μαγαζιά.

«Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown»

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown από τον Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, επανέλαβε για άλλη μια φορά. «Δεν θέλω κανένα περιοριστικό μέτρο γιατί βλάπτουν την οικονομία μας», ήταν τα λόγια του.

Για την πορεία του εμβολιασμού τόνισε ότι πλέον όλες οι ηλικίες μπορούν να βρουν το εμβόλιο που θέλουν. Οι νέοι μπορούν να εμβολιαστούν και μετά να πάνε για διακοπές χωρίς περιορισμούς. Όπως τόνισε όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι περισσότερο ασφαλείς και μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα.

Τέλος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι ένα λεπτό ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει η επιτροπή βιοηθικής.

 Γεωργιάδης: Διαψεύδει το σενάριο lockdown - «Όποια επιχείρηση διαφωνεί ας γίνει μεικτή»

Γώγος: Να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί και στην εστίαση

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, που χθες (06.07) έφτασαν τα 1.797. O Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο 8 Ιουλίου σε εστίαση, μπαρ και κλαμπ θα υπάρχουν μόνο καθιστοί πελάτες και οι παραβάτες θα πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπο Γώγο είναι υποχρεωτικό να γίνουν εμβολιασμοί και στην εστίαση και για να γίνει κάτι τέτοιο η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι επείγουσας χρήσης.

«Από εκεί και πέρα σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίο» συνόψισε δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο των υγειονομικών αλλά και την εστίαση. «Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει» είπε στον ΣΚΑΪ.

Υπογράμμισε πως εάν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός προκειμένου να μπει κανείς σε κέντρα διασκέδασης, δεν θα είχαμε κρούσματα ή εάν υπήρχαν, αυτά θα ήταν μηδαμινά.

Όπως ανέφερε, ο πολλαπλασιασμός στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρούνταν τις τελευταίες 3-4 μέρες εντούτοις χθες 6/7 πραγματικά υπήρξε, θα μπορούσε κανείς να πει, μια έκρηξη. Η ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων έχει βάση, αφού τα κρούσματα αυτά σχετίζονται κυρίως με τον συγχρωτισμό στους χώρους διασκέδασης.

χαράλαμπος γώγος εμβολιασμοί εστίαση

«Είμαστε σε έξαρση»

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ρόλο έχει παίξει η διασπορά του στελέχους Delta στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. «Είμαστε σε φάση έξαρσης της νόσου», είπε. «Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης όσο και με την χαλάρωση του κόσμου ως προς την τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα του να εμβολιαστεί ο πληθυσμός αφού παράλληλα με τον συγχρωτισμό, δεν υπάρχει η προστασία η οποία παρέχεται τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.

εστίαση καθήμενοι εμβολιασμοί

Κορωνοϊός: Μόνο καθήμενοι στα μαγαζιά - Άμεσα «λουκέτο» στους... παράνομους

Η ταχύτατη διασπορά του κορωνοϊού τις τελευταίες ώρες έχει φέρει την χώρα υπό συναγερμό και ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τα μπαρ θα λειτουργούν μονάχα με καθήμενους.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως υπάρχει ανησυχία ειδικά για την μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας. «Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πολύ να νοσήσουν ακόμη και σοβαρά», είπε, μιλώντας για αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ίδιος είπε επίσης πως ιχνηλάτηση δείχνει ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν σε μικρότερες ηλικίες και μέσο όρο τα 27 έτη. Μόνο σήμερα στο νότιο τομέα Αθηνών, προέκυψε θετικότητα πάνω από 6% στον Άλιμο, με τον κ. Χαρδαλιά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κέντρα διασκέδασης.

«Εμβολιαστείτε άμεσα, ειδικά οι νεότεροι προστατέψτε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας και κάντε τακτικά τεστ πριν από δραστηριότητες», τόνισε επίσης.

Και στην συνέχεια ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε:

  • Από 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και όλα τα μέτρα προστασίας.
  • Από την πρώτη παράβαση -και μάλιστα από την επόμενη μέρα- οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται «φάτσα» με την αναστολή λειτουργίας είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε και για βαριά πρόστιμα, αλλά και αφαίρεση άδειας στην τρίτη παράβαση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share