Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νέα μέτρα μετά την απότομη αύξηση κρουσμάτων: Επίσπευση των εμβολιασμών, διασκέδαση μόνο καθιστοί, πρόστιμα και λουκέτα στα μαγαζιά

"Βράζει" η Παραλιακή

7 Ιουλίου 2021 07:51
Νέα μέτρα μετά την απότομη αύξηση κρουσμάτων: Επίσπευση των εμβολιασμών, διασκέδαση μόνο καθιστοί, πρόστιμα και λουκέτα στα μαγαζιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμό σήμανε στο κυβερνητικό επιτελείο η απότομη αύξηση κρουσμάτων σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε αρκετές περιφερειακές ενότητες, προκαλώντας αναδίπλωση της χαλάρωσης των περιορισμών που εστιάζεται σε πρώτη φάση στη διασκέδαση, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα μπαρ και τα κλαμπ αποτελούν τις κύριες εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, ειδικά τώρα που η μετάλλαξη Δέλτα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά εντείνοντας τη διασπορά του φονικού ιού.

Για το λόγο αυτό σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκο Χαρδαλιά και Λευτέρη Οικονόμου, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα αποφασίστηκε η απαγόρευση από αύριο των όρθιων πελατών στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων στα καταστήματα εστίασης.

Νέα μέτρα μετά την απότομη αύξηση κρουσμάτων

Διασκέδαση μόνο καθιστοί

Αναλυτικότερα, από αύριο όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη μέρα.

Αυστηρά πρόστιμα και λουκέτα

Σε περίπτωση παράβασης των μέτρων οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές:

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών.
  • Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση απο την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες.

Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια.

 Επίσπευση των εμβολιασμών, διασκέδαση μόνο καθιστοί, πρόστιμα και λουκέτα στα μαγαζιά

Πρέσινγκ για επίσπευση των εμβολιασμών

Εν τω μεταξύ, σε ειδική αποστολή βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει αναλάβει το βασικό ρόλο στην εκστρατεία πειθούς και για το λόγο είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους δημάρχους, τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και τους τοπικούς επιχειρηματίες. Για το λόγο αυτό ξεκινά άμεσα περιοδείες στη Φθιώτιδα, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ενώ τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερία», ειδικά για τις περιοχές που παρουσιάζουν ποσοστό εμβολιασμού μικρότερο του 35%.

Πρόκειται για 82 δήμους, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%. Αναλυτικά είναι οι δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Κιλελέρ και Καρπενησίου, ενώ υπάρχουν και δήμοι στις Σέρρες και στη Ροδόπη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ακόμα και κάτω από το 10%.

Στη «μάχη» η Εκκλησία

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, όπου συμφωνήθηκε η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία και την επιστήμη στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού, ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε χθες και με τον Στέλιο Πέτσα, προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο συνεργασίας και συζητήθηκε η πιθανότητα να αποσταλεί μια επιστολή του ιδίου, η οποία θα διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες στη λειτουργία της Κυριακής, προκειμένου να πείσει τους πιστούς να κλείσουν άμεσα το ραντεβού του εμβολιασμού τους.

Ευέλικτο πρόγραμμα

Την ίδια ώρα, για να αντιμετωπιστεί η αναβλητικότητα των ραντεβού εμβολιασμού λόγω διακοπών δόθηκε το πράσινο φως, προκειμένου να μπορεί να κλειστεί η δεύτερη δόση του εμβολίου μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ανά την Ελλάδα, ώστε ο πολίτης καταχωρώντας τον ταχυδρομικό κώδικα του προορισμού του να μπορεί να ολοκληρώνει το εμβολιαστικό του σχήμα.

Παράλληλα, ξεκίνησε χθες στην Κρήτη το πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, το οποίο συνοδεύτηκε από ικανοποιητική συμμετοχή και αναμένεται να συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν εμβολιαστικά προβλήματα.

Παγωμάρα: Θα «σπάσουν» το φράγμα των 2.000 τα κρούσματα - Άμεσα μέτρα της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι ραγδαία τις τελευταίες ώρες, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, να επισημαίνει πως θα έρθει ακόμη μεγαλύτερη «έκρηξη».

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «από την προηγούμενη Πέμπτη που είδαμε τους αριθμούς να έχουν μία ανοδική πορεία, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι σήμερα θα είχαμε έναν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Σίγουρα θα θέλαμε αυτό το στάδιο να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής στα θετικά είναι ότι δεν βλέπουμε ανάλογη πίεση και στο σύστημα υγείας». Σχετικά με το γεγονός ότι όσοι μολύνονται αυτήν τη στιγμή είναι κυρίως νεαρά άτομα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθήσουμε στενά να δούμε κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα στις επόμενες δύο εβδομάδες να δούμε και ανάλογη αύξηση στο ΕΣΥ. Σίγουρα έχει σχέση με τον εμβολιασμό. Σ' αυτήν τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι των ευπαθών ομάδων έχει προστατευθεί. Και σίγουρα υπάρχει και το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή εξαπλώνεται κυρίως στους νέους που, ωστόσο, δεν έχουν εμβολιαστεί και γι' αυτό βλέπουμε τη μεγάλη δυσανάλογη συμμετοχή των νέων. Είναι το κομμάτι που πρέπει να κινηθεί άμεσα για να εμβολιαστεί».

Αν είναι δυνατόν να ανακοπεί αυτό το κύμα, μετά την νέα έξαρση των κρουσμάτων, επεσήμανε: «Αυτήν τη φάση θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του τέταρτου κύματος, ωστόσο, είναι παρόμοια η εικόνα με αυτήν την εικόνα που βλέπουμε στη Βρετανία και την Πορτογαλία και σε πολύ μικρότερο βαθμό στο Ισραήλ γιατί έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. Δεν γίνεται η ανακοπή του κύματος. Είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς θα κινηθεί αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων, θα ξεπεράσει τα 2.000 κρούσματα σίγουρα. Το βασικό σημείο να σταθούμε είναι πού θα κινηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σημαντική αύξηση και μάλιστα βλέπουμε πτώση στους αριθμούς των θανάτων και των διασωληνωμένων. Αν κινηθούμε όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρώ πως δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση στα νοσοκομεία αλλά αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα παραμείνει σταθερός, θα συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε και δεν θα ανακοπεί ως αποτέλεσμα των διακοπών ή κάτι άλλο», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα μέτρα σε 82 Δήμους για τους εμβολιασμούς

Στοχευμένα μέτρα σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30% αποφασίστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους κ. Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά, Τσιόδρα και Αρκουμανέα.

Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν σφόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, με συνέπεια τη νέα έξαρση κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες (1.797 νέες μολύνσεις, 8 νεκρούς και 168 διασωληνωμένους) αλλά και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συγκεκριμένους δήμους.

Η έξαρση αυτή -που, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια ακόμη και σε 2.000-3.000 κρούσματα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα- οδήγησε τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώσει νέα μέτρα.

Ειδικότερα, στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 30%, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%.

Για παράδειγμα, κάτω από 25% έχουν δήμοι όπως:

  • Βόλβης
  • Θέρμης
  • Δέλτα
  • Κιλελέρ
  • Καρπενήσι

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δήμους των Σερρών και της Ροδόπης, όπου κάποιοι είναι κάτω από 10%!

Ετσι, στην κυβέρνηση ξεκινούν εκστρατεία πειθούς με τη συνδρομή τοπικών παραγόντων, εκκλησίας κ.λπ., ενώ περιοδείες ξεκινά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Στον σχεδιασμό της επιχείρησης «πειθώ» θα έχουν ρόλο οι ιερείς, οι τοπικές άρχοντες (δήμαρχοι, κοινοτάρχες), αλλά και influencers, δηλαδή άτομα με επιρροή στους νέους.

Συνοικία-συνοικία, γειτονιά-γειτονιά και πόρτα-πόρτα θα εξελιχθεί η επιχείρηση «πειθώ» για τους ανεμβολίαστους.

Ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ατόμων που έως τώρα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα αναλαμβάνουν μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς των ανεμβολίαστων έναντι των εμβολίων.

Και κάπου εκεί ξεκινά ο ρόλος των ιερέων, των τοπικών αρχών και των influencers. Για παράδειγμα, αν οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, ο τοπικός ιερέας θα είναι αυτός που θα αναλάβει να μεταπείσει τους πιστούς στο ποίμνιό του.

Σε άλλη περίπτωση, όταν θα εμφανίζονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, τον σχετικό ρόλο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share