Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ελπίδα από την Κρήτη: Φοιτητές ετοιμάζουν βρώσιμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Έρχεται και ο εμβολιασμός των εφήβων

6 Ιουλίου 2021 22:23
Ελπίδα από την Κρήτη: Φοιτητές ετοιμάζουν βρώσιμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ελπίδα έρχεται από την Κρήτη και ορισμένους φοιτητές του τοπικού Πανεπιστημίου, καθώς δεν αποκλείεται να αναπτύξουν σύντομα ένα βρώσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανάρτηση της επιστημονικής ομάδας «iGem Crete» στο Facebook, η απόφαση για το σχέδιο αυτό ελήφθη μετά από έρευνα στην οποία παρατηρήθηκε «χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά», γεγονός που τους ώθησε στο να αναζητήσουν πώς θα βοηθήσουν, τη στιγμή που στο νησί έγινε ο πρώτος κατ' οίκον εμβολιασμός.

Η ανακοίνωση της ομάδας έχει ως εξής: «Ζώντας την εμπειρία της πανδημίας καθώς επίσης βλέποντας πως έχει αλλάξει ο SARS- CoV-2 την καθημερινότητά μας, αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την παρούσα κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, όταν διαβάσαμε πολλά άρθρα που έδειχναν τα χαμηλά ποσοστά στη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά, ξαφνιαστήκαμε αρκετά! Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που πιθανόν θα βοηθήσει τις χώρες που δεν μπορούν να διαθέσουν εμβόλια στο άμεσο μέλλον. Μετά από πολλή σκέψη, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ένα βρώσιμο εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2».

Σημειώνεται πως η ομάδα «iGem Crete» συγκροτήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την υποστήριξη της Πρυτανείας και του συνολικού δυναμικού του Ιδρύματος. Έχει ως στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες και τις εφαρμογές της συνθετικής βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδυάζει Βιολογία, Χημεία και Μηχανική.

Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς εφήβων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου, ξεκινάει και στη χώρα μας ο εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων για τις ηλικίες 15 έως 17 ετών με τη συναίνεση των γονέων. Ήταν μία απόφαση που είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία είναι κάποιες από τις χώρες που έχουν αποφασίσει να εμβολιάζουν ανηλίκους και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές συστήνουν τον εμβολιασμό για παιδιά άνω των 12 ετών.

Ο ΕΜΑ είχε εγκρίνει από τον Μάιο το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά από 12 ετών και άνω, ενώ πιο πριν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και για τους άνω των 16 ετών.

«Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) ενέκρινε το εμβόλιο Comirnaty για την Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω και τώρα έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», δήλωσε στις 28 Μαΐου ο ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.

Σήμερα, ενάμισι μήνα μετά και η Ελλάδα προχωράει στον εμβολιασμό ατόμων άνω των 15 ετών προκειμένου, σύμφωνα με την άποψη της επιτροπής, να οικοδομηθεί όσο γίνεται γρηγορότερα το τείχος ανοσίας.

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό ανοίγει την επόμενη εβδομάδα και ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν οι ανήλικοι που έχουν γεννηθεί πριν από τις 1/1/2006.

Όπως είπε ο κ.Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την προσεχή Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το κλείσιμο των ραντεβού, αλλά και για το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share