Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σοκ στην Καισαριανή: Ληστεία σε σούπερ μάρκετ και τραυματισμός πολίτη από πυροβολισμό

Αναζητούνται οι δράστες!

6 Ιουλίου 2021 20:26
Σοκ στην Καισαριανή: Ληστεία σε σούπερ μάρκετ και τραυματισμός πολίτη από πυροβολισμό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σοκ επικρατεί στην Καισαριανή, καθώς ένοπλη ληστεία έγινε σε σούπερ μάρκετ, με έναν πολίτη να τραυματίζεται από πυροβολισμό.

Συγκεκριμένα, δύο δράστες μπήκαν σε σούπερ μάρκετ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή για να ληστέψουν.

Ληστεία στην Καισαριανή

Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν τραυμάτισαν τον πολίτη στο πόδι, με παρόμοιο σκηνικό να λαμβάνει τόπο πρόσφατα στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Εθνική Πινακοθήκη: Ο δράστης την παρακολουθούσε επί έξι μήνες - Πώς η ΕΥΠ μπλόκαρε πιθανή δημοπρασία των Πικάσο και Μοντριάν

Το προφίλ του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από την κλοπή των έργων του Πάμπλο Πικάσο και του Πιτ Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη σκιαγράφησαν μεταξύ άλλων το πρωί της Τρίτης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για το περιστατικό.

Δεν προσπάθησε να τα πουλήσει

Ο Έλληνας που έχει συλληφθεί είναι γεννημένος το 1972 και εργάζεται ως οικοδόμος. Συνελήφθη από το Τμήμα Διαρρηκτών και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο όπου ήταν κρυμμένοι οι πίνακες, στην Κερατέα.

«Κατά καιρούς υπήρχαν πληροφορίες. Οι υπεύθυνοι τις αξιολογούσαν και τις ανέλυαν οι Αρχές. Δεν υπήρχαν πληροφορίες πως ο άνδρας θα πουλούσε τα έργα, ενώ δεν προκύπτει πως είχε συνεργό», αναφέρθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 49χρονος ποτέ δεν προσπάθησε να τα πουλήσει και εξαρχής τα έκρυψε σε σπίτι της οικογένειας του. Τους τελευταίους δυο μήνες τους είχε μεταφέρει στην Κερατέα όπου βρέθηκαν γιατί φοβήθηκε ότι θα συλληφθεί. Οι πίνακες ήταν καλά φυλαγμένοι, προσεκτικά τοποθετημένοι.

Ο δράστης ήξερε τα πάντα για την Πινακοθήκη, είχε μπει πολλές φορές μέσα καθώς προσπαθούσε επί έξι μήνες να κάνει τη ληστεία, ενώ είχε φροντίσει να μάθει το πρόγραμμα που έχουν οι φύλακες, ακόμα και πότε τρώνε και καπνίζουν.

Εθνική Πινακοθήκη: Ο δράστης την παρακολουθούσε επί έξι μήνες - Πώς η ΕΥΠ μπλόκαρε πιθανή δημοπρασία των Πικάσο και Μοντριάν

Καταστράφηκε το τρίτο έργο που εκλάπη

Αναφορικά με το τρίτο έργο, ο άνδρας φαίνεται πως το τσαλάκωσε και θεώρησε ότι το χάλασε. Όπως είπε ο δράστης, το πέταξε στην τουαλέτα. Ο ίδιος γνώριζε πολλά για την Εθνική Πινακοθήκη, είχε μπει πολλές φορές μέσα, μάλιστα έξι μήνες παρακολουθούσε πριν κλέψει. Ο ίδιος γνώριζε ακόμα και το πρόγραμμα των φυλάκων, πότε καπνίζουν, ακόμα και πότε τρώνε.

Το έργο του Ιταλού Guglielmo Caccia που απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala

Είχε κατηγορηθεί για κλοπή

Στο παρελθόν ο άνδρας είχε κατηγορηθεί για κλοπή. Είχε κάποιους φίλους που είχαν σχέση με την τέχνη αγαπούσε την τέχνη αλλά δεν είχε κάποια επαγγελματική σχέση με αυτή.

Τα έργα θα επιστρέψουν στην Eθνική Πινακοθήκη, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν για να εντοπιστούν οι φθορές.

Πώς η ΕΥΠ μπλόκαρε πιθανή δημοπρασία των Πικάσο και Μοντριάν

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της ΕΥΠ δεν είχαν σταματήσει ποτέ τις έρευνες για την ανάκτηση των τριών συνολικά πινάκων που είχαν αφαιρεθεί τότε.

Η ΕΥΠ είχε κατορθώσει να «μπλοκάρει» το ενδεχόμενο δημοπράτησής τους σε κάποιους από τους συλλέκτες του εξωτερικού, προβάλλοντας μέσω των «καναλιών» της το δεδομένο πως επρόκειτο για κλοπιμαία από Εθνική Πινακοθήκη κι όχι από κάποια προσωπική συλλογή.

Από την πλευρά της η Ασφάλεια ερευνούσε εξονυχιστικά συγκεκριμένα πρόσωπα, το προφίλ των οποίων ταίριαζε με τα στοιχεία που είχαν από τη νύχτα της κλοπής και τελικά κατέληξε στον συγκεκριμένο άνδρα τον οποίο οι αστυνομικοί έθεσαν εδώ και αρκετό καιρό υπό διακριτική, αλλά σταθερή επιτήρηση.

Πώς η ΕΥΠ μπλόκαρε πιθανή δημοπρασία των Πικάσο και Μοντριάν

Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως ο 49χρονος το τελευταίο διάστημα αντιλήφθηκε πως «κάτι δεν πάει καλά» και γι' αυτό τον λόγο μετέφερε τους συσκευασμένους πίνακες από έναν αποθηκευτικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας σε μια κρύπτη στην κοίτη ενός ρέματος στην ίδια περιοχή.

Έτσι όταν τον οδήγησαν στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, δεν άργησε να ομολογήσει και να υποδείξει στους αστυνομικούς το σημείο που ήταν κρυμμένοι οι δύο πίνακες, ενώ ο τρίτος δυστυχώς έχει καταστραφεί.

Επρόκειτο για έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 x 16,8 του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο) και το οποίο απεικόνιζε τον Άγιο Ντιέγκο ντε Αλκάλα σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους.

Πώς τους είχαν αρπάξει το 2012

Η υπόθεση έχει όλα τα στοιχεία ενός καλογραμμένου αστυνομικού μυθιστορήματος και είναι γνωστή στο αστυνομικό ρεπορτάζ ως «η ληστεία του αιώνα». Η κλοπή των πινάκων έγινε μετά τις 4 π.μ. της 9ης Ιανουαρίου 2012. Ο δράστης παραπλάνησε τον φύλακα προκαλώντας ψεύτικους συναγερμούς και τελικά κατάφερε να μπει στο εσωτερικό της πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου.

Αρπαξε τους τρεις πίνακες και στη συνέχεια κάθισε στα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του (φορούσε σκούφο για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του) καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, στην «επιχείρηση» είχε πάρει μέρος και δεύτερο άτομο σε ρόλο τσιλιαδόρου. Στη διερεύνηση της υπόθεσης είχε εμπλακεί η ελληνική αστυνομία, το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπήλων και η ΕΥΠ.

Εθνική Πινακοθήκη: Ο δράστης την παρακολουθούσε επί έξι μήνες

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share