Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πάτρα: Διασωληνώθηκε η 27χρονη που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson - Τα τελευταία νέα για την υγεία της

Είχε κάνει το εμβόλιο στην Κέρκυρα, παρουσίασε συμπτώματα θρόμβωσης και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Πάτρα

6 Ιουλίου 2021 09:59
Πάτρα: Διασωληνώθηκε η 27χρονη που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson - Τα τελευταία νέα για την υγεία της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για 7η ημέρα συνεχίζεται ο "Γολγοθάς" της 27χρονης από την Κέρκυρα που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών από την προηγούμενη Τετάρτη 30 Ιουνίου μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της Johnson&Johnson.

Η κοπέλα διασωληνώθηκε αφού μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε. Για την κατάσταση της υγείας της, ο καθηγητής Αιματολογίας του ΠΓΝΠ Αργύρης Συμεωνίδης είπε πως είναι "σταθερά κρίσιμη”.

"Παρόλα αυτά έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αποσωλήνωσή της τις επόμενες ημέρες”, επισημαίνει ο κ. Συμεωνίδης που είναι και ο επικεφαλής της ομάδας γιατρών που την παρακολουθούν.

Πάτρα: Διασωληνώθηκε η 27χρονη που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson

Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί τόσο στην Πάτρα όσο και στην Κέρκυρα έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας της 27χρονης.

Η 27χρονη εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Johnson&Johnson και λίγες ημέρες μετά εμφάνισε συμπτώματα παράλυσης, κόπωσης και αδυναμίας κίνησης.

Άμεσα οι οικείοι της τη μετέφεραν στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Αφού οι γιατροί τη σταθεροποίησαν αποφάσισαν τη μεταφορά της στο νοσοκομείο του Ρίου.

Από την προηγούμενη Τετάρτη νοσηλεύεται στην Πάτρα και στην Αιματολογική Κλινική, καθώς αντιμετωπίζει εκτεταμένη θρόμβωση κοιλιακών αγγείων, μια επιπλοκή ιδιαιτέρως σπάνια, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Για 7η ημέρα συνεχίζεται ο 'Γολγοθάς' της 27χρονης από την Κέρκυρα

Κορωνοϊός: Δεύτερη δόση εμβολίου για όποιον κάνει της Johnson & Johnson!

Πολύ πιθανό έχει αρχίσει να γίνεται το σενάριο του να γίνει δεύτερη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όσους έχουν κάνει αυτό της Johnson & Johnson, καθώς μπορεί το μονοδοσικό εμβόλιο να μην φτάνει για την κάλυψη έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», που εξαπλώνεται παγκοσμίως, με συνέπεια να χρειάζεται ενδεχομένως μια μίξη με Pfizer ή Moderna.

Η εν λόγω παραλλαγή αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη έως το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αλλά και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αντίστοιχο CDC, τη στιγμή που ο ΠΟΥ ζητά ξανά να βάλουμε τις μάσκες.

Μερικοί επιστήμονες δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ήδη έχουν κάνει οι ίδιοι μια έξτρα δόση, παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με το κατά πόσο ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματικός. Πάντως μερικές ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς έχουν επιτρέψει ήδη μια τέτοια ανάμιξη.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο πόσο προστατεύει έναντι της παραλλαγής Δέλτα το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα. Βρετανικές μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με τη μία μόνο δόση, όσον αφορά τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μάικλ Λιν δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J, είναι λιγότερο προστατευμένοι», σε σχέση με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων. Ο ειδικός στα εμβόλια δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας δήλωσε ότι η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου της J&J ή μιας δεύτερης δόσης από άλλο mRNA εμβόλιο μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία, «αλλά χρειαζόμαστε δεδομένα και καθοδήγηση από το CDC και την FDA».

Προς το παρόν πάντως ούτε το CDC ούτε το ECDC συνιστούν ενισχυτικές δόσεις, καθώς δεν έχουν διαπιστώσει βάσιμες ενδείξεις για μειούμενη προστασία από τα εμβόλια. Από την πλευρά της, η J&J ανέφερε ότι εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή απόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την παραλλαγή Δέλτα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ήδη διεξάγει κλινική δοκιμή σχετικά με την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και αναμένονται στοιχεία το Σεπτέμβριο, συνιστώντας αναμονή έως τότε και όσον αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Όπως ανέφερε ο επιστήμονας του NIAID δρ Τζον Μπέιτζελ, «αν οι μολύνσεις και οι νοσηλείες που οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα, αυξηθούν σημαντικά, τότε πιθανώς θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και εν απουσία στοιχείων. Αλλά προς το παρόν νομίζω ότι είναι σωστό να περιμένουμε».

Ποια μετάλλαξη «Δέλτα»; Αυτή έρχεται να σκορπίσει τον τρόμο!

Ο κορωνοϊός μπορεί να έχει αρχίσει να... φθίνει στην χώρα μας τον τελευταίο καιρό, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, αλλά αρκετή συζήτηση γίνεται γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και την κυριαρχία της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι η μόνη, που ανησυχεί.

Σύμφωνα, με το Open, εξετάζονται αρκετά κρούσματα ως ύποπτα για την ινδική μετάλλαξη, ενώ μόνο στην Κρήτη τα νέα ύποπτα κρούσματα είναι 20. Υπενθυμίζεται πως στο νησί έχουν ήδη εντοπιστεί 19 κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος κορωνοϊού.

Για την αντιμετώπιση τη μετάλλαξης Δέλτα δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα τοπικά lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και πλήττει ακόμη και τις νεότερες ηλικίες. «Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η μόνη άμυνα απέναντι στο νέο - εξαιρετικά μεταδοτικό- στέλεχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Ως τώρα, πλήρως έχει εμβολιαστεί το 33% και για αυτό το λόγο τα προνόμια των εμβολιασμένων θα πρέπει να θεωρούνται ζήτημα ημερών.

Η νέα μετάλλαξη της Ινδίας που ανησυχεί

Η Ινδία ανακοίνωσε την Τρίτη (22/6), ότι μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία και είπε ότι έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες.

Η μετάλλαξη, που προσωρινά έχει την ονομασία «Delta Plus», βρέθηκε σε 16 περιπτώσεις στην πολιτεία της Μαχαράστρα, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Ρατζές Μπουσνάν σε συνέντευξη Τύπου. Το υπουργείο είπε ότι η Delta plus παρουσίασε αυξημένη μεταδοτικότητα και συμβούλεψε τις πολιτείες να αυξήσουν τα τεστ.

«Με βάση τα πρόσφατα ευρήματα του κέντρου έρευνας για τον νέο κορωνοϊό (INSACOG / Indian SARS-CoV-2 Genomic Consortia), το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε και ενημέρωσε τις Μαχαράστρα, Κεράλα και Μάντια Πραντές, σχετικά με την παραλλαγή Delta Plus της COVID-19 που βρέθηκε σε αυτές τις περιοχές», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου.

Ο INSACOG είναι μια κοινοπραξία των κορυφαίων ιατρικών και επιστημονικών φορέων της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και του Συμβουλίου Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας.

Η «Delta Plus» δημιουργήθηκε από μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα (B.1.617.2), το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και πιστεύεται ότι είναι ο λόγος πίσω από το φονικό δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν τώρα ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα COVID-19 στη χώρα.

Τη Δευτέρα, η Ινδία εμβολίασε 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους, ένας αριθμός ρεκόρ, καθώς άρχισε να προσφέρει δωρεάν δόσεις σε όλους τους ενήλικες, αλλά οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι θα μπορούσε να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό.

To καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου συγκλόνισε τις υπηρεσίες υγείας, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share