Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Αύξηση έως και 262% στα κρούσματα - Σενάριο για επιστροφή της μάσκας

Ανεβαίνουν κρούσματα και θετικότητα

5 Ιουλίου 2021 08:23
Κορωνοϊός: Αύξηση έως και 262% στα κρούσματα - Σενάριο για επιστροφή της μάσκας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βαθιές ανάσες...ψυχραιμίας για τη διαχείριση της κατάστασης της επιδημίας παίρνουν επιστήμονες και κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες αντί για τις ανάσες... ελευθερίας και αισιοδοξίας που τους επέτρεπε η κυκλοφορία του κορωνοϊού μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Τα κρούσματα κορωνοιού την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυξημένα κατά 80,6% σε σύγκριση με εκείνα της αμέσως προηγούμενης (καταγράφηκαν 4.752 όταν την προηγούμενη το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 2.630). Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,3% ενώ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1%.

Ο τετραψήφιος αριθμός -1.001- κρουσμάτων προχθές έπειτα από πολλές ημέρες σταθεροποίησης του σε τριψήφιο, και ο τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων χθες σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες Κυριακές (619 έναντι 236 και 209 αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους όλων για μια ενδεχόμενη και όχι πολύ μακρινή ανατροπή της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρίνεται από τους ειδικούς σημαντικά ανησυχητική, ιδιως δε σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, και οι φόβοι για την δυναμική και την επίπτωση του τέταρτου επιδημικού κύματος εντείνονται. Θεωρείται πια δεδομένο ότι τον Αύγουστο το υπερμεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα θα αποτελεί το 90% των διαγνώσεων, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για νοσηλείες και επακόλουθη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Οι πιο κρίσιμοι δείκτες μένουν προς το παρόν σε χαμηλό επίπεδο - είναι γνωστό μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας ότι νοσηλείες, διασωληνωμένοι και θάνατοι ακολουθούν αυξητική πορεία τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Εως χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 177 ενώ οι νέοι θάνατοι έχουν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό (έξι χθες).

Κορωνοϊός: Αύξηση έως και 262% στα κρούσματα - Σενάριο για επιστροφή της μάσκας

Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: Αύξηση έως και 262% στα κρούσματα

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας στο ερώτημα για την κινητικότητα της επιδημίας τονίζει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας».

Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες...

Posted by Gkikas Magiorkinis on Sunday, July 4, 2021

Η "επιστροφή" της μάσκας

Τα σενάρια που ξεδιπλώνονται με βάση τα επιδημιολογικά προγνωστικά μοντέλα, έχουν συντμηθεί πλέον χρονικά, τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες. Μετά και την εκτίναξη των κρουσμάτων της περασμένης εβδομάδας, με αποκορύφωμα τα κρούσματα του Σαββάτου που ξεπέρασαν τα 1.000, οι ειδικοί περιμένουν να δουν την άνοδο του κύματος πριν από το τέλος Ιουλίου που εκτιμούσαν αρχικά.

Η ανατροπή της καλής και ελεγχόμενης επιδημιολογικής πορείας πιθανότατα θα ανατρέψει και το χαλαρό ελεγκτικό πλαίσιο που είχε τεθεί στους πολίτες από τους αρμόδιους. Το πρώτο μέτρο που όλα δείχνουν πως θα εφαρμοστεί και πάλι είναι η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους - μέτρο του οποίου η άρση είχε προβληματίσει αρκετά την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όπως έδειξε και η αυστηρή σύσταση για τον τρόπο χρήσης της μάσκας την περασμένη Πέμπτη την οποία έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

 Αύξηση έως και 262% στα κρούσματα

Παυλάκης: Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος κορωνοϊού - Tο φθινόπωρο θα είναι μη διαχειρίσιμο

Καμπανάκια από τον ερευνητή του εθνικού ινστιτούτου των ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή του 4ου κύματος.

«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», ανέφερε αρχικά ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open και την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάννη «Τώρα ό,τι συμβαίνει», τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

Μάλιστα, δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε «μύθο» την πληροφορία ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού δεν είναι παθογόνος. «Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ινδία;» αναρωτήθηκε… Και εκτίμησε ότι «το φθινόπωρο θα αρχίσουμε με μια κατάσταση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα».

Παυλάκης: Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος κορωνοϊού - Tο φθινόπωρο θα είναι μη διαχειρίσιμο

Σχετικά με την Κρήτη

Αναφερόμενος στην Κρήτη, είπε πως «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες». «Δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».

Την ίδια ώρα προέβλεψε αύξηση του αριθμού των νεκρών και είπε ότι τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα. Σημείωσε δε, ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο και αναφέρθηκε σε δικές κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.

Μετάλλαξη Δέλτα

Ο Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει» και επεσήμανε τέλος ότι ήταν φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share