Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Απάτες σε βάρος εμπόρων και πολιτών αξίας 1.100.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών αγορών

Αποκαλύψεις φωτιά!

4 Ιουλίου 2021 19:08
Απάτες σε βάρος εμπόρων και πολιτών αξίας 1.100.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών αγορών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οργανωμένο κύκλωμα που αποτελείτο από δύο εγκληματικές ομάδες, οι οποίες εξαπατούσαν συστηματικά εταιρείες, εμπόρους και άλλους ιδιώτες, σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, αποσπώντας εμπορεύματα και άλλα αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1.100.000 ευρώ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Χαϊδαρίου.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση των Τμημάτων και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Ζεφυρίου, Καματερού, Αχαρνών, 'Ανω Λιοσίων, Πειραιά και Νίκαιας, σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ, την Ομάδα ΔΙΑΣ και τα ΜΑΤ, συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 1-7-2021, συνολικά 15 ημεδαποί (11 άνδρες και μία γυναίκα) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα 4 αρχηγικά στελέχη, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται έξι επιπλέον μέλη της οργάνωσης όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι απάτες γίνονταν με αγορές που πραγματοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό (έμβασμα) και πλαστών επιταγών ημέρας.

 Απάτες σε βάρος εμπόρων και πολιτών αξίας 1.100.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών αγορών

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι:

  • Τα μέλη της «Α' Ομάδας» δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών σε βάρος ιδιωτών, με εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος που ξεπέρνα το χρηματικό ποσό των 102.000 ευρώ (τετελεσμένες απάτες και σε απόπειρα) και
    Τα μέλη της «Β' Ομάδας» δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών σε βάρος εταιρειών και εμπόρων, με εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος που ξεπέρνα το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ περίπου(τετελεσμένες απάτες και σε απόπειρα).
  • Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκαν 128 περιπτώσεις απάτης, 59 απόπειρες απάτης και 187 περιπτώσεις πλαστογραφίας, ενώ κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -2.250 ευρώ, ένα Ι.Χ. Φορτηγό, δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 31 κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, tablet, φωτογραφική μηχανή, φυσίγγια, πλήθος εγγράφων, τραπεζικών καρτών και εμπορευμάτων.

Ως προς τον τρόπο δράσης:

Τα μέλη της Α΄Ομάδας εντόπιζαν ιδιώτες που διέθεταν προς πώληση σε σελίδες του διαδικτύου, αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, χρυσαφικά και διάφορες συσκευές, τα οποία κατάφερναν να αποσπάσουν παραθέτοντας ψευδή στοιχεία και πλαστά παραστατικά μεταφοράς και πληρωμής χρηματικού ποσού.

Οι δράστες φρόντιζαν πάντα η υποτιθέμενη κατάθεση χρημάτων να γίνεται από διαφορετική τράπεζα σε σχέση με αυτή που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό το θύμα, ώστε να είναι αδύνατο να ελέγξει άμεσα ο παθών την πίστωση του χρηματικού ποσού στο λογαριασμό του.

Με τον ίδιο τρόπο δρούσαν και τα μέλη της Β΄Ομάδας, αλλά σε βάρος εταιρειών και παραγωγών, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο τροφίμων και άλλων ειδών. Οι δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά και «πουλώντας» διάφορα παραμύθια και κάνοντας χρήση ψευδών στοιχείων ταυτότητας, προσποιούνταν τους εκπροσώπους ή ιδιοκτήτες εταιρειών εμπορίας τροφίμων και ηλεκτρονικών ειδών, κατόρθωναν να αποσπούν εμπορεύματα, τα οποία παρέδιδαν τα ίδια τα θύματα παίρνωντας τα πλαστά παραστατικά κατάθεσης του ποσού ή τις πλεστε΄ς επιταγές ημέρας.

Τα αρχηγικά μέλη συστήνονταν ως εκπρόσωποι ή ιδιοκτήτες εταιρειών, οι οποίες είναι μεν υπαρκτές πλην όμως έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και με τη "κάλυψη'" αυτή, προέβαιναν σε παραγγελία μεγάλης ποσότητας εμπορεύματων. Τα εμπορεύματα στη συνέχεια οι δράστες τα μετέφεραν σε αποθηκευτικούς χώρους, που δεν γνώριζαν οι αποστολείς.

Ενδεικτικά αναφέρονται αντικείμενα- εμπορεύματα-τρόφιμα τα οποία απέσπασε η β' εγκληματική ομάδα:

  • Μέλι αξίας 65.000 ευρώ
  • 101 τηλεοράσεις αξίας 42.700 ευρώ
  • παραφαρμακευτικά προϊόντα αξίας 30.000 ευρώ
  • Ταχυζυμωτήριο αξίας 17.360 ευρώ
  • Γεωργικό μηχάνημα αξίας 15.000 ευρώ
  • Ζαχαρώδη προϊόντα αξίας 12.145 ευρώ
  • Ηλεκτρικά πατίνια-μηχανάκια αξίας 12.000 ευρώ
  • Ρύζι αξίας 11.350 ευρώ
  • Ελαιόλαδο αξίας 10.000 ευρώ
  • Οπωροκηπευτικά προϊόντα αξίας 8.881 ευρώ
  • Κρέας αξίας 8.500 ευρώ
  • Καπνικά είδη αξίας 7.675 ευρώ
  • Μπαχαρικά αξίας 5.763 ευρώ
  • Ελαστικά οχημάτων αξίας 4.017 ευρώ και πλείστα άλλα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων (οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι Ρομά), εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 382 ετών, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από το ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, παράνομη κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτου προσώπου και πλαστογραφία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Απάτη - μαμούθ 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Χειροπέδες σε γιατρούς, δικογραφία για ιδιοκτήτρια γηροκομείου!

Καλά οργανωμένο κύκλωμα εξέδιδε ψευδείς συνταγογραφήσεις υγειονομικού υλικού, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικό του εύρους της υπόθεσης είναι ότι συνελήφθησαν 13 άτομα, ανάμεσά τους δύο γιατροί, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα. Τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και μία λογίστρια, η οποία κρατούσε τα οικονομικά της εγκληματικής οργάνωσης. Μεταξύ των 65 κατηγορουμένων που δεν συνελήφθησαν περιλαμβάνονται 54 γιατροί και μία ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015 οι εμπλεκόμενοι εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε συνταγογραφεί το υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

Στη συνέχεια συνέστησαν και άλλες εταιρίες είτε δικές τους είτε «αχυρανθρώπων», συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.

Επιπλέον, εντοπίσθηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Απάτη - μαμούθ 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Την στρατολόγηση ιατρών και τη σταδιακή ένταξή τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα εκεί υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για το σκοπό αυτό, επικοινωνούσαν με τους ιατρούς του τομέα τους, απέστελλαν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες εν συνεχεία παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση μέσω των εταιρειών τους.

Επιπλέον, προέβαιναν στις δωροδοκίες των ιατρών μέσω της καταβολή μετρητών. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο ιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών/επιχειρήσεων και αναμιγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητα τους.

Εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους, μέσω των συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρούταν η απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους.

Απάτη - μαμούθ 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητας τους (σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.α.), αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους δίκτυο, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν και τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής από όπου τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης προχθές, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 και κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

246.980 ευρώ, 2 πιστόλια κρότου λάμψης, κυνηγετική καραμπίνα και 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά

TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share