Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέοι κανόνες για τα ταξίδια με πλοίο & αεροπλάνο – Τα μπόνους στους εμβολιασμένους και τα «μπλόκα» στους ανεμβολίαστους

Τι ισχύει για τους ανηλίκους

4 Ιουλίου 2021 08:01
Νέοι κανόνες για τα ταξίδια με πλοίο & αεροπλάνο – Τα μπόνους στους εμβολιασμένους και τα «μπλόκα» στους ανεμβολίαστους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα έκτακτα μέτρα για τις μεταφορές και τις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα.

Την ίδια ώρα ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο τα εν λόγω μέτρα που θα ισχύσουν για τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος, αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Τα μπόνους στους εμβολιασμένους και τα «μπλόκα» στους ανεμβολίαστους

Σημειώνεται ότι το Σάββατο δημοσιεύθηκε στo ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα έκτακτα μέτρα, ενώ εντός της απόφασης περιγράφονται όλες οι οδηγίες για εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν, οι οποίοι, θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ και ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό.

Πώς θα γίνονται τα ταξίδια από τη Δευτέρα

Μεταφορές

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων, και πάντως με μέγιστη πληρότητα 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών), λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αναβατήρες (τελεφερίκ)).

  • Λειτουργία των υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ και του σιδηρόδρομου με μέγιστη πληρότητα 85%.
  • Λειτουργία των τουριστικών λεωφορείων και ειδικών τουριστικών λεωφορείων περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου με μέγιστη πληρότητα 85%.

Μετακινήσεις με πλοία

Η πληρότητα στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία είναι μέχρι 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων ή μέχρι 85% του αριθμού αυτού, εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες. Η κάλυψη των καθισμάτων αεροπορικού τύπου ανέρχεται στο 50%.

- Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι 4 άτομα, εφόσον είναι είτε σύζυγοι/συμβιούντες, συγγενείς α' ή β' βαθμού είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους, σε διαφορετική δε περίπτωση 2 μεμονωμένοι επιβάτες ή μέλη πληρώματος, αντιστοίχως.

Ακόμη η πληρότητα στα επιβατηγά-οχηματαγωγά-ταχύπλοα, επιβατηγά-ταχύπλοα και επιβατηγά-υδροπτέρυγα είναι 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων, εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα τύπου HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνονται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο και

  • μέχρι ποσοστό 50% εφόσον στα ανωτέρω πλοία δεν έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός της περ. (α).

Νέοι κανόνες για τα ταξίδια με πλοίο & αεροπλάνο

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

- Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

- έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

- επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Εξαιρούνται:

  • οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
  • οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
  • οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
  • Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/.

Όσον αφορά τις πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς αυτές πραγματοποιούνται εφόσον οι επιβάτες:

  • έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοιού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή
  • επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τα αεροπορικές εταιρίες με την αγορά του εισιτηρίου και την επισύναψη των ψηφιακών βεβαιώσεων, καθώς και δειγματοληπτικά από αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια.

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF) η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.

Σε περίπτωση προσκόμισης της βεβαίωσης των περ. (α), (β) και (γ) από αλλοδαπό σε άλλη γλώσσα εκτός της ελληνικής ή αγγλικής, ο έλεγχος εναπόκειται στην αεροπορική εταιρία.

Υπόχρεοι στην προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών για τη μετακίνηση σε νησιά είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 12 ετών και άνω.

Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας https://www.ypa.gr.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

Γιατί μόνο με Green Pass οι μετακινήσεις στα νησιά - Πιθανή επέκταση του και στις χερσαίες;

Οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους αφορούν πλέον και στις μετακινήσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει αυστηρότερους όρους για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά, καθώς από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου είναι υποχρεωτικό να διαθέτει ο ταξιδιώτης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, μοριακό ή rapid test.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων επέκτεινε το μέτρο αυτό και στις χερσαίες μετακινήσεις με τρένα και λεωφορεία με εφαρμογή διοδιών covid.

Το παρασκήνιο ήταν έντονο, καθώς βουλευτές της επαρχίας με το που διέρρευσαν οι πληροφορίες έσπασαν τα τηλέφωνα στο Μαξίμου εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το ενδεχόμενο επιβολής αυτού του μέτρου που θα μπλόκαρε τις μετακινήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου και αναπόφευκτα θα γίνονταν αποδέκτες μίας ακόμη γκρίνιας των ψηφοφόρων τους.

Γιατί μόνο με Green Pass οι μετακινήσεις στα νησιά

Παράλληλα, δεδομένου ότι η πρόταση των ειδικών δεν αφορούσε στα αυτοκίνητα, η υιοθέτηση του μέτρου θα δημιουργούσε δύο ταχύτητες ταξιδιωτών για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και κατά συνέπεια θα ήταν ανεφάρμοστο. Το ζήτημα αυτό χειρίστηκε αποκλειστικά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και τελικά ελήφθη απόφαση μόνο για τα νησιά.

Επισήμως πάντως ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στις χερσαίες μετακινήσεις επισήμανε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόσθεσε δε πως: «Ασφαλώς, ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους τουρίστες. Οι ξένοι επισκέπτες επίσης θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, αναλόγως σε ποιο χώρο βρίσκονται».

Πιθανή επέκταση του και στις χερσαίες;

Σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Πώς θα εκδίδεται - Για ποιες χώρες είναι απαραίτητο

Πολύ πιο εύκολες θα είναι οι καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά από τις 1 Ιουλίου για τους Ευρωπαίους πολίτες, αφού τίθεται σε ισχύ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα φέρει πίσω τις μετακινήσεις που στερηθήκαμε εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα έχουν πια τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πιο ελεύθερα εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας, καθώς θα έχουν στα χέρια τους την απόδειξη ότι είναι ασφαλείς να διασχίζουν τα σύνορα. Επίσης, δες την Φον ντερ Λάιεν που έβγαλε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και το δείχνει στην κάμερα.

Το πιστοποιητικό είναι κοινό για όλα τα κράτη μέλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Το νέο Green Pass θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Σε ισχύ από σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Πώς θα εκδίδεται - Για ποιες χώρες είναι απαραίτητο

Πώς θα γίνεται η έκδοση

Η διαδικασία για την έκδοσή του είναι ιδιαίτερα απλή, αφού θα μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή μέσω του gov.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Αναλυτικά, μπορείτε να λάβετε βεβαίωση για τον εμβολιασμό σας κατά του COVID-19. Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που κάνατε την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ σας

H βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Βήμα-βήμα η διαδικασία έκδοσης

  • Είσοδος στην υπηρεσία για έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού εδώ.
  • Μπαίνετε στην πλατφόρμα eudcc.gov.gr. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxis και το ΑΜΚΑ
  • Πατάτε «Ξεκινήστε εδώ» και συνέχεια κλικάρετε σε μία από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές:
    Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Εμβολιασμός) αν έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού
    Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Νόσηση) αν έχετε νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα
    Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Διαγνωστικός Έλεγχος) αν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 30 ημερών σε διαγνωστικό έλεγχο Rapid ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα
  • Πατάτε «Συνέχεια» και «Σύνδεση»
  • Επιβεβαιώνετε τα στοιχεία σας
  • Συμπληρώνετε ΑΜΚΑ και λοιπά στοιχεία εφόσον χρειάζονται και πατάτε «Συνέχεια»

Τι μορφή έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Σε ισχύ από σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Οι πολίτες, μπορούν να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 για τρεις λόγους:

  • Εάν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού.
  • Εάν έχουν νοσήσει.
  • Εάν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο rapid ή PCR

Μπορώ να ταξιδέψω χωρίς αυτό;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί μία «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας». Η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να εμποδιστεί καθώς αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Σε περίπτωση που πολίτης που δεν το έχει, επιθυμεί να ταξιδέψει, θα πρέπει είτε να το εκδώσει είτε να ακολουθήσει τα μέτρα που έχει θέσει η χώρα προορισμού του.

Πώς θα εκδίδεται - Για ποιες χώρες είναι απαραίτητο

Πράσινο Πιστοποιητικό: Τι σημαίνει για τον τουρισμό - Ο ρόλος της Ελλάδας

Το πράσινο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό είναι πια γεγονός, με την Ελλάδα να είναι, μάλιστα, η πρώτη χώρα που προχωρά στην υλοποίησή του, παίζοντας το δικό της ξεχωριστό ρόλο.

Το «EU digital Covid certificate» θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Θα θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ. Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και ημερομηνία έκδοσης.

Ο ρόλος της Ελλάδας στο πρότζεκτ

«Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό είναι από τα μεγαλύτερα project στην ΕΕ» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού (EU Digital COVID Certificate), το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο έργο διαλειτουργικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω του gov.gr, ενώ υπενθύμισε πως το σύστημα εμβολιασμού γίνεται μέσω τεσσάρων τρόπων για να κλειστεί το ραντεβού: είτε μέσω από την άυλη συνταγογράφηση είτε μέσα από την πλατφόρμα του emvolio.gov.gr είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία και σε ΚΕΠ.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση. Πρόσθεσε ότι έχουν δυνατότητα και οι τουρίστες μέσα από την πλατφόρμα του Plf, εφόσον κάνουν τεστ στην Ελλάδα, να παίρνουν το πιστοποιητικό.

«Αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει», διευκρίνισε και συμπλήρωσε πως προβλέπεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός τόνισε πως «η ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος. Ήταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Αυτή η αρχιτεκτονική διάδραση εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» και σημείωσε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται πως το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

Ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο κι ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr, και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. «Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share