Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κεφαλονιά: Εκκενώθηκε και δεύτερο χωριό - Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Η φωτιά έχει ξεσπάσει στον Ελειό

3 Ιουλίου 2021 17:45
Κεφαλονιά: Εκκενώθηκε και δεύτερο χωριό - Πνέουν ισχυροί άνεμοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε πριν λίγη ώρα σε δασική έκταση στον Ελειό Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα σε περιοχή ανάμεσα σε Ξενόπουλο, Καμπιτσάτα και Καπανδρίτι. Η Πυροσβεστική έχει δώσει εντολή για προληπτική εκκένωση των χωριών Καπανδρίτι και Αγία Ειρήνη.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι, που φτάνουν τα 5 έως 6 μποφόρ, δυσχεραίνουν το εργό των πυροσβεστών.

Η φωτιά έχει πέσει μέσα στο χωριό Καπανδρίτι και βρίσκεται κοντά σε σπίτια.

Μάλιστα λόγω της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εκκενώνεται το Καπανδρίτι

Λόγω της επικίνδυνης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Κεφαλονιά αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργοστολίου χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας» ενώ για την εκκένωση του χωριού δήλωσε ότι «έγινε κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

«Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις του άρθρου 58 και την παρ.1 του άρθρου 282, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 3013/02 «Περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ102, Α΄)

Την αριθ. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 B' / 10-04-2003) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με θέμα: Έγκριση του από 7-4-03 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το αριθ. 3515/28-6-2013 3η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το αριθ 2934/06-05-2015 (ΑΔΑ:6ΛΗ8465ΦΘΕ-ΝΜΙ) έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα: "Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών".

Το Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, του Δήμου Αργοστολίου όπως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί και ισχύει.

Την προφορική εισήγηση του Επικεφαλής Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Έργου κ. Ψαρρού Κωνσταντίνου για την ανάγκη υλοποίησης της Ο.Α.Π., στην περιοχή Καπανδρίτι

Αποφασίζουμε

την οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτήν από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος»

 Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εκκενώνεται το Καπανδρίτι

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για το Σάββατο 3 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Σάββατο 3 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας - νήσος Σκύρος)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων )
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Κεφαλληνίας, ΠΕ Ιθάκης)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνης, ΠΕ Ηρακλείου)

Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως κάθε χρόνο η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 από την ΓΓΠΠ.

Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share