Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Γιατί τα εμβόλια mRNA δεν έχουν παρενέργειες;

Η έλλειψη παρενεργειών δε σημαίνει πως δεν είναι αποτελεσματικά

3 Ιουλίου 2021 15:57
Γιατί τα εμβόλια mRNA δεν έχουν παρενέργειες;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η εκδήλωση ήπιων παρενεργειών μετά από ένα mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιήθηκε, αλλά η έλλειψη τέτοιων αντιδράσεων δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία ότι το εμβόλιο δεν «δουλεύει» και ο οργανισμός δεν έχει ανταποκριθεί. Αυτό είναι το καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας νέας έρευνας Αμερικανών στρατιωτικών γιατρών και επιστημόνων.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν το επίπεδο αντισωμάτων σε 206 υγειονομικούς και των δύο φύλων, με μέση ηλικία 42 ετών πριν, και μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer/BioNTech. Επίσης, δες τη νέα ενημέρωση του ΕΟΦ για τη δεύτερη δόση του εμβολίου Astrazeneca.

 Γιατί τα εμβόλια mRNA δεν έχουν παρενέργειες;

Συσχέτισαν στη συνέχεια τα αντισώματα με τις αντιδράσεις του οργανισμού κάθε εμβολιασμένου. Όπως και στις κλινικές δοκιμές, το συχνότερο σύμπτωμα μετά το εμβόλιο ήταν ο πόνος στο μπράτσο (91% μετά την πρώτη δόση και 82% μετά τη δεύτερη) και στη συνέχεια η κόπωση (42% και 62% αντίστοιχα) και οι μυϊκοί πόνοι (28% και 52% αντίστοιχα).

Δεν υπήρχε όμως καμία συσχέτιση ανάμεσα στα συμπτώματα και στα επίπεδα των αντισωμάτων μετά από ένα μήνα. Εμβολιασμένοι χωρίς παρενέργειες είχαν παρόμοια αντισώματα με εκείνους που είχαν πιο έντονη αντίδραση του οργανισμού τους μετά τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές ανέφεραν πως αυτό πρέπει να καθησυχάσει τους ανθρώπους ότι η έλλειψη των όποιων παρενεργειών δεν σημαίνει πως το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μετα-εμβολιαστικά συμπτώματα ήσαν αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία και το βάρος. Επίσης ήσαν πιο συχνά στις γυναίκες και μετά τη δεύτερη δόση. Αν κάποιος είχε κάποιες παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ήταν πιθανότερο να έχει και μετά τη δεύτερη, ενώ η μεγαλύτερη ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», βρήκε ότι στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που, παρά τον εμβολιασμό, κάποιος αρρωσταίνει με Covid-19, τα συμπτώματα του διαρκούν λιγότερο και είναι πιο ήπια, από ό,τι αν ήταν ανεμβολίαστος.

Η έρευνα έγινε σε σχεδόν 4.000 υγειονομικούς, εκ των οποίων 204 διαγνώστηκαν θετικοί για κορονοϊό. Πέντε είχαν πλήρως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο Pfizer/BioNTech ή Moderna, άλλοι 11 είχαν κάνει μόνο μία δόση ή είχαν περάσει λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά από τη δεύτερη δόση όταν μολύνθηκαν, ενώ 156 ήσαν ανεμβολίαστοι.

Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι ασθενείς ήσαν άρρωστοι με Covid-19 επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, έναντι μόνο μιας εβδομάδας που έμειναν οι εμβολιασμένοι. Επίσης οι τελευταίοι είχαν 58% μικρότερη πιθανότητα να έχουν πυρετό και πέρασαν κατά μέσο όρο σχεδόν δυόμισι λιγότερες μέρες στο κρεβάτι, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Ακόμη το μέσο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων ήταν κατά 40% μικρότερο.

«Αν κανείς εμβολιαστεί, έχει πιθανότητα περίπου 90% να μην αρρωστήσει με Covid-19. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί, θα έχει λιγότερο κορωνοϊό μέσα του και η ασθένεια του θα είναι πιθανότατα πιο ήπια», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τζεφ Μπέρτζες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Εμβόλιο: Η μίξη των δόσεων με AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση - Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων

Εμβόλιο: Ο συνδυασμός των δόσεων των εμβολίων κατά του Covid-19 από την Pfizer και την AstraZeneca δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρόκειται για ένα εύρημα που θα μπορούσε να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των δυσεύρετων προμηθειών.

Η μείξη των εμβολίων συνδύασε το εμβόλιο της Pfizer στην πρώτη δόση και ακολούθησε το εμβόλιο της AstraZeneca στη δεύτερη, ενώ οι δόσεις χορηγήθηκαν και αντιστρόφως. Ο συνδυασμός των δύο εμβολίων οδήγησε σε υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων κατά του Covid-19 όταν δόθηκαν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ανέφεραν τη Δευτέρα ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η μίξη των δόσεων με AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση - Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων

Επιστήμονες και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας αναζητούν διάφορους τρόπους για να επεκτείνουν την προμήθεια εμβολίων - καθυστερώντας το χρόνο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, για παράδειγμα - καθώς πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να διαχειριστούν την ελλιπή προμήθεια εμβολίων.

Η δυνατότητα συνδυασμού δόσεων ίσως βοηθήσει χώρες με προμήθειες διαφορετικών εμβολίων, να βοηθήσουν η μία την άλλη.

Η σειρά με την οποία οι άνθρωποι έλαβαν τα εμβόλια επηρέασαν τα αποτελέσματα. Το εμβόλιο της Astra ακολουθούμενο από το εμβόλιο της Pfizer παρήγαγε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και Τ-κυττάρων συγκριτικά με την αντίστροφη χορήγηση, την χορήγηση δηλαδή πρώτα του εμβολίου της Pfizer ακολουθούμενο από το εμβόλιο της Astra.

Και τα δύο μεικτά προγράμματα, ωστόσο, οδήγησαν, σύμφωνα με τη μελέτη, στην παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων απ’ ό,τι θα παρήγαγε ο εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca,. Η καλύτερη απόκριση Τ-κυττάρων προήλθε από το εμβόλιο της Astra συνδυασμένο και ακολουθούμενο από το εμβόλιο της Pfizer ενώ η υψηλότερη ανοσοαπόκριση παρατηρήθηκε στην περίπτωση που και οι δύο δόσεις ήταν της Pfizer.

«Αυτό υποστηρίζει την ευελιξία στη χρήση αυτών των προγραμμάτων, όπου το απαιτούν οι τοπικές συνθήκες», δήλωσε ο καθηγητής της Οξφόρδης που ηγήθηκε της μελέτης, Μάθιου Σνέιπ. «Αυτό δίνει σε όλους επιλογές», είπε.

Να σημειωθεί ότι μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι το διάστημα έως και 10 μήνες μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της AstraZeneca βελτίωσε την ανοσοαπόκριση ακόμη περισσότερο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των μεικτών δόσεων με χορήγηση σε διάστημα 12 εβδομάδων θα είναι διαθέσιμα «μέσα στον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Σνέιπ κατά την ενημέρωση.

Η μίξη των δόσεων με AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση

Τι ισχύει για τη μίξη εμβολίων

Σχετικά με το αν η μείξη εμβολίων επιτυγχάνει την επιθυμητή ανοσία, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι: «Βγαίνουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα πάνω σε αυτό το θέμα, η Αγγλία είναι πρωτοπόρος μεταξύ των χωρών σε αυτό. Όπως και να γίνει η μίξη των εμβολίων, το αποτέλεσμα είναι μια χαρά. Έχουν κάνει όλους τους συνδυασμούς μεταξύ των εμβολίων. Οι συνδυασμοί εμβολίων συνήθως δουλεύουν πολύ καλύτερα από τα ξεχωριστά εμβόλια, δίνουν κάτι διαφορετικό στον οργανισμό».

«Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από τους εμβολιασμούς λένε ότι ο κίνδυνος για θρομβώσεις που είναι γνωστός πια και μπορεί να αντιμετωπιστεί, είναι κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά μετά τον πρώτο εμβολιασμό με AstraZeneca, ή οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Για να συμβεί πρέπει να υπάρχει προδιάθεση του οργανισμού να κάνει θρομβώσεις λόγω ενός σπάνιου αυτοάνοσου συνδρόμου. Αυτό φαίνεται από τον πρώτο εμβολιασμό αν υπάρχει. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, δε θα έχουν προβλήματα στο δεύτερο εμβολιασμό. Δε συντρέχει λόγος να αλλάξει κάποιος εμβόλιο, αλλά αν κάποιοι το θεωρήσουν αναγκαίο και τους επιτραπεί να αλλάξουν, δε θα χάσουν κάτι, μπορεί να είναι και καλύτερο αυτό», τόνισε κλείνοντας σχετικά με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, και το τι θα πρέπει να κάνουν για τη δεύτερη δόση.

Αθηνά Λινού: «Δε γνωρίζουμε ακόμη πώς επιδρά η μίξη εμβολίων»

Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τη μίξη τους αλλά και το σκεύασμα της Johnson & Johnson μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης (17/6) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πως επιδρά η μίξη εμβολίων» διαμήνυσε μιλώντας για όσους έκαναν το AstraZeneca και επιθυμούν να τους χορηγηθεί άλλο σκεύασμα. «Όσοι έκαναν την πρώτη δόση με αυτό, πρέπει να κάνουν και την δεύτερη» ανέφερε.

Εμβόλιο  κατά του κορωνοϊού

Θυμίζουμε ότι η Αθηνά Λινού ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που ισχυρίστηκε πως τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson&Johnson προκαλούν μεγάλους κινδύνους σε γυναίκες κάτω των 50.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όσοι έκαναν την πρώτη δόση και πήγαν καλά, θα έχουν πρόβλημα. Δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση αν με το να ανακατέψουμε τα εμβόλια θα έχουμε το ίδιο θετικό αποτέλεσμα. Κάνουμε την δεύτερη δόση με την βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά» σημείωσε.

Τονίζοντας πως το Johnson & Johnson δεν πρέπει να αποσυρθεί η Αθηνά Λινού είπε: «Στον αμερικανικό ΕΟΔΥ λένε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 καλό θα είναι να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο. Και με αυτό το εμβόλιο, σπανιότερα μεν, δημιουργήθηκαν κάποια θρομβοεμβολικά επεισόδια. Στην Αμερική λένε για 7 παρενέργειες στο εκατομμύριο».

«Το Johnson & Johnson μπορεί να χορηγείται σε άνδρες και σε ανθρώπους μεγαλύτερους των 50 ετών» δήλωσε μιλώντας στο Mega και επεσήμανε πως καλύπτει και όλα τα νέα στελέχη του κορωνοϊού.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καμπανάκι από Λινού - «Όχι σε γυναίκες κάτω των 50»! Η απαγόρευση στο Βέλγιο και η ανατριχιαστική περιγραφή 48χρονης

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε για το εμβόλιο της Johnson& Johnson η καθηγήτρια κ. Αθηνά Λινού, ενώ σοκαριστική είναι η περιγραφή μιας 48χρονης γυναίκας για το συγκεκριμένο εμβόλιο! Με την ίδια να έχει προειδοποιήσει και για το AstraZeneca.

«Aν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο». Αυτό θα συμβούλευε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού έναν ασθενή σε περίπτωση που τη ρωτούσε αν μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου μετά τη σύσταση να μην το κάνουν οι κάτω των 60 ετών.

Η κ. Λινού χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ξεκαθάρισε όμως μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε ότι, δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Όσο για το ότι είχε εξαρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Είπε τέλος ότι «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα.

«Ξέρετε γιατί ανησυχώ πολύ; Γιατί συνεχίζουμε να δίνουμε σαν εναλλακτική στις νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών το Johnson&Johnson» είπε και τις συμβούλεψε να κάνουν εμβόλια mRNA.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share